Norme Coca 2023 - 2024

O femeie din Gorj ar fi putut muri din cauza unei greşeli făcute la spital. În timpul unei transfuzii, o asistentă i-a administrat sânge din grupa B, deşi ea avea grupa A. Potrivit familiei, asistenta ar fi explicat că pacientei i s-a schimbat grupa de sânge, fapt care este, însă, imposibil.

O tuse puternică a îngrijorat-o pe Doina Iriza. Abia vindecată de pneumonie, femeia a vrut să consulte un medic specialist, aşa că a mers la Spitalul din Târgu Cărbuneşti. După o serie de analize, doctorii i-au spus că are hemoglobina scăzută şi are nevoie de o transfuzie de sânge. Nu se aştepta la ce avea să urmeze.

„M-a întrebat ce grupă am eu, i-am spus A2, ei i-a dat B pozitiv. Mi-am dat seama de greșeală pentru că a început să-mi amorțească mâna, și capul, spatele, nici nu mai puteam respira, deși o rugasem să stea lângă mine”, povestește Doina Iriza.

Femeia, în vârstă de 62 de ani, a fost dusă imediat la Terapie Intensivă, unde a rămas internată trei zile.

Conducerea spitalului face investigaţii ca să afle dacă într-adevăr asistenta a greşit grupa de sânge, fapt care putea să-i aducă pacientei moartea.

„Când ți se pune o altă grupă de sânge se produce o hemoliză, adică atacă globulele roșii sângele transfuzat și se încheagă peste tot în organism și mori”, explică Elena Vlad, director medical al Spitalului Târgu Cărbunești.

Rudele femeii i-au cerut socoteală asistentei. Explicaţia a fost năucitoare - asistenta ar fi susţinut că femeii i s-ar fi schimbat grupa de sânge.

Protocolul medical prevede că transfuziile de sânge se fac doar sub supravegherea unui doctor. În acest caz, medicul a fost chemat după ce pacienta a început să se simtă rău.

Doina Iriza e hotărâtă să dea în judecată Spitalul din Târgu Cărbuneşti.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro