Norme Coca 2023 - 2024

"Pana in acest punct al carierei si luandu-mi meseria in serios nu ma pot intretine strict din venitul de medic de familie, sistemul ma supraincarca in mod deliberat si nu mai am timp pentru a consulta efectiv. Ma reduce la un birocrat aservit CNAS". Este marturisirea unui tanar medic specialist medicina familie, Razvan Trascu.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, dr. Razvan Trascu a explicat de ce oamenii nu pot primi adesea ingrijirea cea mai buna, de ce se pierd foarte multi bani si de ce ambulatoriul si spitalele sunt sufocate. "In actualul sistem, unui medic de familie care vrea sa castige ii este mai rentabil mai degraba sa dea bilete de trimitere ca sa vada cat mai multi oameni".

 

Razvan Trascu a explicat de ce nu a plecat din tara si de ce ar face-o totusi la un moment dat: "nu pentru bani (...) Ce ma incurajeaza sistemul sa fac, sa gandesc, sa am o atitudine proactiva care sa duca inclusiv la economii ulterioare? Sau sa stau, sa nu gandesc ca sa nu pun omul sa plateasca din buzunar?"

Ai terminat facultatea in 2004, rezidentiatul in 2009, deci dupa ce a inceput exodul medicilor. De ce n-ai plecat din Romania?

As fi putut sa plec inca din 2005 pentru ca mi-am luat dreptul de practica dupa un an de stagiatura si am lucrat efectiv in timpul rezidentiatului. Am avut apoi oferte sa plec in mai multe tari, inclusiv in Marea Britanie. M-au impiedicat si motive de ordin personal, dar si credinta ca un medic bun isi poate gasi de lucru oricand si oriunde, ca in meseria aceasta nu ai ce cauta daca o faci numai pentru bani. In plus, intervine responsabilitatea pe care mi-am asumat-o fata de pacienti.

Un medic bun isi gaseste de lucru oriunde, dar ce conditii? Cat castiga un medic de familie in Romania?

La o lista minima de 800 de pacienti poti sa scoti cam 800 de lei pe luna, in cel mai optimist scenariu. Dar problema majora nu e remuneratia. Pentru a avea contract, Casa de Sanatate impune un numar minim de pacienti pe lista, numar care este aproape de dublul numarului maxim din alte tari.

Sunt cu mult prea multi pacienti pentru a putea fi gestionati corect. Sistemul ma supraincarca in mod deliberat si nu mai am timp pentru a consulta efectiv. Ma reduce la un birocrat aservit Casei de asigurari in loc sa ma considere medic.

La un dispecer de bilete de trimitere?

In actualul sistem, unui medic de familie care vrea sa castige ii este mai rentabil mai degraba sa dea bilete de trimitere ca sa vada cat mai multi oameni. In plus, de ce sa-ti mai bati capul, sa iti asumi riscul unui diagnostic, cand te poti spala pe maini cu un bilet de trimitere?

Ceea ce duce la pierderea unor sume mari. Un exemplu: controlul ginecologic pentru care eu sunt platit cu cativa lei este cu mult mai bine decontat, aproape dublu, medicului ginecolog. In plus,asistenta in ambulatoriu si spitaliceasca este incarcata inutil si poate sunt private de asistenta femei cu probleme grave pentru ca ginecologul e ocupat cu controale periodice de rutina, pe care le poate face medicul de familie.

Nu s-a produs deja o mutatie la nivelul pacientului care exact asta asteapta de la medicul de familie - nu o consultatie, ci un bilet de trimitere?

Pana la urma relatia dintre medic si pacient depinde in primul rand de cei doi. Cine cauta in loc de medic un fel de secretara sau cine isi asuma rolul de secretara... asta primeste!

Lucrurile au cauze vechi. Medicina de familie e o specialitate mai recenta si exista o confuzie intre medicul de familie si fostul medic de circumscriptie de dinainte de 1989, care nu avea o arie de competenta clara, era un fel de doctor bun la toate.

Si pe fondul acesta, termenii au fost foarte prost folositi la nivel oficial. Din economie de cuvinte, nu se vorbeste de medicul specialist de medicina de familie si de medici de alte specialitati, ci forma a fost simplificata: medicul de familie si medici specialisti.

Realitatea e complet diferita. Pe patalamaua mea scrie ca sunt medic specialist de medicina familiei si, daca tot dadeam exemplul ginecologiei, in tematica examenului de specialitate pentru medicina familiei este prevazuta partea de afectiuni ginecologice, inclusiv cele de control periodic si urmarire a gravidei - deci ea tine de specialitatea mea.

In plus, cum spuneam, este mai profitabil pentru medicul de familie sa isi accepte tacut rolul de secretara. Si contactul cu asemenea "secretare" i-a obisnuit pe oameni sa considere ca asa e normal. La mine o consultatie dureaza minimum o jumatate de ora, jumatate din acest timp stau de vorba efectiv cu omul - restul de jumatate fac birocratie.

In tot ce inseamna contabilitate in Romania s-a renuntat la stampila. Eu, ca medic, trebuie sa o folosesc, desi emit retete intr-un sistem electronic, teoretic securizat, intr-un soft la care ma conectez cu parola, unde exista fisiere personalizate de CNAS, si ma autentific suplimentar printr-un token, care are valoare de semnatura si este suficient in relatia cu Fiscul.

Este o imensa redundanta in tot ce inseamna actul medical la nivel de medic de familie. Tebuie sa scriu efectiv biletul de trimitere, sa il inregistrez in calculator, in registrul de consultatii, in fisa pacientului.

Daca biletul este pentru o gravida diabetica, trebuie sa o trec si in registrul de diabetici, si in cel de gravide, iar daca e si hipertensiva trebuie sa o trec si in registrul de boli cronice.

Adica jumatate din programul de consultatii al unui medic de familie e ocupat de hartogaraie?

Cel putin jumatate. Cand am intrat in facultate scriam frumos, acum nici macar eu nu mai inteleg jumatate din ceea ce scrijelesc intr-un registru sau pe o fisa. Scriu mult, repede si acelasi lucru de foarte multe ori.

Dar asa e cand persoanele care fac o lege habar nu au ce inseamna un consult medical. Daca ar fi sa plec din tara, de asta as pleca, nu pentru bani.

Si as mai pleca pentru ca nu ar mai trebui sa apelez la cunostinte personale ca sa programez te miri ce investigatie sau sa rezolv te miri ce problema pentru vreun pacient.

Eu intr-un sfert de ora, cat aloca CNAS unei consultatii, nu pot sa consult... oi fi eu incapabil, poate...

Si daca ai un numar mic e consultatii cum supravietuiesti?

Din proiecte colaterale legate de pregatirea mea medicala. Am mai multe job-uri part time si colaborari, cum ar fi de exemplu proiecte POSDRU, in care sunt consilier profesional pentru studentii la medicina.

Deci un medic care isi ia meseria in serios nu se poate sustine din venitul pe care i-l aduce profesia?

Pana in acest punct al carierei si luandu-mi meseria in serios nu ma pot intretine strict din venitul de medic de familie, la nivelul pe care il doresc. Dar in viata nu conteaza numai banii.

Cum spuneam, daca te motiveaza doar banul nu ai ce sa cauti in medicina. Eu mi-am dorit de la 6 ani sa fiu medic si sunt medic. Am muncit mult pentru asta. Din anul al doilea de facultate am lucrat noaptea ca sa ma pot intretine. Vreau sa fac meseria cum se cuvine.

Imi asum un buget mai mic, pentru ca sunt angajat, nu am cabinet individual. Dar oamenii au mai mare incredere in mine, apeleaza mai des la mine si inteleg ca e in avantajul lor sa pastreze legatura mai stransa cu medicul de familie.

Unii au gasit la mine raspunsul sau diagnosticul sau explicatia pe care le-au cautat in multe spitale - si este normal sa fie asa pentru ca spre deosebire de medicul de spital sau ambulatoriu, care intra in contact cu pacientul o perioada scurta, eu, medicul de familie, urmaresc pacientul pe termen foarte lung, poate chiar de la nastere, cunosc mult mai multe informatii relevante medical despre el, de exemplul stilul de viata, in ce zona a orasului sta etc. si pot intelege lucruri care sa ma duca mai usor spre un diagnostic.

Si am o abordare diferita de alti medici in relatia cu pacientul, incepand cu faptul ca am renuntat la numele de familie. Sunt Razvan pentru toti. Conversatia cu ei e apropiata, ca intre amici. Si oamenii raspund pozitiv la acest tip de abordare.

Dar nu imi asum rolul de secretara, sunt "rebel". O singura pacienta a parasit lista mea la cerere, din acest motiv. Dar cine nu are incredere in abilitatile de medic e mai bine sa plece. Sunt, din pacate, si medici care isi abandoneaza principiile, se pliaza dupa sistem sau parasesc pur si simplu profesia.

Ai si un master in management sanitar. Cum se vede din cabinetul tau reforma sistemului sanitar?

E un raspuns cu mult prea amplu pentru a fi dat de o singura persoana si mai ales in cateva cuvinte. Dar primele care cred ca trebuie corectate sunt chestiunile de mentalitate.

Oamenii trebuie sa inteleaga ce se intampla cu ei, ca sistemul sovietic in care toata lumea are dreptul la orice nu mai exista. Apoi, simplul fapt ca eu, ca medic, imi folosesc timpul raspunzand la un telefon sau la o intrebare, inseamna timp si bani, aceia cheltuiti de mine si investiti de stat in mine, in facultate, in rezidentiat etc.

Fara aceasta investitie a mea si a statului, eu nu as fi stiut sa raspund la acea intrebare. Nu as fi stiut nici macar ce sa scriu pe un bilet de trimitere care trebuie sa aiba un cod de diagnostic, cat de general. Ca sa nimeresti ca e, sa zicem, o boala de ficat, trebuie sa ai minimum de cunostinte si dobandirea lor costa bani.

Asadar oamenii trebuie sa stie ca au ca pacienti nu doar drepturi, ci si obligatii. Si ca sa incerc sa informez oamenii mi-am facut un blog care are cateva sute de vizitatori unici pe zi, am o pagina pe Facebook pe care o urmaresc in acest moment peste 2.000 de oameni, desi nu am recurs la promovare platita niciodata.

Avand in vedere aceasta investitie a statului, esti de acord cu "legarea de glie" a medicului, adica acela care a facut facultate fara taxa sa fie obligat sa profeseze o vreme in tara?

Ar putea fi o solutie, pentru ca statul a investit in el. Pe de alta parte insa, iti dau alt exemplu: o fosta colega de facultate a plecat din tara, a facut specializari in SUA si la un moment dat a vrut sa revina in Romania. Ei bine, conform legislatiei, acest medic, cu drept de a profesa ca internist in SUA, cu un masterat la Universitatea Yale, nu are dreptul in Romania nici macar sa prescrie un antibiotic. "Am vrut sa vin in tara sa aplic ce am invatat, nu pot, trebuie sa plec din nou", mi-a spus. Asemenea oameni sunt o pierdere imensa si nu e vina lor ca-i pierdem.

Sau alt exemplu: un medic de familie poate semna un contract cu CNAS numai daca are o lista de minimum 800 de pacienti stransi in primul an. Asta insemna ca intr-un an sa ai 3-4 inscrieri noi pe zi, in fiecare zi... Sistemul acesta neaga accesul unui tanar specialist care poate ca este pregatit, poate ca este entuziast, dar nu are cum sa adune pacienti in acest ritm.

Da, ca model de afacere nu e rentabil sa ai o lista de capitatie sub 500 de oameni, dar asta e problema medicului, nu a CNAS. Poate eu sunt dispus sa investesc intr-un nou model de bussines, daca nu merge eu voi esua, de ce sa ma impiedice statul, cu atat mai mult cu cat avand mai putini pacienti ma pot ocupa chiar mai bine de fiecare in parte?

Ce trebuie sa se schimbe la la nivelul medicului?

Pleaca inca din facultate. Lucrez acum pe niste proiecte POSDRU, consilier profesional pentru studentii la Medicina. Sa fii student la Medicina in an mare si sa nu ai habar ca exista niste legi care-ti guverneaza profesia mi se pare o carenta majora.

Sa fii in an terminal si sa nu ai o perceptie clara vis a vis de ce se intampla intr-o specialitate sau alta, in anul VI sa nu stii ce inseamna specialitatea medicului de familie, de exemplu, mi se pare foarte grav. Sa fii absolvent si sa nu ai macar vagi cunostinte despre partea manageriala din spatele actului medical mi se pare o tragedie.

Dar nici sistemul nu e orientat spre performanta. Eu ca medic de familie nu pot sa recomand o serie de analize care sa fie decontate de CNAS, de exemplu un test HIV sau unul pentru hepatita B sau C. Exemplu concret: cuplu tanar, stabil, vor sa se casatoreasca, le propun sa faca un set de analize pe care sa le plateasca insa din buzunarul lor, pentru ca sistemul nu ma lasa sa le recomand in conditii decontate de casa de asigurari.

Tinerii accepta sa-si faca aceste analize pe banii lor si surpriza: el - hepatita B, viremie mare; ea - sanatoasa. Femeia si-a cumparat vaccinul, pe banii ei, i l-am administrat, s-au casatorit, au o fetita sanatoasa pentru ca mama a fost imunizata. Da, poate femeia avea imunitate naturala, dar daca nu avea si se infecta pana la urma? Daca transmitea virusul fetitei?

Costul tratamentului cu interferon pentru hepatita este, daca nu ma insel, de peste 2.500-3.000 de lei lunar. Stii cat a decontat Casa din povestea asta care a scutit-o de foarte multe cheltuieli ulterioare? Contravaloarea consultatiei - adica doar cativa lei.

Si atunci te intreb, ce ma incurajeaza sistemul sa fac, sa gandesc, sa am o atitudine proactiva care sa duca inclusiv la economii ulterioare? Sau sa stau, sa nu gandesc ca sa nu pun omul sa plateasca din buzunar?

Dar ca tot vobeam de bani, ce pret poate avea multumirea acestor parinti cand mi-au pus fetita in brate si mi-au spus ca fara insistenta mea poate ca nu ar fi existat sau nu ar fi fost sanatoasa? Asa ceva nu are pret.

Sursa

Foto: http://trascu.ro

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro