Norme Coca 2023 - 2024

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat luni că, din acest an, la UMF a fost introdus un curs opțional de tabacologie, în cadrul proiectului "Universitatea de Medicină liberă de fumat", realizat în colaborare cu Davidson College din Statele Unite ale Americii și Fundația Procardia.

Prin participarea la proiectul "Universitatea de Medicină liberă de fumat", Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș a devenit prima universitate medicală din România care se aliniază eforturilor de combatere a fumatului.

"Am fost surprins plăcut să văd că sunt foarte mulți studenți care au aderat la acest lucru (la proiectul Universitatea de Medicină liberă de fumat — n.r.) mai ales că noi am introdus din acest an un curs de tabacologie, la care studenții au venit din două motive. Fie cei care fumează să vadă dacă merită să se lase de fumat, fie cei care nu fumează să vadă dacă au motive să rămână nefumători. Cursul este opțional, dar am văzut o mare participare. Poate participa la acesta orice student al universității. (...) Cifrele (statisticile — n.r.) nu sunt neapărat în defavoarea unor universități de medicină, deși poate fi luat în considerare aici un nivel mai mare de muncă, de învățare, de stres, care prin tradiție se leagă cu obiceiuri uneori nesănătoase — tutun, cafea în exces. Medicii au un asemenea obicei, la care, teoretic vorbind, nu ne-am aștepta, dar trebuie să îl tratăm cu toleranță pentru că sunt oameni până la urmă și au puterile și slăbiciunilor lor de a rezista sau nu unor vicii. Până la urmă nu este important de ce faci acum, ci ce vei face în viitor", a arătat rectorul UMF Târgu Mureș, profesor doctor Leonard Azamfirei.

Potrivit rectorului, sondajele realizate în cadrul proiectului "Universitatea de Medicină liberă de fumat", care arată că se constată creșterea incidenței fumatului pe parcursul anilor de studiu, de la 32,2% în Anul I, la 39,1% în anul VI, pot transmite un mesaj, însă studenții nu pot fi împărțiți în două categorii, fumători sau nefumători.

Rectorul UMF Târgu Mureș a participat luni, la Târgu Mureș, la a treia întrunire a experților din SUA, Ungaria și România din acest an, în cadrul proiectului comun privind formarea capacității locale de cercetare în domeniul fumatului, demarat de Colegiul Universitar Davidson (SUA), Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și Fundația Procardia.

Proiectul "Universitatea de Medicină liberă de fumat", realizat în colaborare cu Davidson College din Statele Unite ale Americii și Fundația Procardia, se va axa în acest an pe evaluarea obiceiului fumatului la toți studenții facultăților de medicină, medicină dentară, farmacie și asistență medicală generală, pe baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Inițiatorii proiectului susțin că fumatul este o boală (dependența de nicotină), care reprezintă o problemă majoră de sănătate publică mondială, că pe plan mondial fumează circa un miliard de persoane dintre care anual mor 4-5 milioane de fumători, aproximativ 700.000 în Europa.

Specialiștii au arătat că abandonarea fumatului este un proces dificil din cauza dependenței puternice, care se instalează rapid, iar corpul medical are o responsabilitate majoră în lupta contra fumatului.

AGERPRES/

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro