Mai multe cadre medicale de la Spitalul Judeţean Vaslui sunt acuzate de fapte de corupţie şi fals după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrantPrevious Article
Vesti bune pentru bolnavi: Institutului de Transfuzie a fost reorganizat iar pacientii isi pot deconta tratamenteleNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Mainile vorbesc despre sanatatea ta !

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Mainile vorbesc despre sanatatea ta !
Related Articles
• Forma, culoarea, temperatura mîinilor şi a unghiilor ne oferă indicii importante despre funcţionarea organismuluiÎncepînd de la o simplă strîngere de mînă, pînă la forma, temperatura, constituţia şi culoarea acestora, mîinile transmit informaţii importante despre semnele unor boli ascunse sau despre temperamentul omului. Mîinile pot fi un bun indicator în stabilirea diagnosticului, iar unii medici chiar investighează mîinile pacienţilor pentru a afla mai multe detalii despre starea de sănătate, identificînd de multe ori afecţiuni în stare latentă. În medicina tradiţională chineză, cititul bolilor în mîini este o metodă la fel de uzuală ca aceea a diagnosticului pe chip. Este bine să ne privim mîinile cu atenţie şi să discutăm cu medicul, în cazul în care descoperim indicii îngrijorătoare.

Culoarea şi petele

Mîinile oamenilor sînt foarte diferite, iar dacă le privim cu atenţie putem observa că diferenţele nu se datorează doar moştenirii genetice, ci şi unor afecţiuni ştiute sau neştiute. Culoarea unei mîini normale este trandafiriu deschis, cu o nuanţă spre cafeniu deschis. O mînă sănătoasă este elastică, fermă, are o palmă bine colorată, călduţă şi foarte puţin umedă. Pielea roşie indică o stare congestivă, pielea albăstruie vorbeşte despre o circulaţie nu tocmai bună a sîngelui, pielea galbenă semnalează probleme hepatice sau legate de fiere. Pielea pătată cu alb şi roz este semn al unui sînge sănătos. Culoarea gălbuie la o mînă grăsuţă şi umflată denotă prezenţa ureei în sînge. În plus, vinele albastre ne indică faptul că acidul carbonic din sînge se află în exces. O piele lucioasă şi întinsă indică predispoziţia spre boli reumatice şi gută, în vreme ce o textură aspră şi uscată a pielii trădează predispoziţia organismului spre boli de piele. Palmele transpirate pot indica hiperactivitatea tiroidei, iar dacă aveţi mîinile mai mari decît toată lumea, acesta poate fi un indiciu al unei tumori pituitare.

Palmele roşii au legătură cu ficatul

Palmele se pot înroşi atunci cînd aţi făcut activităţi obositoare, aţi cărat ceva sau aţi spălat rufe. Şi gravidele mai au mîinile roşii, pentru că volumul de sînge creşte foarte mult în cazul viitoarelor mame. Însă dacă aceasta este culoarea mîinilor de obicei, motivul poate fi eritemul palmar, semn al unei afecţiuni grave a ficatului: ciroza. Ficatul nu mai funcţionează corect şi nu mai este capabil să cureţe sîngele. Astfel, apare un exces de hormoni în sînge şi vasele de pe mîini se dilată devenind vizibile prin piele. Palmele roşii, însoţite de senzaţii de mîncărime şi arsură pot indica eczemă, o afecţiune cronică a pielii care se agravează la stres. Pentru estomparea iritaţiei se recomandă evitarea contactului cu substanţe chimice, inclusiv a săpunurilor iritante. Roşeaţa palmelor poate fi un indicator şi al alergiei la nichelul din bijuterii sau al antibioticelor.

Ce culoare au unghiile tale?

Unghiile sănătoase sînt elastice şi tari, netede, de culoare roz şi ceva mai moi decît cele de la picioare. Cînd se apasă uşor pe ele, ar trebui să se albească, apoi să revină la culoarea normală. Dacă unghiile rămîn albe mai mult de un minut, poate fi semn de anemie. Netratată, deficienţa de fier poate determina şi forma concavă a unghiilor. Dacă anemia este cauza unghiilor pale, atunci pieliţa (fîşiile subţiri de piele de la baza unghiilor) este posibil să arate deosebit de albicioasă, decolorată. Unghiile albastre pot avertiza asupra unor probleme cardiovasculare. Una dintre metodele folosite de medici pentru a controla nivelul de oxigen care circulă prin sînge este să analizeze unghiile, degetele sau buzele pacienţilor. Culoarea gălbuie a unghiilor groase vorbeşte de afecţiuni pulmonare. Diabeticii au unghii cu vîrf gălbui şi uşor înroşite la bază. Petele negru-cenuşii pe unghii sînt semnul unei intoxicaţii cu mercur. Petele albe, mate înseamnă o lipsă de zinc. Petele albe denotă creşterea noilor celule. Dacă sînt mov, însă, pot ascunde predispoziţia către infarct, arătînd că sîngele nu circulă cum trebuie. Unghiile în două nuanţe (jumătatea de jos albă, iar cea de sus roz închis spre maro) pot însemna probleme la rinichi, aceasta deoarece ureea nu mai este eliminată şi se cristalizează sub piele şi sub unghii. Unghiile fără culoare pot semnala diabet.

Unghii cu probleme

Unghiile îngroşate, de formă convexă, sînt simptome comune ale bolilor cardiace şi pulmonare. Acest fenomen se petrece din cauza oxigenării insuficiente a ţesuturilor. Dacă unghiile prezintă umflături, este posibil să fie vorba de un început de artrită reumatoidă, chiar dacă articulaţiile nu au devenit încă umflate şi dureroase. Unghiile îngroşate pot fi consecinţa infecţiilor cu ciuperci sau a psoriazisului. După tratament, unghia revine la normal. Traumele, loviturile şi procesul de îmbătrînire duc de asemenea la îngroşarea unghiilor. Unghiile încarnate apar mai ales la degetele picioarelor atunci cînd au fost tăiate prea scurt sau încălţămintea a fost prea strîmtă. Zona respectivă e dureroasă şi se inflamează. Unghiile despicate arată probleme cu circulaţia sangvină, aparatul genital sau sistemul nervos. Se poate ajunge la unghii desprinse de ţesut atunci cînd se lucrează mult cu calculatorul. Unghiile roase sînt un semn al nervozităţii, al deficitului de minerale sau al prezenţei unor paraziţi în intestin. Sînt în acelaşi timp un simptom al nevrozei, gastritei, disfuncţiilor sexuale la femei. 50% dintre copii şi 20% dintre adulţi îşi rod unghiile atunci cînd sînt stresaţi.

Unghii drepte sau bombate

Unghiile mari, bombate, în formă de bulb, care depăşesc cu mult suprafaţa degetului (în formă de con) indică slăbiciunea inimii şi a plămînilor (tuberculoza). Sînt asociate frigului. O umflătură la capătul unghiei vorbeşte despre o infecţie cronică a plămînilor. Unghiile cu extremităţile încovoiate în jos, însoţite de sindromul palmelor fierbinţi, sînt un semn evident de instalare în organism a tuberculozei sau a scrofulozei. Dacă pe unghia bombată se constată prezenţa unor dunguliţe, acest lucru denotă că pneumonia se află într-un stadiu incipient. Unghia triunghiulară indică afecţiunile coloanei vertebrale şi ale măduvei spinării. Unghia strîmbă, dar netedă (asemănătoare unui cioc de papagal) vorbeşte despre astm, bronşită, tuberculoză, tuse cronică. Unghiile drepte, nebombate, în formă de triunghi, atrag atenţia asupra unei slabe circulaţii a sîngelui, indicînd extremităţi foarte reci. Creşterea altor unghii, pe lîngă cele sănătoase, poate fi un semn al unei afecţiuni a plămînului. Din cauza lipsei oxigenului din sînge, unghiile cresc dezordonat, de regulă sub cele sănătoase.

Linii albe sau roşii

Dungile roşiatice care apar sub unghii pot indica infecţii în organism, în special în fluxul sanguin. Aceste dungi sînt de-a lungul unghiei în sensul de creştere, arată ca şi cum ar fi aşchii sub unghie, însă sînt de fapt nişte mici cheaguri. De cele mai multe ori apar datorită unei infecţii a valvelor inimii numită endocardită bacteriană. Liniile orizontale pe unghii vorbesc despre o alimentaţie dezechilibrată. Liniile albe orizontale pot avea legătură cu inima, boala Hodgkin, insuficienţă renală sau otrăvire cu arsenic, taliu ori alte metale grele. Suprafeţele fărîmicioase pe unghii înseamnă depuneri de sare. Liniile verticale semnalează înrăutăţirea digestiei (exces de acizi graşi şi sare), proces prin care mineralele şi albuminele se asimilează foarte greu, şi de asemenea, deficit de vitamina B12 şi fier. Pot fi asociate şi cu afecţiuni ale intestinului. Liniile verticale, subţiri, de culoare roşu închis sau maro pot fi cauzate de ciroză, tratament cu contraceptive orale, sarcină, ulcer peptic, artrită reumatoidă, vasculită.

Semiluna de la baza unghiei

Semiluna de la baza unghiei vorbeşte despre circulaţia sîngelui. Înaintarea în vîrstă şi excesele alimentare reduc lunulele pînă la dispariţie, începînd cu degetul mic. Atunci cînd lunulele dispar de la degetul mare înseamnă că circulaţia sîngelui se află într-un stadiu critic. O unghie exagerat de scurtă, vînătă, fără lunule, semnalează prezenţa unei boli de inimă. Cu cît unghia este mai scurtă, cu atît boala este mai avansată. Dimensiunea mare a semilunei de la baza unghiei este legată de tahicardie. Absenţa semilunei de la baza unghiei este semn al insuficienţei cardiace şi al tulburărilor în circulaţia sangvină. Lunula de culoare albăstruie vorbeşte despre tulburări în funcţionarea ficatului. Cînd are culoarea roşie este semn al insuficienţei cardiace. Semiluna roşcată poate însemna şi intoxicaţie cu monoxid de carbon, urticarie cronică, ciroză sau psoriazis. Pieliţele din jurul unghiilor arată deficitul de albumine, vitamina C şi acid folic în organism.

Absenţa vitaminelor modifică unghiile

Lipsa vitaminelor în organism determină modificări ale unghiilor. Astfel, carenţa de vitamină A şi calciu duce la uscarea şi lipsa de strălucire a unghiilor. Prea puţin calciu în organism duce la slăbirea rezistenţei unghiilor. Cele prea încovoiate sau prea plate dezvăluie lipsa vitaminei B. Lipsa proteinelor, a acidului folic şi a vitaminei C se manifestă prin despicături în cuticule. Dungile albe de pe unghii se datorează lipsei de proteine, iar uscarea excesivă şi înnegrirea acestora poate fi semnul carenţei de vitamina B12. O deficienţă de zinc duce la apariţia petelor albe. Lipsa de lichide determină crăpături şi tăieturi pe suprafaţa unghiilor, iar lipsa de acizi graşi esenţiali, o piele înroşită în jurul cuticulelor. Unghiile deformate şi zimţate sînt un indiciu pentru lipsa fierului în organism, iar unghiile fragile indică lipsa biotinei, prezentă în ciuperci, grepfrut, pepene roşu, banane, căpşune.

Lungimea degetelor contează

În mod surprinzător, lungimea degetelor poate spune o mulţime de lucruri despre predispoziţia la o anumită boală. De obicei, inelarul bărbaţilor are tendinţa de a fi mai lung decît degetul arătător, în timp ce la femei este exact invers. Femeile cu degetul inelar mai lung decît arătătorul au de două ori mai multe şanse de a suferi de artroză şi sindromul ovarului polichistic. Pe de altă parte, degetul arătător mai lung este asociat cu un risc mare al cancerului la sîn la femei şi cu un risc scăzut al cancerului de prostată la bărbaţi. Unii cercetători cred că lungimea degetelor ar trebui folosită ca un criteriu pentru mai multe teste de depistare a cancerului. Alte studii au arătat că persoanele care au arătătorul mai scurt decît inelarul sînt predispuse la osteoartrită. Lungimea inelarului arată de cît de multă empatie este capabilă persoană cu pricina. Dacă articulaţiile sînt îngroşate este posibil ca nivelul colesterolului să fie ridicat. Degetele se pot umfla pe caniculă, înainte de menstruaţie sau la o alimentaţie bogată în sare. Dar dacă degetele sînt groase şi rigide în mod obişnuit, atunci ar putea fi vorba de o slabă funcţionare a tiroidei. Hipotiroidia duce la încetinirea metabolismului, creşterea în greutate şi acumularea de apă.

Forma şi culoarea degetelor

Degetele cianotice, amorţite pot semnala prezenta unei afecţiuni numită boala Raynaud, un spasm temporar al vaselor de sînge care restricţionează fluxul sanguin spre degete şi care apare la 5-10% din populaţie. Sînt afectate mai frecvent femeile şi în mod tipic este declanşată de frig sau stres. Boala Raynauld este cronică, dar nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate decît dacă senzaţia de amorţire durează mai mult de o oră. Degetele cu vîrfurile umflate pot fi un semn al cancerului pulmonar. Substanţa PGE2, care produce inflamarea plămînilor, este produsă în exces de către tumoare, se acumulează în degete şi provoacă umflarea acestora. Vîrfurile degetelor groase şi rotunjite pot însemna şi o afecţiune a valvelor aortice.

Mîini reci şi tremurătoare

Se spune că persoanele cu mîinile reci sînt sincere. Conform specialiştilor, mîinile reci, atunci cînd nu sînt efectul expunerii la frig, pot fi asociate mai multor afecţiuni: diabet, anemie, boala Buerger, boala Raynaud, reacţii alergice la numite medicamente. Tremuratul mîinilor este un simptom comun care poate fi resimţit şi de către persoanele sănătoase. Un nivel scăzut al zahărului în sînge (hipoglicemie) poate da tremurături ale mîinilor. Problema poate apărea şi în situaţii de stres, atacuri de panică, anxietate, boala Parkinson, demenţă cu corpi Lewy, scleroză multiplă, hiperparatiroidismul. Cînd amorţesc mîinile, este vorba de afecţiuni care restricţionează fluxul sanguin ori lezează nervii. Amorţeala mîinilor poate fi însoţită de durere, prurit, senzaţie de arsură, sensibilitate la atingere, spasme musculare, piele rece, anxietate şi urinare frecventă. Parestezia fiziologică apare prin compresiunea nervilor sau a fluxului sangvin. Este normală şi apare atunci cînd stăm cu mîna sub cap mult timp sau într-o anumită poziţie fixă. Dispare după cîteva minute de repaus sau mişcări de întindere şi masaj al membrului.

De ce amorţesc mîinile?

Deficitul de vitamine E, B1, B6, B12 şi niacină (vitamina B3 sau PP) poate provoca amorţirea mîinilor. La fel se întîmplă cînd nivelul de magneziu din organism este scăzut, fiind afectat sistemul nervos periferic.
Atacurile de panică pot fi însoţite de amorţeli ale mîinilor. S-a constat că, în general, persoanele mai stresate acuză în mod frecvent amorţeli şi furnicături la nivelul mîinilor şi feţei, însoţite de tremurături. Atacul ischemic tranzitoriu poate fi însoţit de amorţeli la nivelul unei mîini, la fel ca deshidratarea şi alcoolismul, osteoporoza sau unele boli sistemice: afecţiuni renale, hepatice, leziuni vasculare şi hemopatii, amiloidoza, tulburări de ţesut conjunctiv, inflamaţii cronice, hipertiroidism şi neoplasme sau tumori benigne care apasă pe nervi. Sindromul de tunel carpian produce ameţeli, furnicături şi dureri ale degetelor, palmei sau articulaţiei mîinii folosite cel mai des în sarcinile repetitive zi de zi, cum ar fi manevrarea mouse-ului. Aceste simptome se agravează în timpul nopţii.

Mîini curate şi hidratate

• Pentru sănătatea mîinilor, orice persoană trebuie să bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Apoi, în fiecare seară, înainte de culcare, trebuie aplicată o cremă hidratantă pentru a le menţine catifelate. Este bine să fie cremă care conţine vitamina E, ajutînd la repararea cuticulelor. Contează şi alimentaţia. Fructele şi vegetalele sînt indicate, dar şi vitamina D şi calciul. Laptele degresat şi iaurtul sînt două produse esenţiale. Cînd spălaţi manual, purtaţi mănuşi pentru a vă proteja de acţiunea chimică a detergenţilor. Folosiţi pila pentru a netezi marginile unghiilor. După baie, uscaţi şi zona de sub unghii. La salonul de manichiură, mergeţi cu propriile ustensile. Persoanele care folosesc permanent oja şi dizolvantul au unghiile decolorate, lipsite de viaţă, vinete. Încercaţi să renunţaţi la lacuri de unghii măcar pentru o săptămînă. Iarna, înlocuiţi săpunurile convenţionale cu geluri pentru spălarea mîinilor. Este recomandat să utilizaţi gelurile dezinfectante care au în compoziţie şi agenţi de hidratare. Dacă nu agreaţi aceste geluri antibacteriene, folosiţi un săpun cu glicerină, aloe vera sau ulei de măsline. Consumaţi ulei de peşte, acesta întreţine sănătatea pielii şi a unghiilor.

Temperamentul, citit în unghii

• După forma şi structura unghiilor se poate determina temperamentul persoanei. Astfel, melancolicii au unghii lungi, adesea palide, aspre, uscate şi fragile, flegmatici au unghii pătrate, groase, tari, care strălucesc puternic. Cei colerici au unghii lunguieţe, tari sau moi, roze sau galbene, care strălucesc foarte puţin, iar sangvinicii au unghii late, moi, de culoare roz, au formă ovală.

Degetele şi organele interne

• Fiecare deget de la mînă sau de la picior, potrivit reprezentărilor medicinei tradiţionale, este strîns legat de un organ sau de o glandă de secreţie internă. Dacă una dintre unghii nu arată bine, căutaţi cauza dezechilibrului în acel organ, al cărui meridian este legat de acest deget sau de această unghie.
– Degetul mare: creier
– Arătător: plămîni şi intestin gros
– Mijlociu: intestin subţire
– Inelar: plămîni
– Mic: inimă şi organe de reproducere.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

INVATA SA TRAIESTI SANATOS

Nutriția în relație cu sănătatea generală și orală – abordare interdisciplinară 9-11 Mai 2019, Târgu Mureș

Nutriția în relație cu sănătatea generală și orală – abordare interdisciplinară 9-11 Mai 2019, Târgu Mureș   0

  A 6-a Conferință de Nutriție și Dietetică cu participare internațională: “Nutriția în relație cu sănătatea generală și orală – abordare interdisciplinară” 9-11 Mai 2019, Târgu Mureș organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și [...]

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Scintigrafia miocardică, o investigație de înaltă performanță, disponibilă la Sanador

Scintigrafia miocardică, o investigație de înaltă performanță, disponibilă la Sanador   0

read more
Care sunt simptomele cancerului ovarian, ucigaşul tăcut

Care sunt simptomele cancerului ovarian, ucigaşul tăcut   0

read more
Statul la stat. Director de restaurant, numit manager de spital: „Școala vieţii a mea face mai mult decât două facultăţi”

Statul la stat. Director de restaurant, numit manager de spital: „Școala vieţii a mea face mai mult decât două facultăţi”   0

read more
Rafila: Avem două categorii de persoane asimptomatice. În viitorul apropiat unele vor fi externate chiar dacă rămân „pozitive”

Rafila: Avem două categorii de persoane asimptomatice. În viitorul apropiat unele vor fi externate chiar dacă rămân „pozitive”   0

read more
Medicul Mihai Craiu: Persoanele care au contraindicații la vaccinare nu vor fi vaccinate, dar vor fi protejate

Medicul Mihai Craiu: Persoanele care au contraindicații la vaccinare nu vor fi vaccinate, dar vor fi protejate   0

read more
Nelu Tătaru crede că vaccinarea anti-COVID nu ar trebui să fie obligatorie. Care sunt motivele

Nelu Tătaru crede că vaccinarea anti-COVID nu ar trebui să fie obligatorie. Care sunt motivele   0

read more
Proiect special al UMF ”Carol Davila” pentru copiii cu probleme dentare complexe

Proiect special al UMF ”Carol Davila” pentru copiii cu probleme dentare complexe   0

read more
Ordonanța pe sănătate, neconstituțională. OUG prevedea ca programele naționale de sănătate, finanțate de stat, să fie decontate și de spitale şi de clinici private

Ordonanța pe sănătate, neconstituțională. OUG prevedea ca programele naționale de sănătate, finanțate de stat, să fie decontate și de spitale şi de clinici private   0

read more
Ibuprofenul, testat ca tratament pentru coronavirus. Efectul pe care l-ar avea asupra pacienților cu simptome severe

Ibuprofenul, testat ca tratament pentru coronavirus. Efectul pe care l-ar avea asupra pacienților cu simptome severe   0

read more
Revascularizarea în boala arterială periferică, o metodă de evitare a amputației

Revascularizarea în boala arterială periferică, o metodă de evitare a amputației   0

read more
Când vom reveni la viața de dinaintea pandemiei? Răspunsul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru

Când vom reveni la viața de dinaintea pandemiei? Răspunsul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru   0

read more
Cercetătorii dezvoltă versiuni uşor de administrat ale medicamentului Remdesivir, destinat tratării COVID-19

Cercetătorii dezvoltă versiuni uşor de administrat ale medicamentului Remdesivir, destinat tratării COVID-19   0

read more
Nelu Tătaru: 2,3 milioane de persoane vor primi gratuit măști de protecție de la Ministerul Sănătăţii

Nelu Tătaru: 2,3 milioane de persoane vor primi gratuit măști de protecție de la Ministerul Sănătăţii   0

read more
Spitalele private nu vor putea accesa fonduri publice de sănătate. Ordonanța Guvernului, declarată neconstituțională de CCR

Spitalele private nu vor putea accesa fonduri publice de sănătate. Ordonanța Guvernului, declarată neconstituțională de CCR   0

read more
Nelu Tătaru: Trebuie să ne gândim la un pact pe sănătate. Avem nevoie de profesionişti, peticim în acest moment cu propuneri

Nelu Tătaru: Trebuie să ne gândim la un pact pe sănătate. Avem nevoie de profesionişti, peticim în acest moment cu propuneri   0

read more
Cum se va desfășura testarea națională pentru stabilirea gradului de imunizare la COVID. Vor fi testați aproape 30.000 de români

Cum se va desfășura testarea națională pentru stabilirea gradului de imunizare la COVID. Vor fi testați aproape 30.000 de români   0

read more
Orban, susținător al vaccinării: Să contracarăm campaniile antivacciniștilor, elaborate „în afara Europei, mai spre est”

Orban, susținător al vaccinării: Să contracarăm campaniile antivacciniștilor, elaborate „în afara Europei, mai spre est”   0

read more
Repartizarea cazurilor de Covid-19 pe județe. Unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri

Repartizarea cazurilor de Covid-19 pe județe. Unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri   0

read more
Pacienții Covid-19 prezintă risc mai mare de deces în cazul unei intervenții chirurgicale. Studiu

Pacienții Covid-19 prezintă risc mai mare de deces în cazul unei intervenții chirurgicale. Studiu   0

read more
Infarctul se poate manifesta diferit la femei. Iată simptomele care nu trebuie neglijate!

Infarctul se poate manifesta diferit la femei. Iată simptomele care nu trebuie neglijate!   0

read more
Protezele de șold, genunchi sau umăr – șansa la o viață fără durere pentru pacienții diagnosticați cu artroză avansată

Protezele de șold, genunchi sau umăr – șansa la o viață fără durere pentru pacienții diagnosticați cu artroză avansată   0

read more
Cum a afectat pandemia de Covid-19 tratarea bolilor cronice în spitale. Studiu OMS

Cum a afectat pandemia de Covid-19 tratarea bolilor cronice în spitale. Studiu OMS   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.