Autor: Monica Cosac
Peste un milion de români au fost diagnosticaţi cu o formă sau alta de cancer, iar alte patru milioane de persoane au avut cel puţin un membru al familiei diagnosticat cu această boală, potrivit unui studiu naţional despre impactul pe care îl are această maladie asupra societăţii româneşti. Situaţia actuală este o consecinţă a lipsei politicilor sanitare, avertizează atât oncologii, cât şi reprezentanţii pacienţilor.
Ţara cu prea puţini oncologi
În ciuda numărului extrem de mare de pacienţi cu cancer, numărul medicilor oncologi a scăzut dramatic, ajungând la 250-300 de specialişti în toată ţara, potrivit preşedintelui Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România, Prof. Dr. Florinel Bădulescu. „România este singura ţară din lume care a desfiinţat oncologia medicală şi acum ne lipsesc specialiştii tineri”, spune prof. Florinel Bădulescu. Specialiştii din domeniul oncologiei atrag atenţia că este absolut necesară implicarea statului în finanţarea sistemului sanitar şi responsabilizarea Ministerului Sănătăţii, deoarece sumele colectate din contribuţiile asiguraţilor sunt departe de a fi suficiente pentru a acoperi necesarul de bani din sistem. „Ne trebuie o politică sanitară coerentă, în care autorităţile să răspundă pe ce s-au cheltuit banii. (..) Banul public strâns de la noi nu va acoperi – nu oncologia, sunt multe probleme în sistemul sanitar. Numai cu Casa (n.r. - CNAS) nu se poate acoperi. Statul trebuie să completeze şi este obligat să controleze pe ce dă banul”, spune dr. Bădulescu.
„Lipsa politicilor sanitare a dus la dezastrul acesta din România. Nu avem Ministerul Sănătăţii, avem «Ministerul Bolilor»”, afirmă Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Deşi incidenţa acestei afecţiuni nemiloase este atât de mare, încrederea oamenilor în autorităţi tinde spre zero. Potrivit studiului, doar 1% dintre români consideră că autorităţile reprezintă principalul sprijin, dacă s-ar îmbolnăvi de cancer. Cei mai importanţi aliaţi în lupta cu boala sunt: familia (46,3%), medicamentele şi tehnologiile noi (30,1%), iar 66% dintre români afirmă că au încredere mare şi foarte mare în doctori. Ministerul Sănătăţii are o cotă de încredere de numai 39%....citeste mai departe