Norme Coca 2023 - 2024

După doi ani în care la Braşov se aplică tratamentul HIPEC (Chimioterapia hipertermică intraperitoneală) pacienţilor diagnosticaţi cu „carcinomatoză peritoneală”, cel mai avansat stadiu de cancer abdominal, medici chirurgi, oncologi, ginecologi din principalele centre chirurgicale din România au fost invitaţi să vadă cu ochii lor rezultatele acestei proceduri chirurgicale. Simpozionul e unul internaţional şi a debutat ieri în Poiana Braşov, cu o prezentare tehnică, pentru ca astăzi, la Spitalul Sf. Constantin să aibă loc o intervenţie asupra unui pacient cu transmisie live în sala de conferinţe.

Spitalul privat de la Braşov e singura unitate medicală din România şi în Europa de Est care practică această intervenţie, 37 de pacienţi fiind operaţi aici din iunie 2013 şi până în prezent. Tarifele sunt însă unele pe care nu oricine şi le permite (6.000 – 7.000 de euro), motiv pentru care, la simpozionul de la Braşov au fost aduse argumentele pentru introducerea procedurii HIPEC în Programul Naţional de Sănătate pentru oncologie şi implicit decontarea acesteia de către CNAS.

„România este singura ţară din Uniunea Europeană în care această tehnică nu este decontată de Casa de Sănătate sau este pseudo-decontată, la preţ identic pentru o apendicită sau o hernie. Practic, în acest fel există o discriminare a pacienţilor după criteriul financiar: cei care îşi pot permite o astfel de procedură versus pacienţii care nu pot achita operaţia”, a declarat ieri, pentru RTT Braşov, dr. Bodgan Moldovan, medic primar chirurgie generală. „Prezentarea mea a fost ca o pledoarie pentru existenţa unor centre în România, cu chirurgi specializaţi în chirurgia citoreductivă şi HIPEC. Ar fi nevoie de introducerea într-un sistem instituţionalizat, oficial, pe nişte programe de chirurgie oncologică, în care să se asigure trusele şi instruirea chirurgilor pentru această tehnică”, a declarat şi conf. dr. Marian Dorin, medic primar chirurg la Spitalul din Târgu Mureş, care a încercat acum 5 ani, fără succes, să aducă această tehnică în România.

Operaţia prin tehnica HIPEC  presupune îndepărtarea chirugicală a tuturor maselor tumorale abdominale, urmată de introducerea în abdomen a unui citostatic care se recirculă printr-o tubulatură specială, prin utilizarea unei pompe care încălzeşte lichidul la 41-42 de grade Celsius. Această combinaţie de citostatic şi temperaturi înalte are un efect antitumoral extrem de important. Pacienţilor cu carcinomatoză peritoneală  li se mai dă maxim un an şanse de viaţă, şanse care pot fi prelungite prin această operaţie. La simpozionul care se desfăşoară în aceste zile la Braşov au fost invitaţi şi pacienţi care au beneficiat de procedura HIPEC, printre care şi Felicia Gliga, primul caz operat la Braşov, în iunie 2013.  Decontări pentru procedura HIPEC se fac în prezent de către CNAS pentru pacienţii români operaţi în spitale din străinătate, la sume de până la zece ori mai mari.

 

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro