Cu ce vine in plus ICMed in ajutorul medicului de familiePrevious Article
Raportare anuala solicitata de DSP pentru 2015Next Article

Mai multi bani pentru medicii de familie, ca sa degreveze UPU

Article   0 Comments
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Mai multi bani pentru medicii de familie, ca sa degreveze UPU

Ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca medicii de familie vor primi mai multi bani pentru ca si serviciile prestate se vor diversifica, ei preluand o parte dintre serviciile spitalicesti si de urgenta.

 

Profesionistii din Sanatate se arata tot mai decisi sa protesteze pana cand li se vor aproba revendicarile, iar populatia este tot mai nedumerita asupra felului in care va aratapachetul de servicii medicale de baza, in contextul in care ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, isi schimba declaratiile de la o zi la alta, iar daca vede ca starneste revolta, arunca vina pe ziaristi, care n-ar fi inteles despre ce este vorba. Continuand sa-si faca „numarul” cu care ne-am obisnuit deja, Eugen Nicolaescu merge la toate televiziunile si incearca sa ne convinga de bunele lui intentii, iar dezbaterile publice pe marginea proiectului privind pachetul servicii medicale de baza este intr-o continua dezbatere, fara ca cineva sa inteleaga cum va arata in forma finala.

Dupa ce a starnit un val de revolte si comentarii in urma declaratiilor contradictorii facute la interval de doua saptamani de la publicarea proiectelor aflate in dezbatere publica pe portalul oficial al MS, Eugen Nicolaescu a incercat, ieri, la o conferinta organizata de Mediafax, sa ne convinga, impreuna cu secretarul de stat Adrian Pana, ca introducerea pachetului de servicii medicale de baza este o obligatie a Programului de Guvernare pentru imbunatatirea serviciilor acordate de catre sistemul sanitar.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a incercat sa aduca o serie de clarificari asupra modului in care romanii vor beneficia de pachetul de servicii medicale de baza, facand distinctie intre persoanele asigurate si cele neasigurate.

 „Pachetul de servicii de baza este o obligatie asumata in Programul de Guvernare, este un angajament politic al Guvernului si al Ministerului Sanatatii. Pachetul de servicii medicale de baza este elaborat dupa luni de zile de munca de catre expertii MS impreuna cu cei mai importanti medici din aceasta tara. Le multumesc medicilor care au facut eforturi colosale, care in timpul lor liber, fara sa fie platiti, au lucrat la elaborarea acestui pachet de servicii medicale de baza, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Propunerile apar in proiectul de lege privind pachetul de baza, aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii si care se doreste implementat de la 1 noiembrie, urmand ca din februarie 2014, sa se observe si efectele sale.

Ministrul Sanatatii a insistat asupra faptului ca pachetul de servicii medicale de baza se va acorda atat cetatenilor asigurati, cat si celor neasigurati, dar „in conformitate cu Programul de Guvernare, cetatenii neasigurati vor putea beneficia doar de servicii de preventie, servicii medicale de urgenta si programe nationale, in timp ce cetatenii asigurati au in oferta garantata de stat toata gama de servicii, incepand cu medicina de familie si cea comunitara, pana la servicii spitalicesti si de paliatie”.

Eugen Nicolaescu a explicat ca Ministerul Sanatatii va elabora pachetul suplimentar de servicii imediat dupa aprobarea pachetului de baza.

Coordonator al echipei care a elaborat pachetul de servicii medicale de baza, secretarul de stat Adrian Pana a explicat ca va exista o crestere a competentelor medicilor de familie, atat pentru serviciile de preventie, cat si pentru monitorizarea unor boli cronice, ca de exemplu diabetul zaharat de tip II sau BPOC la persoane dupa 40 de ani.

Medicii de familie capata competente suplimentare, dar vor trebui sa acorde mai multe servicii si sa demonstreze ca au consultat pacientii, iar pentru aceste servicii vor primi stimulente, a explicat secretarul de stat Adrian Pana. Astfel, medicul de familie va avea competente specifice referitoare la analizele medicale pe care le poate prescrie sau investigatii cazuale, tocmai pentru a putea „sa-si inchida episodul de ingrijire pentru pacient. Nu va mai fi cazul ca medicul de familie sa fie un simplu transcriptor pentru anumite afectiuni, in conditiile in care nivelul lui de competenta ii permite sa puna acel diagnostic la nivelul lui”, a aratat secretarul de stat.

Adrian Pana a mentionat ca si serviciile in ambulatoriile de specialitate si in spital au fost revizuite, astfel incat pachetul de baza sa asigure un confort mai mare pentru cetatean si un acces mai rapid la serviciile medicale, concomitent cu detensionarea sistemului de urgenta. „Accesul la serviciul de urgenta se face, in cea mai mare parte, prin UPU si CPU. Cetateanul poate sa apeleze la medicul de familie si in afara programului de lucru, pentru probleme acute de sanatate, astfel incat sa nu se mai puna presiune atat de mare pe sistemul de urgenta”, a mai spus secretarul de stat.

Pachetul de servicii medicale de baza isi propune imbunatirea serviciilor acordate de sistemul medical si prevede pasii clari pe care pacientul trebuie sa ii parcurga in sistem, pentru tratamentul necesar, a tinut sa atraga atentia ministrul Sanatatii.

Nu se exclud anumite consultatii, asa cum eronat s-au prezentat in mass-media, cele 300 de diagnostice pentru care nu se recomanda spitalizarea. Pacientul va beneficia de tratament pentru acestea, dar in ambulatorul de specialitate, nu in spital, asa cum era obisnuit, a insistat Eugen Nicolaescu, sa se inteleaga cum stau lucrurile.

Pentru asta, medicii de familie vor primi mai multi bani. „Vom incerca sa crestem tarifele pe care le vom deconta medicilor (de familie – n.r.), astfel incat sa fie motivanta realizarea acelor servicii medicale indispensabile pentru progresul pe care noi ni l-am propus”, a adaugat ministrul.

Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate, aflata in plina campanie de proteste, apreciaza ca „suplimentarea bugetului medicilor de familie va fi binevenita, cu conditia sa nu se taie din bugetul altor esaloane ale sistemului medical”. Reprezentantii Coalitiei apreciaza insa ca asta nu va rezolva problema adresabilitatii foarte mari catre spitale si la urgente, ci mai degraba este „un bonus dat medicilor de familie, care nu s-au raliat la protestele din sanatate”.

La finalul intalnirii, ministrul a subliniat importanta dialogului si a schimbului de opinii si observatiiin ceea ce priveste pachetul de baza, reprosand populatiei ca nu transmite ministerului observatii si comentarii vis-a-vis de acest proiect.

Dupa 7 luni de  dezbateri au fost afisate pe pagina de web a MS o serie de directii si principii privind pachetul de servicii medicale de baza. In data de 1 octombrie 2013 a fost prezentat pachetul de baza. Pana la aceasta ora nu am primit niciun fel de comentariu, propunere sau observatie. Din aceasta cauza am cautat sa provocam noi organizarea unor dezbateri pe aceasta tema, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.

Ceea ce a uitat sa aminteasca ministrul Nicolaescu este faptul ca propunerile si comentariile s-au putut face numai pana intre 1 si 10 octombrie, adica inainte ca lumea sa se dezmeticeasca si sa inteleaga despre ce este vorba in proiectul de act normativ.

Article   0 Comments

STIRI DIN PRESA

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020- actualizari legislative (…. testele antigenice rapide..)

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020- actualizari legislative (…. testele antigenice rapide..)   0

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020privind modificarea anexei nr. 3 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului [...]

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

Facebook

Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Agenţia Europeană pentru Medicamente îndeamnă producătorii de vaccinuri să nu se concentreze doar pe varianta Omicron

Agenţia Europeană pentru Medicamente îndeamnă producătorii de vaccinuri să nu se concentreze doar pe varianta Omicron   0

read more
Alege sănătatea cu abonamentele medicale SANADOR!

Alege sănătatea cu abonamentele medicale SANADOR!   0

read more
Spray-ul nazal Taffix™, testat de israelieni pentru varianta Omicron

Spray-ul nazal Taffix™, testat de israelieni pentru varianta Omicron   0

read more
Excelenţa în Chirurgia obezităţii de la Spitalul Medicover, certificată la nivel european

Excelenţa în Chirurgia obezităţii de la Spitalul Medicover, certificată la nivel european   0

read more
Au fost identificate genele care sunt asociate cu pierderea mirosului atunci când suntem infectaţi cu coronavirus

Au fost identificate genele care sunt asociate cu pierderea mirosului atunci când suntem infectaţi cu coronavirus   0

read more
Un studiu israelian arată că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 creşte numărul de anticorpi, dar „insuficient” pentru a evita infectarea cu Omicron

Un studiu israelian arată că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 creşte numărul de anticorpi, dar „insuficient” pentru a evita infectarea cu Omicron   0

read more
Pakistanul anunţă concluziile unui studiu despre eficienţa unor remedii tradiţionale chineze împotriva COVID-19

Pakistanul anunţă concluziile unui studiu despre eficienţa unor remedii tradiţionale chineze împotriva COVID-19   0

read more
Chirurgia cardiacă modernă este minim invazivă

Chirurgia cardiacă modernă este minim invazivă   0

read more
Dr. Liviu Ojoga, Şef Secţie Ortopedie-Traumatologie SANADOR:„Pentru a evita accidentările pe pârtie, organismul trebuie pregătit pentru efort“

Dr. Liviu Ojoga, Şef Secţie Ortopedie-Traumatologie SANADOR:„Pentru a evita accidentările pe pârtie, organismul trebuie pregătit pentru efort“   0

read more
Un nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus

Un nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus   0

read more
Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament Covid

Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament Covid   0

read more
Care este viitorul vaccinării anti-COVID? Valeriu Gheorghiță: Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba

Care este viitorul vaccinării anti-COVID? Valeriu Gheorghiță: Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba   0

read more
Vaccinarea la copiii de 5-11 ani: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID

Vaccinarea la copiii de 5-11 ani: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID   0

read more
Rafila: Numărul persoanelor internate zilnic din cauza Covid este de 200-250. Gradul de ocupare al paturilor Covid este de 16%

Rafila: Numărul persoanelor internate zilnic din cauza Covid este de 200-250. Gradul de ocupare al paturilor Covid este de 16%   0

read more
Ce fac dacă am simptome de COVID? Regulile pentru pacienți se schimbă, au fost înființate centrele de evaluare

Ce fac dacă am simptome de COVID? Regulile pentru pacienți se schimbă, au fost înființate centrele de evaluare   0

read more
Românii pot să-și facă doza booster la 4 luni după ce au terminat schema de vaccinare. Decizia intră în vigoare de luni

Românii pot să-și facă doza booster la 4 luni după ce au terminat schema de vaccinare. Decizia intră în vigoare de luni   0

read more
Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament pentru infarct miocardic și accidente vasculare

Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament pentru infarct miocardic și accidente vasculare   0

read more
Doi compuşi din cannabis ar putea preveni infecţia cu coronavirus, potrivit unui studiu

Doi compuşi din cannabis ar putea preveni infecţia cu coronavirus, potrivit unui studiu   0

read more
DOCUMENT. Restricții în Capitală, după intrarea în scenariul roșu. Masca redevine obligatorie pe stradă

DOCUMENT. Restricții în Capitală, după intrarea în scenariul roșu. Masca redevine obligatorie pe stradă   0

read more
OMS: Varianta Omicron este dominantă la nivel mondial, reprezentând aproape 60% din cazuri

OMS: Varianta Omicron este dominantă la nivel mondial, reprezentând aproape 60% din cazuri   0

read more
Se deschid primele centre de plasmafereză
din România. Substanţa colectată va fi oferită în schimbul medicamentelor cu plasmă

Se deschid primele centre de plasmafereză din România. Substanţa colectată va fi oferită în schimbul medicamentelor cu plasmă   0

read more
Imagistică funcțională avansată pentru diagnosticul oncologic

Imagistică funcțională avansată pentru diagnosticul oncologic   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.