Norme Coca 2023 - 2024

În data de 25 mai 2015, Vasile Ciurchea făcea pentru Mediafax bilanțul celor 25 de zile funcționare a sistemului informatic unic integrat al CNAS: cardul de sănătate funcţionează mai bine decât ne aşteptam. Așadar la început a mers ca uns. Lunile au trecut și până în luna decembrie 2015 s-a ajuns ca de la zero întreruperi în lunile iunie și iulie, sistemul să se blocheze în 11 zile din cele 16 monitorizate de Societatea Medicilor de Familie în luna decembrie.

Perioada blocărilor coincide cu expirarea contractului de mentenanță a sistemului pe care Ciurchea nu s-a învrednicit să-l reînnoiască.

Când un român merge la medic și acesta se scuză că nu funcționează sistemul informatic, pacientul are în urechi vocea neplăcută a președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, cel care face turul telefonic al televiziunilor de fiecare dată când cade sistemul cu aceeași placă: „consultaţiile pot fi acordate, reţetele pot fi eliberate pentru că în acea perioadă se lucrează off line, dar condiţia obligatorie este ca acele servicii acordate în perioada când sistemul nu răspunde să fie ridicate în 72 de ore, pentru că, în momentul în care introduci cardul în cititor, acolo rămâne o amprentă de timp şi de loc.” Zici că e o moară hodorogită. 

Deja am stabilit că problema pentru care sistemul nu funcționează nu sunt medicii așa cum au spus de nenumărate ori inconștienții Ciurchea și Bănicioiu, ci este lipsa mentenanței profesioniste a sistemului, lucru recunoscut a doua zi după publicarea articolului nostru și de Vasile Ciurchea care susține că licitația pentru contractarea mentenanței a intrat în linie dreaptă.
  

Dar să vedem ce spun datele oficiale măsurate în 21.01.2016 și 22.01.2016 de www.siui-monitor.ro, platforma web de monitorizare a functionarii SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat).

1. Pentru cardul electronic de asigurări de sănătate (CEAS) sistemul a fost accesat de 7106 ori din care 3,43% au fost erori.
2. Sistemul informatic de prescripție electronică (SIPE)

 Din cele 76 de descărcări de serii de rețetă electronică, 19,75% au fost erori
 Pentru Verificare/salvare online de reteta electronica s-a accesat sistemul de 6348 ori din care 10,92% au fost erori
3. Autentificare in SIUI din 9514 tentative 3,39% au fost erori
 Transmitere online a facturii electronice din 42 de încercări 11,9% au fost erori
iar pentru Validarea online in 72 de ore a serviciului medical prestat din 14686 de inițieri, 9.27% au fost erori.

Este inexplicabil cum în prima lună de funcționare a sistemului, utilizatorii lui, aceiași medici ca și în decembrie, lucrau mai bine decât acum când au căpătat rutină. Evident că motivul pentru care sistemul întoarce atâtea erori acum este lipsa mentenanței și nu nepriceperea medicilor cum vrea Ciurchea să credem. Cum spuneam și altă dată și Dacia 1300 era dusă la revizie pe vremurile de tristă amintire și nu avea nici urmă de electronică la bord

Așadar manipularea lui Ciurchea că angajații CNAS asigură acum mentenanța cardului este evidentă. Această mână de IT-iști de la CNAS deși fac eforturi supraomenești nu au capacitatea să asigure mentenanța unui sistem atât de complex. Însuși Ciurchea recunoștea la TVR că sistemul se acționează manual ceea ce face ca repornirea sistemului să dureze 4 ore.

Și ca tabloul președintelui CNAS să fie complet, am aflat pe surse că Vasile Ciurchea nu urmărește doar medicii vocali în SIUI, ci și pe ziariștii care îl critică. Unde-o fi vrând să folosească informațiile medicale obținute? Sau are și el micile lui bucurii?

 

 

Urmareste online erorile din SOFT -click

 

Sursa

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro