Norme Coca 2023 - 2024

Pacientul cu lupus trebuie să se ferească de soare, de razele ultraviolete. Ele pot face cel mai mare rău în cazul acestei boli. Un sezon la mare de câteva zile poate fi foarte foarte dăunător unui bolnav care suferă de lupus.

Prof. dr. Rodica Chiriac, Clinca de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi: „Simptomele cele mai importante apar pe piele: orice apare la nivelul tegumentelor în special roşeaţă la nivelul obrajilor, durerile articulare sau chiar tumefacţii (umflături) articulare - la articulaţiile mâinii în special - trebuie să atragă atenţia. Sunt şi alte semne care apar la nivelul aparatului respirator sau cardiac, dar acestea sunt mai grave şI atunci bolnavul se adresează imediat medicului. Dar, suferinţa cutanată şi suferinţa locomotorie uneori pot fi foarte palide. Şi bolnavul amână de la o zi la alta prezentarea la medic, în idea că aceste simptome vor trece.

Lupusul apare la copii şi mai ales la femei, la femeia adultă cu vârste între 20 şi 30 de ani. Diagnosticul Lupusului nu este dificil de pus la ora actuală. El este înlesnit de probe de laborator, de probe de imunologie. Şi bineânţeles acestea sunt cele mai cu greutate investigaţii. Laboratoarele din Iaşi au făcut progrese importante şi multe din ele controlează bine lupusul la ora actuală. Sigur că dacă boala este diagnosticată, tratamentul este a la long şi presupune şI monitorizare continuuă şi investigaţii periodice. Bolnavul cu Lupus trebuie să ştie că permanent trebuie respectată o conduită de viaţă.

Pacientul trebuie să se ferească de soare, de razele ultraviolete. Acestea pot face cel mai mare rău în cazul acestei boli. Un sezon la mare de câteva zile poate fi foarte dăunător unui Lupus. În plus, expunerea la ultraviolete a unei persoane care are o predispoziţie la această boală, poate să-i precipite apariţia ei. De asdemenea, frigul, umezeala, stresul sunt dăunătoare în tot ceea ce înseamnă sănătatea organismului şI trebuie evitate de un bolnav cu Lupus.

În ceea ce priveşte medicamentele cu care se tratează boala, acestea sunt din sfera medicamentelor cortizonice sau din sfera imunosupresoarelor. Iar noi folosim în reumatologie foarte multe dintre imunosupresoare. ŞI pot să vă spun că în ultimii ani au apărut medicamente care „umblă“ foarte radical în sistemul imun. Pentru că, practice, ceea ce este tulburat în aceste boli este răspunsul imun al organismului. Imun înseamnă apărarea organismului faţă de agresiunile din mediu. Cel care stabileşte tratamentul medicamentos este reumatologul . Însă, subliniez încă o dată pentru ca tratamentul să aibă success, bolnavul cu Lupus trebuie să colaboreze cu medicul care îl tratează şI sărespecte indicaţiile acestuia vis-à-vis de tratament şi regimul de viaţă“.

Perioade de stare de bine şi perioade când boala se acutizează

Aceasta bolă a fost numită lupus datorită modificărilor de la nivelul pielii care devine roşu-violacee şi sensibilă la soare, în zona pomeţilor de obicei, amintind de muşcătura de lup. Cauza este necunoscută, ştiindu-se doar că este o boală autoimună (organismul creează anticorpi împotriva lui însuşi), afectând mai multe organe, în special articulaţiile şi rinichii. Vasele sanguine mici sunt distruse în aceste zone.

Această boală afectează, în special, femeile între 20 şi 40 de ani, dar 12 % din pacienţi au 50 de ani sau chiar mai mult. Este o boală în care perioadele de acalmie se întretaie cu perioadele de acutizare, care se manifestă adesea prin febră, oboseală, inflamaţia pleoapelor şi gleznelor. Aceşti pacienţi pot avea articulaţii inflamate şi dureroase şi afectare renală.

De asemenea, pot apărea complicaţii atunci cînd boala nu este ţinută sub control: inflamaţia pleurei (foiţele care învelesc plămânii), pericardului (învelişul inimii) şi a dura mater-ului (învelişul creierului). Pot aparea leucopenia (un număr scăzut de globule albe în sânge), trombocitopenia (un număr scăzut de trombocite sau plachete în sânge) şi anemia (scăderea concentraţiei hemoglobinei în sânge). Raportul incidenţei femei/bărbaţi la vârste tinere este de 5 la1, în timp ce, la 50 de ani sau mai mult, este de 3 la 1.

„Pot deveni mamă dacă am lupus?“

„Sarcina are un impact foarte mare pentru o femeie cu Lupus. Aceasta poate agrava simptomatologia. Dar, dacă medicul ştie de intenţia pacientei de a avea un copil, dacă medicul conduce atent tratamentul, lucrurile pot ieşi bine şi pentru mamă şi pentru făt. Pentru că şi copilul se poate naşte cu unele probleme cardiace de la o mamă cu Lupus. Însă, dacă viitoarea mămică este urmărită atent şi respectă indicaţiile şi tratamentul prescris de medic, poate deveni mamă.

Oricum, apariţia unei simptomatologii cutantate şi articulare în perioada sarcinii sau în perioada imediat următoare, trebuie să fie un semn de alarmă pentru toate mamele tinere. O astfel de simptomatologie trebuie să atragă atenţia şi să se prezinte la medic pentru elucidarea cauzei“, completează prof. dr. Rodica Chiriac.

Lupusul afectează cel mai frecvent femeile

Deşi puţini au auzit despre această boală, pe plan mondial, Lupusul este considerat mai des întâlnit decât screloza sau leucemia.

Lupusul nu este contagios! Lupusul este o dereglare a sistemului imunitar al organismului în care propiile celule de apărare devin atacatori.

Deşi 90% dintre cei care suferă de Lupus sunt femei între 15 şi 45 de ani, această boală nu exclude bărbaţii şi nici copiii.

Se bănuieşte că această boală ar fi de ordin genetic. Ea poate fi declanşată de o schimbare hormonală importantă: sarcină şi naştere, pubertate sau menopauză, expunerea exagerată la soare.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro