Norme Coca 2023 - 2024
De curand am primit o scrisoare, pe patru pagini scrise marunt si trist, de la un medic de 75 de ani din Iasi. Domnul doctor se plangea ca cele doua fiice ale sale, ambele cu specializari chirurgicale si stagii in vestul Europei, nu reusesc sa obtina post in vreunul dintre spitalele moldovenesti. Ingrijoratul tata a mentionat si sfatul unui profesor universitar pus in fata solicitarii sale de ajutor: “Vino domnule cu picioarele pe pamant romanesc, acolo unde totul se vinde”.

“Promovarile in spitale nu se fac de obicei in functie de valoare, ci prin nepotism si prin relatii”, imi spunea vara trecuta chirurgul Toma Cucu. El nu este singurul medic care a recunoscut deschis existenta acestui fenomen* dar, spre deosebire de altii, Toma Cucu, un ortoped cu experienta de 17 ani, isi va petrece sarbatorile de Craciun din 2013 la fel ca fiicele batranului medic din Iasi: cautandu-si de lucru.

Asta deoarece, in ciuda tuturor declaratiilor ministrilor si politicienilor, statul roman nu considera ca are nevoie de medici.

Chirurgul Toma Cucu a avut ghinionul sa lucreze in Spitalul de Ortopedie si Recuperare din Eforie Sud, infiintat de Regina Maria in urma cu un secol chiar pe malul Marii Negre. Daca ochii Reginei Maria au vazut in acea plaja un loc potrivit pentru tratarea unor oameni bolnavi, actualii oficiali ai statului roman privesc altfel situatia. Indiferent de partidul aflat la guvernare, sefii judetului Constanta nu au miscat un deget pentru acest spital.

Iata cronologia seaca a evenimentelor (e o portiune tehnica peste care puteti sari daca nu va intereseaza strategia de atac a autoritatilor locale - prin sfasiere, asa ca lupii):

  • In august 2010 Spitalul de Ortopedie din Eforie este preluat de Consiliul Judetean Constanta;
  • In februarie 2011 se propune comasarea Spitalului de Ortopedie din Eforie cu Spitalul Judetean Constanta, dar comasarea esueaza;
  • In iunie 2013 spitalul din Eforie este desfiintat prin Hotarare de Guvern si transformat in sectie externa a Spitalului Judetean din Constanta;
  • In august 2013 directorul Spitalului Judetean Constanta, Danut Capatana, suspenda interventiile chirurgicale efectuate in Spitalul din Eforie;
  • In noiembrie 2013 Consiliul Judetean Constanta, condus de Nicusor Constantinescu, desfiinteaza sectia de ortopedie a Spitalului din Eforie.

In decembrie 2013, chiar in saptamana zilei sale de nastere, ortopedul Toma Cucu primeste preavizul de concediere semnat de directorul Spitalului Judetean Constanta. Alaturi de el, alti 5 chirurgi au fost dati afara, urmand sa-si caute de lucru chiar in perioada sarbatorilor.

Cu alte cuvinte, La Multi Ani domnule doctor!

Asadar, in mai putin de trei ani de la preluarea acestui spital, sefii judetului Constanta au reusit sa-l desfiinteze, in ciuda opozitiei chirurgilor de acolo, in ciuda numeroaselor relatari in presa despre aceasta poveste si indiferent ce partid s-a aflat la guvernare. In tot acest timp, Consiliul Judetean Constanta a facut investitii financiare minime in spitalul dat in grija sa.

In hotararea guvernului Ponta din vara lui 2013 prin care Spitalul de Ortopedie din Eforie era transformat in sectie a Spitalului Judetean Constanta se mentiona ca acest spital este “printre unitatile medicale de prestigiu din tara” si, prin urmare, “este imperios necesar ca functionarea acestuia sa nu fie oprita”.

Imensa ipocrizie a actului oficial al guvernului Romaniei continua pe mai multe pagini, printre altele mentionandu-se ca actiunea de comasare “are drept scop cresterea calitatii actului medical si inlesnirea accesului direct si rapid al pacientilor [etc., etc.]”. La doar trei luni dupa scrierea acestor cuvinte (cat de goale!), spitalul este desfiintat.

Oficialii judetului sustin ca doresc sa infiinteze acolo o sectie de reabilitare, dar nu s-au hotarat inca daca va fi una neurologica, chirurgicala sau ortopedica. Cine i-ar mai crede?

La Multi Ani domnule doctor!

In aceeasi hotarare semnata de premierul Victor Ponta se mentioneaza, la articolul 3, ca toti medicii care lucreaza in acest spital vor fi preluati de Spitalul Judetean Constanta. Spitalul i-a preluat, dar i-a dat afara trei luni mai tarziu. Cum sa pastrezi in curtea ta medici care indraznesc sa declare ca “in regiuni ne lovim, si nu doar in medicina, de un fenomen foarte grav: voievodizarea.Voievozii sunt dumnezeii anumitor regiuni, ei dicteaza tot si au local o putere mai mare decat are prim-ministrul”?

Ipocrizia hartiilor oficiale continua prin solicitarea adresata celorlalte spitale din judet de a-i prelua pe chirurgii dati afara de la Eforie. Dar niciun spital nu a scos pana in acest moment macar un post la concurs, d-apai sase.

Spitalul Judetean Constanta mentioneaza ca „nu dispune de posturi vacante similare pregatirii universitare si profesionale a salariatului”. Salariatul lucreaza in acest moment cu un alt spital din regiune, in baza unui contract de colaborare pentru care este platit oficial cu 600 de lei pe luna. Bani pentru a fi platit cu norma intreaga nu sunt.

La Multi ani domnule doctor si... hai, cara-te!

Suculenta pozitionare a Spitalului din Eforie, infiintat in urma cu un secol de Regina Maria.

* Nota: despre fenomenul cumpararii de posturi in spitalele romanesti puteti citi aici un reportaj semnat de Elena Stancu.

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro