Pentru a putea demara procedura de acreditare (care este platita de spitalul solicitant) CoNAS are nevoie de experti antrenati in aceasta activitate. Este motivul pentru care, in 2010, institutia a depus un proiect - al carui manager era Oana Duca, directorul economic CoNAS - prin care solicita o finantare din fonduri europene nerambursabile pentru a-si trimite angajatii la pregatire in strainatate.
Dar, fara sa mai astepte evaluarea proiectului si semnarea contractului de finantare pentru a avea garantia obtinerii banilor europeni, conducerea CoNAS a decis sa solicite Guvernului acordarea unei subventii in valoare de 10.638.903 lei (aproape 2,5 milioane de Euro). In documentele adresate Guvernului de catre CoNAS se mentioneaza, conform surselor Hotnews, ca aceste milioane de Euro sunt aferente fondurilor europene, urmand asadar sa fie returnate la buget atunci cand vor sosi banii europeni. Insa, repetam!, contractul de finantare pentru banii europeni nu fusese semnat. Nici macar nu fusese evaluat proiectul.
In decembrie 2012, Autoritatea de Management a acestor fonduri europene a respins definitiv proiectul depus de CoNAS.
Ghinion insa! Cei 2,5 milioane de Euro, acordati CoNAS-ului de catre stat, fusesera deja cheltuiti. Oana Duca, managerul proiectului si directorul economic al CoNAS din 2009 pana in prezent, nu a acceptat un dialog direct pe acest subiect. Raspunsul ne-a fost oferit in scris, in urma unei cereri oficiale din partea Hotnews:
DISTRACTIA ABIA ACUM INCEPE!
Cu o parte din acesti 2,5 milioane de Euro CoNAS a trimis peste 100 de oameni in Spania pentru a acumula expertiza in acreditarea spitalelor. Insa un grup mult mai restrans, format exclusiv din angajati CoNAS si inalti demnitari, a strabatut Pamantul de-a lungul a doar 6 luni cu scopul oficial de a studia criteriile de acreditare a spitalelor.
Ocolul Pamantului in sase luni – itinerariul deplasarilor CoNAS
Un adevarat tur in jurul lumii, organizat de agentia de turism in care fiica cea mica a mogulului Voiculescu fusese actionar majoritar, si care a costat 621.503 Euro, fiecare banut provenind din fonduri publice.
Iata destinatiile (tineti-va bine!):
OCTOMBRIE – NOIEMBRIE 2011:
IANUARIE – FEBRUARIE 2012:
APRILIE 2012:
O parte dintre aceste calatorii au fost oficial etichetate ca schimb de bune practici intre CoNAS si institutiile omoloage din Argentina, Brazilia, Columbia sau Australia. E greu de inteles de ce romanii au avut nevoie sa calatoreasca pana in America de Sud pentru a invata cum sa acrediteze spitale. Asa ca am intrebat Comisia de Acreditare a Spitalelor de ce a fost nevoie de atat de multe deplasari in atat de multe destinatii exotice, intr-o perioada atat de scurta. Raspunsul:
Directorii CoNAS au mers la Miami, Dubai, Seoul si Singapore pentru a participa la seminarii organizate de Joint Commission International (JCI), o organizatie cu renume in procesul de acreditare a spitalelor. Din fotografiile la aceste seminarii, publicate chiar de JCI, se observa ca majoritatea participantilor provin din regiunile geografice invecinate cu locul de derulare a seminarului. La Dubai sau la Seoul romanii erau, probabil, cei mai exotici.
Pe site-ul JCI se mentioneaza ca “toate seminariile noastre folosesc o agenda usor diferita si se concentreaza pe subiecte usor diferite, astfel ca va rugam sa va asigurati ca seminarul la care intentionati sa participati cuprinde si subiectele de care aveti nevoie”. Din informatiile HotNews, cel putin doi angajati CoNAS au avut nevoie de toate subiectele, ei participand la toate aceste seminarii. Cel putin un angajat al CoNAS a participat si la fiecare calatorie in orasele din America de Sud si in Australia. Nu am reusit sa aflam numele acestor fericite personaje, desi am solicitat oficial CoNAS sa ne comunice cine sunt participantii la toate aceste deplasari.
Ocolul Pamantului s-a incheiat in aprilie 2012 la Singapore, acolo unde delegatia formata din 6 angajati ai CoNAS si trei inalti functionari din Ministerul Sanatatii a fost cazata intr-unul dintre cele mai cunoscute hoteluri ale lumii: Marina Bay Sands din Singapore, chiar locul de organizare a seminarului JCI.
Unul dintre angajatii CoNAS si-a postat pe contul de Facebook o fotografie in care o vedem in “piscina a infinitului” de pe acoperisul hotelului, la 67 de metri deasupra solului. O prietena comenteaza fotografia astfel: “Maaamaaa ce mistooo! Ce invidioasa sunt...”.
Piscina hotelului Marina Bay Sands din Singapore
sursa foto: wikipedia
Trei dintre angajatii CoNAS au petrecut doua saptamani la acest hotel, motivul oficial invocat in raspunsul adresat Hotnews fiind ca au participat si la o sesiune bilaterala si la seminarul JCI. La receptia hotelului Marina Bay Sands o camera single costa aproape 400 de dolari pe noapte si cazarea unor oficiali romani, pe banii statului, in camere atat de scumpe este interzisa prin lege (HG 518/1995 actualizata).
Mihai Moldoveanu, directorul agentiei de turism care s-a ocupat de aceste calatorii ale angajatilor CoNAS in jurul lumii, ne-a spus ca nu stie “care a fost tariful camerei, dar in niciun caz cel afisat [pe site-ul hotelului, n.red.]. Tariful de receptie este cel maxim la care un hotel isi vinde camerele. Dupa care exista tarife de individual si de grupuri care sunt din ce in ce mai negociate fata de tariful standard.” In raspunsul oficial transmis de CoNAS se mentioneaza ca opt camere au costat 150 dolari/noapte, iar alte doua, rezervate pentru demnitari, 300 dolari/noapte. Sumele se incadreaza fix in prevederile legale.
Dar conform documentelor consultate de Hotnews, preturile camerelor la Marina Bay Sands inregistrate in facturile transmise agentiei romanesti de catre hotelul din Singapore si intermediarul turistic sunt intre 350 si 382 de dolari pe noapte. L-am rugat pe directorul agentiei de turism sa ne explice fenomenul: “Nu stiu ce sa va spun”, spune Mihai Moldoveanu. ”Noi, toate facturile pe care le faceam catre CoNAS erau incadrate in buget, nu puteam sa depasim bugetul. Puteti sa-mi dati numarul facturilor si voi verifica. Este foarte posibil sa fie niste facturi la care, dupa aceea s-au facut niste discount-uri.” Am transmis numarul facturilor respective si asteptam raspunsul.
Problemele nu sunt limitate la cazul particular Singapore deoarece, conform documentelor consultate de HotNews, exista si alte inadvertente intre contabilitatile CoNAS si ale agentiei de turism respective. Mihai Moldoveanu sustine insa ca “nu exista nicio diferenta. [CoNAS] nu a platit niciodata in avans, nu se poate sa fi platit fara sa aiba la baza o factura. Asta tine probabil de inregistrarile pe care le-a facut contabila, stiu eu... Contabila probabil nu a inregistrat la timp sau nu stiu ce sa va spun. Eu am incredere in contabila mea. Sincer va spun: o fi facut ceva si le-a inregistrat mai tarziu.“
Hotelul din Singapore unde trei angajati CoNAS au fost cazati doua saptamani
sursa foto: wikipedia
Delegatia CoNAS care s-a deplasat in aprilie 2012 la Singapore a fost formata din:
L-am intrebat pe Mihai Moldoveanu si care este relatia dintre agentia sa de turism si Corina Voiculescu, fiica mogulului Dan Voiculescu. “Corina Voiculescu, si nici familia Voiculescu, nu a avut nici cea mai mica implicare in contractul CoNAS”, ne-a spus Moldoveanu. “Nici macar nu au stiut de acest contract. Corina, la momentul respectiv era asociata noastra, dar ea a aflat de Contract cand deja era in derulare. Stia ca am participat la licitatie si asa mai departe, dar am informat-o, abia dupa ce am inceput efectiv sa lucram cu CoNAS, ca intr-adevar am castigat licitatia". Presa a scris atunci - vedeti aici - despre suspiciunile ridicate in jurul acestei licitatii.
Cum nu am inteles daca Corina Voiculescu a aflat despre contractul cu CoNAS atunci cand acesta “deja era in derulare” sau daca “stia ca am participat la licitatie” (ambele afirmatii contradictorii ii apartin lui Mihai Moldoveanu), i-am adresat in scris cateva intrebari lamuritoare. Pana la ora publicarii acestui articol nu am primit niciun raspuns.
In septembrie 2009, Corina Voiculescu prelua majoritatea actiunilor agentiei de turism respective caci, spune Mihai Moldoveanu, “noi ne stim de foarte multi ani si a fost pe principiul hai sa incercam. E o chestie de prietenie”. La patru luni de la castigarea in aprilie 2011 a contractului cu CoNAS, Corina Voiculescu iese din firma “din motive personale”, conform lui Mihai Moldoveanu. De toate actele de intrare si iesire a Corinei Voiculescu in si din aceasta agentie de turism s-au ocupat consilierii juridici care au in grija si companii precum Antena TV Group, Intact sau Grivco.
A trecut un an si jumatate de la organizarea acestei calatorii in jurul lumii la care au participat cativa dintre angajatii CoNAS. Presedintii institutiei s-au schimbat deja de cateva ori, ei fiind numiti in functie chiar de catre prim-ministrii de la momentul respectiv. Dar directorii importanti din CoNAS, printre care gasim si participanti la unele dintre calatoriile exotice de mai sus, precum Oana Duca sau Florin Petrache, sunt de neclintit.
Care este asadar rezultatul concret al numeroaselor seminarii si schimburi de experienta organizate la Miami, Singapore, Dubai, Hong-Kong, Seul, in Brazilia, Argentina, Columbia sau Australia?
Expertii CoNAS acreditasera pana in septembrie 2013 doar 77 spitale. Conform planului oficial de acreditare a spitalelor publicat chiar pe site-ul institutiei, in ultimii trei ani ar fi trebuit sa fie acreditate deja 328 spitale. Expertii CoNAS sunt in urma cu aproape 200 de spitale.
Le uram in continuare, distractie placuta!