Medicii de familie au depus la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa o notificare, prin care cer ca această instituţie să-şi asume responsabilitatea legalităţii actului adiţional la Contractul-cadru, în cazul unor controale ulterioare, înainte de a-l semna.
Guvernul a aprobat o hotărâre pentru modificarea şi completarea H.G. 16/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului – cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017. Concret, actele adiţionale la noul Contract-cadru trebuiau semnate în luna iunie, pentru a putea fi aplicabile de la 1 iulie. Deşi noua hotărâre conţine unele modificări, expuse destul de general, referitoare la prelungirea termenului de ridicare a reţetelor on-line, acestea nu sunt deloc pe placul medicilor de familie, care au recurs la o grevă japoneză la începutul lunii iunie pentru a sensibiliza autorităţile deoarece, în opinia lor, munca birocratică şi cea de IT- ist nu este la îndemâna tuturor şi îngreunează actul medical propriu-zis. „Mulţi au trebuit să plătească sume destul de mari pentru faptul că nu au ridicat reţetele off-line în termen de 30 de zile. Acest lucru nu vrem să se mai întâmple, iar acest punct din Contractul-cadru să fie modificat“, a solicitat Laura Condur, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Constanţa.
Chiar la nivel naţional au avut loc o mulţime de dezbateri privitoare la semnarea noului Contract-cadru, deoarece medicilor nu le mai conveneau condiţiile.
De aceea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a emis un comunicat în care s-a arătat maleabilă la sugestii. „În aceste condiţii, prelungirea dezbaterilor pe tema Contractului-cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, ar echivala cu o nouă amânare a intrării în vigoare şi, având în vedere că deja suntem la jumătatea anului, la tergiversarea introducerii măsurilor reglementate în beneficiul medicilor de familie, dar şi al celorlaltor categorii de furnizori de servicii medicale, până la începutul anului următor. CNAS doreşte să înceapă perioada de contractare şi să finalizeze acest proces în timp util, astfel încât să nu se ajungă la semnarea retroactivă a contractelor cu furnizorii de servicii medicale. Totodată, CNAS rămâne în permanenţă deschisă oricăror propuneri şi sugestii pertinente de îmbunătăţire a legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, acestea putând fi transpuse în practică, fără blocarea procesului de contractare, prin modificări ulterioare ale actelor normative primare şi ale normelor de aplicare ale acestora“, au transmis reprezentanţiii CNAS.
La nivel local, medicii de familie au depus o notificare de a se accepta la actul adiţional o clauză, care să-i apere în momentul controalelor. „Am depus o notificare la C.J.A.S.Constanţa, de a accepta la actul adiţional o clauză prin care, dacă vine un control de la Curtea de Conturi sau un audit, peste ani, şi vor fi imputate anumite sume cabinetelor, să-şi asume responsabilitatea casa de asigurări asupra legalităţii acestui act adiţional, în mod explicit. Astfel, semnarea s-a mai amânat o lună“ a mai adăugat dr. Laura Condur.
Marieta ŞTEFAN