Zeci de oameni aşteaptă în fiecare zi ore întregi ca să intre la medic * trimişi dintr-o parte într-alta, unii dintre ei veniţi de la zeci de kilometri distanţă, alţii fără să se poată deplasa, ajung să fie bătaia de joc a unor cadre medicale * aşa s-a întâmplat cu un pacient care după aproape jumătate de zi de astfel de plimbări şi umilinţe, de la Spitalul Judeţean, la Spitalul de Infecţioase de pe Traian, la Policlinică şi iar la Spitalul Judeţean, cu taxiul, pe banii săi, a ajuns la final să afle că medicul şi-a terminat programul * din păcate, cazul nu este unul singular * oameni care abia se mişcă şi urlă de durere sunt plimbaţi de la o secţie la alta şi puşi să aştepte pe la uşi în picioare, fără să fie luaţi în seamă * despre această situaţie, directorul medical al spitalului, Lelia Croitoru, a spus că este de vină „criza de personal” 

În cea mai mare unitate medicală care deserveşte judeţul Vaslui, umbrită de numeroase scandaluri şi fapte odioase care au avut loc în ultima vreme, situaţia e din ce în ce mai grea. Abia mişcându-se, cu dureri groaznice, veniţi de la zeci de kilometri distanţă, pacienţii stau şi ore bune în picioare pe la uşi ca să fie consultaţi.

„La medic, la poliţie şi la preot trebuie să ai răbdare”

Mihai C., un pacient care se deplasează cu dificultate şi care are probleme de sănătate grave, a trăit o un coşmar în urmă cu două zile. El a mers la Ambulatoriul de medicină internă de la Spitalul Judeţean, cu trimitere, unde a aşteptat de la ora 8.00 până la 11.30, la uşă, în picioare, fără să i se facă măcar o consultaţie. De acolo a fost trimis de asistentă la secţia de Boli interne a spitalului pentru a fi consultat. După alte ore de aşteptare, medicul i-a spus că afecţiunea nu este de competenţa lui. A fost trimis la Spitalul de Infecţioase, de pe strada Traian, unde a ajuns cu taxiul. Acolo, cu chiu cu vai, a aflat că doctoriţa tocmai a plecat şi se află la Policlinică. Zis şi făcut, omul a luat alt taxi şi s-a deplasat la Policlinică, aşa cum i s-a spus. Alte zeci de minute de aşteptare au urmat, după care, fără o consultaţie, fără absolut nimic, a fost trimis din nou la spital. „Am avut noroc că am avut bani să plătesc taxiul şi m-a ţinut Dumnezeu tare. Nu mâncasem nimic pentru că am crezut că o să mă interneze dimineaţă şi o să-mi ia probe pentru analize. Dar, de unde? La un moment dat nu mai puteam, dar o asistentă mi-a zis că la medic, la poliţie şi la preot trebuie să ai răbdare”, a povestit Mihai.

„Nu la mine, nu înţelegi?”

Zeci de oameni, plecaţi de acasă cu noaptea-n cap, au păţit ca şi Mihai C. aşteptând ore întregi la uşi pentru câteva minute de consultaţii. Mai mult, asta e o practică zilnică la Spitalul Judeţean Vaslui. Cu puţin noroc, unii, sleiţi de puteri şi de orice curaj, ajung să fie consultaţi după-amiaza. Din păcate, alţii sunt nevoiţi s-o ia de la capăt a doua zi. „Nu aici trebuie să vii”, a spus un asistent de la Ortopedie unui părinte care era cu copilul pentru a-i scoate gipsul. „Dacă nu aici, atunci unde? Spuneţi-mi unde, că stau de trei ore şi jumătate şi aştept”, a întrebat tatăl copilului. „Ţi-am zis că nu la mine. Nu înţelegi?”, a replicat din nou asistentul lăsându-l pe om în ceaţă, neştiind ce să facă.

„E deficit de personal”

Despre cauza acestor plimbări şi bătaia de joc la care sunt supuşi unii oameni, directorul medical al Spitalului Judeţean, Lelia Croitoru, spune că ar fi lipsa medicilor. „E deficit mare de personal, de asta stau pacienţii să aştepte. Mai ales la Medicină internă unde aţi sesizat cazul, acolo chiar sunt foarte puţini. Mai mult de atât, contează cum vine pacientul. Dacă are trimitere de la medicul de familie, acesta trebuie să bifeze că e urgenţă. Dacă nu a bifat, asta e, aşa se întâmplă, aşa e regula”, a explicat Lelia Croitoru.

Reamintim că, în acest moment, la Spitalul Judeţean Vaslui, secţia de Oncologie este închisă pentru că nu este medic, iar bolnavii de cancer fac naveta la Iaşi pentru tratament.
Spitalul Judeţean a fost zguduit de diverse scandaluri în ultima perioadă. De la doctoriţele şpăgare şi cazul asistentei care a furat banii pacientului până la fătul aruncat la gunoi din greşeală, mortul trimis acasă de la morgă şi reîntors după o zi pentru autopsie, afacerile cu morţi, toate au oripilat opinia publică.

Dan CONSTANTINESCU

„E deficit mare de personal, de asta stau pacienţii să aştepte” -Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului Judeţean Vaslui

 

Sursa

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro