Fotografia care a impresionat o lume intreaga. Motivul pentru care medicii se inclina in fata unui copil decedatPrevious Article
Ebola: Prudenta a autoritatilor medicale americane privind serul Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Lupus: expunerea la soare poate duce la agravarea bolii!

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Lupus: expunerea la soare poate duce la agravarea bolii!

Pacientul cu lupus trebuie să se ferească de soare, de razele ultraviolete. Ele pot face cel mai mare rău în cazul acestei boli. Un sezon la mare de câteva zile poate fi foarte foarte dăunător unui bolnav care suferă de lupus.

Prof. dr. Rodica Chiriac, Clinca de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi: „Simptomele cele mai importante apar pe piele: orice apare la nivelul tegumentelor în special roşeaţă la nivelul obrajilor, durerile articulare sau chiar tumefacţii (umflături) articulare – la articulaţiile mâinii în special – trebuie să atragă atenţia. Sunt şi alte semne care apar la nivelul aparatului respirator sau cardiac, dar acestea sunt mai grave şI atunci bolnavul se adresează imediat medicului. Dar, suferinţa cutanată şi suferinţa locomotorie uneori pot fi foarte palide. Şi bolnavul amână de la o zi la alta prezentarea la medic, în idea că aceste simptome vor trece.

Lupusul apare la copii şi mai ales la femei, la femeia adultă cu vârste între 20 şi 30 de ani. Diagnosticul Lupusului nu este dificil de pus la ora actuală. El este înlesnit de probe de laborator, de probe de imunologie. Şi bineânţeles acestea sunt cele mai cu greutate investigaţii. Laboratoarele din Iaşi au făcut progrese importante şi multe din ele controlează bine lupusul la ora actuală. Sigur că dacă boala este diagnosticată, tratamentul este a la long şi presupune şI monitorizare continuuă şi investigaţii periodice. Bolnavul cu Lupus trebuie să ştie că permanent trebuie respectată o conduită de viaţă.

Pacientul trebuie să se ferească de soare, de razele ultraviolete. Acestea pot face cel mai mare rău în cazul acestei boli. Un sezon la mare de câteva zile poate fi foarte dăunător unui Lupus. În plus, expunerea la ultraviolete a unei persoane care are o predispoziţie la această boală, poate să-i precipite apariţia ei. De asdemenea, frigul, umezeala, stresul sunt dăunătoare în tot ceea ce înseamnă sănătatea organismului şI trebuie evitate de un bolnav cu Lupus.

În ceea ce priveşte medicamentele cu care se tratează boala, acestea sunt din sfera medicamentelor cortizonice sau din sfera imunosupresoarelor. Iar noi folosim în reumatologie foarte multe dintre imunosupresoare. ŞI pot să vă spun că în ultimii ani au apărut medicamente care „umblă“ foarte radical în sistemul imun. Pentru că, practice, ceea ce este tulburat în aceste boli este răspunsul imun al organismului. Imun înseamnă apărarea organismului faţă de agresiunile din mediu. Cel care stabileşte tratamentul medicamentos este reumatologul . Însă, subliniez încă o dată pentru ca tratamentul să aibă success, bolnavul cu Lupus trebuie să colaboreze cu medicul care îl tratează şI sărespecte indicaţiile acestuia vis-à-vis de tratament şi regimul de viaţă“.

Perioade de stare de bine şi perioade când boala se acutizează

Aceasta bolă a fost numită lupus datorită modificărilor de la nivelul pielii care devine roşu-violacee şi sensibilă la soare, în zona pomeţilor de obicei, amintind de muşcătura de lup. Cauza este necunoscută, ştiindu-se doar că este o boală autoimună (organismul creează anticorpi împotriva lui însuşi), afectând mai multe organe, în special articulaţiile şi rinichii. Vasele sanguine mici sunt distruse în aceste zone.

Această boală afectează, în special, femeile între 20 şi 40 de ani, dar 12 % din pacienţi au 50 de ani sau chiar mai mult. Este o boală în care perioadele de acalmie se întretaie cu perioadele de acutizare, care se manifestă adesea prin febră, oboseală, inflamaţia pleoapelor şi gleznelor. Aceşti pacienţi pot avea articulaţii inflamate şi dureroase şi afectare renală.

De asemenea, pot apărea complicaţii atunci cînd boala nu este ţinută sub control: inflamaţia pleurei (foiţele care învelesc plămânii), pericardului (învelişul inimii) şi a dura mater-ului (învelişul creierului). Pot aparea leucopenia (un număr scăzut de globule albe în sânge), trombocitopenia (un număr scăzut de trombocite sau plachete în sânge) şi anemia (scăderea concentraţiei hemoglobinei în sânge). Raportul incidenţei femei/bărbaţi la vârste tinere este de 5 la1, în timp ce, la 50 de ani sau mai mult, este de 3 la 1.

„Pot deveni mamă dacă am lupus?“

„Sarcina are un impact foarte mare pentru o femeie cu Lupus. Aceasta poate agrava simptomatologia. Dar, dacă medicul ştie de intenţia pacientei de a avea un copil, dacă medicul conduce atent tratamentul, lucrurile pot ieşi bine şi pentru mamă şi pentru făt. Pentru că şi copilul se poate naşte cu unele probleme cardiace de la o mamă cu Lupus. Însă, dacă viitoarea mămică este urmărită atent şi respectă indicaţiile şi tratamentul prescris de medic, poate deveni mamă.

Oricum, apariţia unei simptomatologii cutantate şi articulare în perioada sarcinii sau în perioada imediat următoare, trebuie să fie un semn de alarmă pentru toate mamele tinere. O astfel de simptomatologie trebuie să atragă atenţia şi să se prezinte la medic pentru elucidarea cauzei“, completează prof. dr. Rodica Chiriac.

Lupusul afectează cel mai frecvent femeile

Deşi puţini au auzit despre această boală, pe plan mondial, Lupusul este considerat mai des întâlnit decât screloza sau leucemia.

Lupusul nu este contagios! Lupusul este o dereglare a sistemului imunitar al organismului în care propiile celule de apărare devin atacatori.

Deşi 90% dintre cei care suferă de Lupus sunt femei între 15 şi 45 de ani, această boală nu exclude bărbaţii şi nici copiii.

Se bănuieşte că această boală ar fi de ordin genetic. Ea poate fi declanşată de o schimbare hormonală importantă: sarcină şi naştere, pubertate sau menopauză, expunerea exagerată la soare.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Efectele pandemiei. Psihoterapeut: Avem tot mai multe solicitări din partea cadrelor medicale

Efectele pandemiei. Psihoterapeut: Avem tot mai multe solicitări din partea cadrelor medicale   0

read more
Aparatura donată de Grupul Digi salvează vieţi

Aparatura donată de Grupul Digi salvează vieţi   0

read more
Pacientă COVID ajunsă la terapie intensivă: „Din senin nu mai aveam aer. N-am tușit, n-am avut nimic”

Pacientă COVID ajunsă la terapie intensivă: „Din senin nu mai aveam aer. N-am tușit, n-am avut nimic”   0

read more
De ce apar pierderile de memorie în această perioadă. Neurochirurg: Între patru pereți ne tâmpim. Ce mâncăruri sunt bune pentru creier

De ce apar pierderile de memorie în această perioadă. Neurochirurg: Între patru pereți ne tâmpim. Ce mâncăruri sunt bune pentru creier   0

read more
În 2020, Fundația Renașterea organizează digital maratonul „Race for the Cure” pentru sănătatea femeii și lupta împotriva cancerului

În 2020, Fundația Renașterea organizează digital maratonul „Race for the Cure” pentru sănătatea femeii și lupta împotriva cancerului   0

read more
OMS a aprobat testarea unor produse africane bazate pe ierburi medicinale în tratarea noului coronavirus

OMS a aprobat testarea unor produse africane bazate pe ierburi medicinale în tratarea noului coronavirus   0

read more
Expert în sănătate publică: Carantina va reveni. Amenzile sunt cheia pentru a convinge populația să poarte măști

Expert în sănătate publică: Carantina va reveni. Amenzile sunt cheia pentru a convinge populația să poarte măști   0

read more
Când salvatorii trebuie ei înșiși salvați. „A fost ceva de groază. Mă gândeam: Mă culc, dacă ma scol a doua zi cu dispnee?”

Când salvatorii trebuie ei înșiși salvați. „A fost ceva de groază. Mă gândeam: Mă culc, dacă ma scol a doua zi cu dispnee?”   0

read more
Nelu Tătaru: Spitalul Regional de Urgență Iași este cel mai avansat, se află în faza de proiect

Nelu Tătaru: Spitalul Regional de Urgență Iași este cel mai avansat, se află în faza de proiect   0

read more
Vaccinul BCG, antrenor pentru imunitate. Profesorul Mihai Netea: Credem că dat înainte, preventiv, are succes și împotriva SARS-CoV-2

Vaccinul BCG, antrenor pentru imunitate. Profesorul Mihai Netea: Credem că dat înainte, preventiv, are succes și împotriva SARS-CoV-2   0

read more
Risc de creștere a bilanțului zilnic de COVID. Dr. Emilian Imbri: Ne gândim că la un moment dat vom avea probleme cu medicația

Risc de creștere a bilanțului zilnic de COVID. Dr. Emilian Imbri: Ne gândim că la un moment dat vom avea probleme cu medicația   0

read more
Comisia Europeană evaluează modul în care se face testarea COVID în statele membre

Comisia Europeană evaluează modul în care se face testarea COVID în statele membre   0

read more
De ce copiii sunt mai apărați de virulența infecțiilor cu SARS-CoV-2? 

De ce copiii sunt mai apărați de virulența infecțiilor cu SARS-CoV-2?    0

read more
Copilul cu COVID internat la terapie intensivă se simte mai bine

Copilul cu COVID internat la terapie intensivă se simte mai bine   0

read more
Comisia Europeană a semnat un nou contract pentru un vaccin anti-Covid. Câte doze a negociat CE

Comisia Europeană a semnat un nou contract pentru un vaccin anti-Covid. Câte doze a negociat CE   0

read more
Ce spun medicii despre cazul primului copil ajuns la ATI în România. Când apare sindromul inflamator multisistem

Ce spun medicii despre cazul primului copil ajuns la ATI în România. Când apare sindromul inflamator multisistem   0

read more
Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva COVID-19. Cine ar putea primi medicamentul

Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva COVID-19. Cine ar putea primi medicamentul   0

read more
Ministrul Sănătății: Am contractat 3 milioane de doze de vaccin antigripal. Profesorii intră în categoria de risc

Ministrul Sănătății: Am contractat 3 milioane de doze de vaccin antigripal. Profesorii intră în categoria de risc   0

read more
Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva Covid-19. Ce pacienți vor primi medicamentul-test

Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva Covid-19. Ce pacienți vor primi medicamentul-test   0

read more
Câte paturi de terapie intensivă pentru copiii cu COVID sunt în spitalele românești

Câte paturi de terapie intensivă pentru copiii cu COVID sunt în spitalele românești   0

read more
Dr. Cătălin Cîrstoveanu: „Capacitatea celulelor care luptă cu
infecţiile este grav afectată la cei care consumă carbohidraţi“

Dr. Cătălin Cîrstoveanu: „Capacitatea celulelor care luptă cu infecţiile este grav afectată la cei care consumă carbohidraţi“   0

read more
Spania a început prima testare pe oameni a unui vaccin anti-Covid. Care sunt rezultatele până acum

Spania a început prima testare pe oameni a unui vaccin anti-Covid. Care sunt rezultatele până acum   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.