Norme Coca 2023 - 2024

Alimentaţia copilului la sân ar trebui să înceapă în prima oră de viaţă, însă doar 12% dintre femei respectă această recomandare, iar numărul celor care alăptează exclusiv până la şase luni este şi mai mic, a declarat Aileen Robertson, profesor la Metropolitan University Copenhagen, arată Mediafax.

Aileen Robertson, profesor la Metropolitan University Copenhagen, a vorbit miercuri, la conferinţa Mediafax în care au fost prezentate rezultatele studiului „Coşul Naţional de Alimentaţie Sănătoasă”, despre importanţa alimentaţiei la sân a copilului.

Alimentaţia la sân a copilului este extrem de importantă. Momentul optim pentru începerea alăptării este în prima oră de la naştere, dar numai 12 la sută dintre femei fac asta. Foarte puţine încep alăptarea la moment optim şi sunt şi mai puţine cele care continuă să alăpteze exclusiv pănă la şase luni”, a spus Robertson.

Ea a mai remarcat că, în România, concediul de maternitate este destul de lung şi femeile ar avea posibilitatea să alăpteze.

În multe ţări, concediul este de trei luni, dar în România e clar că femeile pot sta să alăpteze. Este vorba doar de o conştientizare„, a spus Aileen Robertson, potrivit sursei citate.

Ea a mai spus că la fel de important este şi momentul de secţiune a cordonului ombilical, explicând că dacă se face la momentul potrivit se reduce riscul de anemie.

La rândul său, Michaela Nanu, expert la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC), a spus că prevalenţa anemiei în rândul copiilor de până la doi ani este de 40 la sută, iar în rândul gravidelor de 45 la sută, conform unui studiu făcut de institut în 2010 – 2011.

„Alăptarea în ultimii ani este stimulată în sensul că mai mulţi copii sunt alăptaţi peste 12 luni”, a mai spus Nanu, precizând că 62 de maternităţi, din cele peste 200 din România, au fost incluse în iniţiativa UNICEF şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) „Spitalul prieten al copilului”, prin respectarea anumitor criterii, unul fiind promovarea alăptării.

Ea a admis totuşi că sunt maternităţi în care li se oferă mamelor lapte – formulă, pentru a alimenta copiii mai uşor când sunt obosite după naştere. Totodată, Nanu a precizat că abandonul alăptării este mai frecvent la mamele cu cezariană, care stau mai mult la pat şi cărora nu le este adus imediat copilul pentru alăptare.

Conferinţa în care sunt prezentate rezultatele studiului „Coşul Naţional de Alimentaţie Sănătoasă” este organizată de agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro