Norme Coca 2023 - 2024

 În primul caz familia unei femei, care a decedat în urma unui chiuretaj efectuat de un ginecolog severinean, cere daune morale în valoare de 1 milion de euro. Un alt milion de euro este cerut şi de un tânăr care a rămas fără un picior din cauza unui chirurg care nu ar fi intervenit la timp.

2 milioane de euro este suma pe care Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin, cea mai mare unitate medicală din judeţul Mehedinţi, ar putea fi obligat să o plătească în cazul în care ar pierde două procese de malpraxis.  Pentru a se apăra, conducerea spitalului a angajat o casă de avocatură specializată în cazuri de malpraxis.În noiembrie 2009, familia Talegă avea să trăiască o dramă cumplită. Tânăra Lucica Talegă a murit la câteva zile după ce a făcut un chiuretaj la Spitalul din Turnu Severin. Avea doar 18 ani şi în urma sa a rămas orfană o fetiţă de doar un an şi opt luni. Soţul acesteia, Florin Talegă, pe atunci în vârstă de 26 de ani, nu a putut să se împace cu ideea că soţia sa a murit şi a încercat să facă lumină în acest caz.

„El i-a făcut chiuretaj soţiei mele duminică, în data de 15 noiembrie. Ne-a asigurat că totul este sub control. Nu ne-a dat niciun motiv de îngrijorare. După intervenţie, am sesizat ceva suspect, pentru că medicul a ieşit din sală şi s-a dus la asistentă, i-a cerut o altă o trusă medicală şi am înţeles că este o mică problemă“, declara pentru adevarul.ro, la data de 26 noiembrie 2009, Florin Talegă (26 de ani), soţul tinerei decedate.

Medicul Marian Galbenu, cel care a făcut chiuretajul, a respins acuzaţiile care i s-au adus, susţinând că este nevinovat. „Am conştiinţa împăcată că nu sunt de vină pentru această tragedie. O cangrenă uterină nu se produce la două zile după o întrerupere de sarcină. Aşteptăm şi rezultatele autopsiei”, spunea la acea dată dr. Marian Galbenu.

Acum, la şase ani de la decesul tinerei Lucica Talegă, pe rolul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin se află procesul penal cu Florin Talegă şi fiica sa, Florentina Gabriela, ca părţi civile, medicul Marian Galbenu inculpat pentru ucidere din culpă, iar Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin şi o firmă de asigurări ca părţi responsabile civilmente.

Florin Talegă solicită spitalului din Turnu Severin, cu titlu de daune morale, suma de 500.000 de euro şi 13.000 lei reprezentând cheltuieli de înmormântare, iar Florentina Gabriela Talegă suma de 500.000 de euro şi acordarea unei prestaţii periodice lunare de 350 de euro până la majorat sau până la definitivarea studiilor.

A rămas fără picior

Nicuşor Cîrstinoiu  din localitatea mehedinţeană Gvardeniţa a ajuns în data de 12 decembrie 2010, la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin, după ce a fost înjunghiat în picior de un consătean. Două zile mai târziu a fost  trimis la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara, unde i s-a pus diagnosticul de “ischemie acută membrul inferior stâng, veche de 72 de ore”. Medicii timişoreni nu au mai putut face nimic pentru salvarea piciorului şi în final i l-au amputat.

“Am fost primit de doctorul Viorel Ţepeluş, care mi-a pus diagnosticul de rană superficială uşoară. Acesta m-a tratat doar cu algocalmin. Sâmbătă m-a vizitat şi mi-a pus că totul este bine şi că duminică urmează să mă externeze. Duminică m-am simţit foarte rău, piciorul îmi învineţise şi nu-l mai simţeam. Prin intermediul unui prieten de familie a fost chemat doctorul Ursache, care m-a consultat şi a hotărât să mă trimită la Timişoara. Ajuns acolo, medicii mi-au spus că nu se mai poate face nimic că este o ischemie veche de peste 72 de ore şi singura variantă este amputarea piciorului. Mi-au spus că trebuia să fiu operat în maxim 7 ore pentru salvarea piciorului şi la mine trecuseră 72 de ore”, ne-a povestit Nicuşor Cîrstinoiu.

“Sancţionat” cu avertisment

Cazul a ajuns pe masa Colegiului Medicilor Mehedinţi, care în şedinţa din 15 martie 2011 hotărăşte să-l sancţioneze pe medicul severinean cu “avertisment”. Aceeaşi sancţiune este menţinută şi de Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Naţional al Medicilor din România deşi în răspunsul pe care I l-au trimis pacientului se specifică următoarele: “medicul intimat a încălcat prevederile art 53 din Codul  de Deontologie Medicală (<<Medicul trebuia să dea dovadă de diligenţă maximă în stabilirea diagnosticului, tratamentului adecvat şi în evitarea complicaţiilor previzibile la pacientul aflat în îngrijirea sa>>)”

În decizia nr. 22 emisă de Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România întrunită în şedinţa din data de 23 februarie 2012 se menţionează că: „Medicul era angajat moral să depună toate diligenţele pentru a acorda asistenţă medicală necesară. Altfel nu există justificare pentru medicul intimat care deşi a cerut acceptul Spitalului Judeţean Timişoara la 9,35 a fost solicitată ambulanţa abia la ora 12,23. Situaţie în care solicitarea a fost înmânată aparţinătorilor pentru a fi predată la serviciul de ambulanţă este generată de atitudinea  incorectă a medicului intimat, care avea obligaţia să anunţe personal serviciul de ambulanţă domnia sa fiind persoana responsabilă de îngrijirile medicale pe care le primeşte pacientul internat”.

În aceste condiţii, familia tânărului mutilat pe viaţă este hotărâtă să-şi găsească dreptatea in instanţă.

„Avertismentul dat acestui medic e nejustificat în condiţiile în care copilul a rămas nenorocit pe toată viaţa. Trebuie să se ia măsurile legale, să fie tras la răspundere pentru greşelile făcute direct sau indirect. Noi făceam presiuni să ne dea salvare să mergem cu el la Timişoara şi actele nu erau făcute”, spune Ion Cîrstinoiu, tatăl tânărului cu piciorul amputat.

În cazul în care Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin pierde cele două procese ar putea avea serioase probleme financiare dat fiind faptul că în momentul de faţă are  o asigurare de răspundere în cazuri de malpraxis, care acoperă un prejudiciu de doar 500.000 de euro.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro