MEDICINA FURATA

In urma cu peste 15 ani medicina de familie a fost privatizata medicii de familie fiind obligati sa isi infiinteze PFA sau SRL pentru a prelua administrarea cabinetului si sa incheie contracte cu CAS. Este drept ca a fost o cerinta UE - pentru ca asa este in UE - doar ca ai nostri, cei de la guvernare, au reusit s-o aplice cu “succes”. Atat de mult succes are aceasta privatizare incat actualmente foarte multi medici de familie au preferat sa plece in UE, cei mai multi preferand Franta.

Autor Valentin Pantea -medic de familie

De ce se intampla asta?

Din mai multe motive. Unul ar fi faptul ca in Romania exista foarte multe protocoale (prea multe protocoale) care restrang activitatea medicului de familie. Adica medicul de familie nu poate prescrie un medicament de nivel mediu fara a avea o recomandare de la medicul specialist. Protocoale cu restrictii exista si in tarile membre UE dar doar pt unele medicamente speciale, de nivel f inalt; in UE un medic de familie are o libertate mult mai mare de a prescrie un medicament sau o investigatie paraclinica. Pt mine ca medic de familie este frustrant sa vad ca nu sunt lasat sa practic medicina pe care o stiu, pe care am invatat-o si trebuie sa cer prea des supervizare de la un alt medic specialist sau ca nu pot cere o analiza de laborator uzuala in alte tari europene. Cine pierde? Pierd eu ca medic din prestanta si pacientul din timp si energie.

Un alt aspect pe care-l apreciaza colegii plecati in UE este faptul ca in tarile UE nu exista atatea controale pe capul lor. In Romania sunt N autoritati care pot sa vina, si chiar vin in control, ca sa verifice “hartiile”. In UE sistemul medical si administrativ-economic este mult mai prietenos cu medicul de familie. Efectul? Medicul de familie din UE este mai relaxat si se poate concentra mai usor asupra problemelor pacientilor. Poate ca o sa pare putin, dar colegii plecati sunt f multumiti din acest punct de vedere. Multi dintre ei spun ca si daca ar castiga la fel de bine in tara precum in UE tot nu ar veni acasa din cauza stresului la care ar fi supusi aici in tara. 

Si am ajuns si la bani.

Dupa cum scriam anterior, in UE medicina de familie primeste 10-14% din banii alocati sanatatii. La noi MF primeste sub 6%, cu toate ca, in urma unui studiu al Bancii Mondiale efectuat la cererea guvernului roman din acea vreme, exista recomandarea ca medicinei de familie sa i se aloce minimum 9%. Evident, nu i se poate aloca medicinei de familie acelasi buget precum in Franta sau Germania de exemplu, dar procentul poate fi similar pt ca medicina de familie nu este atat de costisitoare precum celelalte specialitati medicale, ambulatoriul de specialitate sau spitalul. In mod sigur nu s-ar face gaura in bugetul sanatatii daca si in Romania s-ar aloca pt medicina de familie un procent european. 

Si-atunci te intrebi de ce nu se fac aceleasi conditii pt medicina de familie precum in UE....

Recunosc ca multi ani nu am inteles de ce guvernantii refuza cu obstinatie sa legifereze in Romania un sistem medical precum in UE. Dar citind si incercand sa inteleg ce se intampla a inceput sa mi se contureze o idee care devine tot mai plauzibila: se doreste falimentarea medicinei de familie.

De ce?

Pt ca doar asa baietii cu bani vor putea cumpara pe bani putini cabinetele de la medicii de familie (asta ar fi privatizarea next level). De ce sa le cumpere? Pt ca vor sa faca o afacere (normal, ca d-aia sunt baieti destepti cu bani).

Cum se pot face bani din sanatate? Destul de simplu: dupa ce cumpara cabinetul medicului de familie este angajat un medic de familie, de preferinta unul tinerel, mai la inceput, care sa nu aibe curajul sa comenteze in fata patronului, caruia sa i se dea salariu de baza mic dar cu bonusuri din biletele de trimitere pe care le face pacientilor si pe care-i indruma la policlinica patronului (pt ca investitia intr-un cabinet de medicina de familie nu asigura un beneficiu suficient pt acesti baieti). Si asa incepe plimbarea pacientului prin policlinica patronului. In principiu pacientul ar trebui sa fie multumit pt ca este “cautat”/investigat de medici... doar ca pacientul nu intotdeauna ar avea nevoie de atatea consultatii; ba mai mult, este foarte posibil ca medicul de familie sa fi putut rezolva cazul. Dar cum altel ar fi “muls” patronul de cel putin 2 ori bani de la CAS pentru acelasi caz medical?!

Si pentru ca toate astea trebuiau sa poarte un nume, mecanismul se numeste “suveica” (pacientul este plimbat de la un cabinet la altul precum o suveica in razboiul de tesut), iar o astfel de policlinica se numeste “lant” (similar lanturilor farmaceutice). Si care-i problema?! Dupa cum spuneam mai sus una ar fi consumul inutil de resurse din fondurile CAS-ului. Dar de ce CAS-ul nu reactioneaza impotriva acestui mecanism de “suveica”? Poate ca intuiti raspunsul daca va spun ca mai toti presedintii de CNAS (forul national) au avut de dat explicatii pe la DNA pe motiv ca ei centrau de la CNAS si tot ei tot ei dadeau cu capul la vreo policlinica privata (curat conflict de interese, nene Iancule!). Ca sa va convingeti de asta nu trebuie decat sa va uitati prin mass-media ultimilor ani. O a doua problema ar fi ca in loc sa fie lasat medicul de familie sa-si faca treaba, sa-si vada de pacienti si de cabinet, castigand si el un ban cinstit pt aceasta munca, baietii destepti prefera acumularea banilor doar pt ei, exact ca-n lumea a 3-a (doar ei sa o duca bine, restul sa fie la cheremul lor). Si ca sa nu spuna cineva ca spun doar vorbe, astfel de lanturi exista deja in orasele mari precum Bucuresti, Timisoara, etc.

Cine pierde?

Pierde medicul de familie in primul rand. Doar ca medicul de familie are sansa de a pleca sa lucreze in alte tari care-i stiu aprecia si rasplati practica medicala. La final pierde pacientul care ramane fara medic de familie. O sa spuneti ca asta nu se simte, ca vin alti medici tineri care sa-i ia locul medicului plecat. Gresit! Deja avem localitati rurale care de ani de zile nu mai au medic de familie, deja avem pacienti ramasi recent fara medic familie si fara perspective clare de a avea un alt medic de familei in localitate. Iar dupa cum este trendul (tot mai multi medici de familie pleaca din tara, varsta medie a medicilor de familie se apropie tot mai mult de cea de pensionare, cei tineri refuza sa plece la tara – si nimeni nu-i poate obliga sau blama) acest deficit de medici de familie se va accentua in special la tara.

Cum s-ar putea remedia aceasta situatie?

Variante de remediere sunt (interzicerea fiintarii unui cabinet de medicina de familie decat sub direct administrare a unui medic de familie care sa fie in contract direct cu CAS-ul, alocarea unui procent european pt medicina de familie, reducerea birocratiei, etc. etc.). Dar cine sa faca toate acestea cand interesele sunt altele?!

 

 

 


"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro