Dr. Rodica Tanasescu – Medici de familie nu au instrumentele necesare pentru aplicarea pachetului de baza si nu vor lucra sub 112Previous Article
ESEC IN SANATATE: Deşi avem un sistem informatic de sute de milioane de euro, medicii se bazeaza tot pe hartie si pixNext Article

Medicii de familie: Avem sistem informatic unic integrat, dar revenim la dosare de carton cu sina

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Medicii de familie: Avem sistem informatic unic integrat, dar revenim la dosare de carton cu sina

“Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) îşi manifestă dezamăgirea pentru lipsa de reacţie a decidenţilor la problemele medicilor şi pacienţilor, probleme pe care le-am semnalat instituţional. Toată activitatea noastră este pusă sub semnul ambiguităţii şi neclarităţii legislative, iar problemele semnalate de noi nu şi-au găsit răspunsurile. Noul proiect de pachet de bază, deşi preconizează modificări profunde şi constituie – cel puţin teoretic – un pas înainte pentru medicul de familie, pe care îl valorizează ca profesionist, omite condiţii de bază, pe care noi le-am semnalat şi fără de care nu poate fi pus în practică, respectiv reducerea punctuală şi imediată a birocraţiei în medicina familiei”, a declarat, joi, preşedintele SNMF, dr. Rodica Tănăsescu.

Preşedintele FNPMF, Doina Mihăilă, a spus că, deşi medicii folosesc semnătura electronică extinsă pentru raportări la CNAS, lucrează online cu Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi emit reţeta electronică, li se cere în continuare să tipărească rapoartele trimise electronic, securizat (minimum 30 pagini) şi reţetele, în condiţiile în care contractul cadru prevede expres exclusivitatea raportării electronice.

“Mai mult, unii funcţionari au iniţiative, de genul celei de la Arad. «Toate documentele privind raportările trebuie puse în dosar de carton cu şină. Documentele vor fi perforate şi îndosariate, iar nou-născuţii se vor pune seprat în folie”, a cerut Casa Judeţeană Arad“, a precizat Mihăilă.

Liderii celor două organizaţii au mai arătat că şi în anul 2014 SIUI funcţionează defectuos, Sistemul Informatic Prescripţia Electronică este deja operaţional şi urmează să apară dosarul electronic şi cardul de asigurat.

“Cu toate acestea, în anul 2014, în loc să interconectăm bazele de date ale CNAS, Ministerul Muncii, Ministerul de Finanţe, Ministerul Educaţiei, Evidenţa Populaţiei, noi cerem declaraţii pe proprie răspundere de la pacienţi, pentru corectitudinea cărora răspunde doctorul. Ce urmează? Dosarul Electronic cu şină şi tablă de şah?! Am solicitat ferm CNAS ca starea asiguratului să fie validată de SIUI, fără răspunderi pentru medicul prescriptor, că un contract civil semnat de un medic şi o casă de asigurări să fie respectat de ambii parteneri în egală măsură, să existe responsabilitate faţă de drepturile unui pacient la toate nivelurile de servicii medicale, nu doar la medicul de familie, pentru a respecta legea şi a nu pune pacienţii pe drumuri”, a adăugat Doina Mihăilă.

Liderii celor două organizaţii au semnalat faptul că registrul electronic de vaccinare funcţionează în continuare deficitar, deşi au fost oferite soluţii de optimizare.

Medicii de familie cer modificarea imediată a protocoalelor terapeutice şi a listelor de investigaţii medicale ce pot fi recomandate de medicul de familie, care să permită diagnosticarea şi tratarea bolilor prioritare, cu impact important în sănătatea populaţiei. De asemenea, aceştia solicită campanii de promovare a serviciilor de prevenţie, inclusiv vaccinarea, măsuri de informare şi de responsabilizare a pacienţilor şi realizarea de urgenţă a Contractului asigurat-asigurator definit legal, care să clarifice drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi.

Preşedintele SNMF a mai spus că au fost oferite autorităţilor soluţii pentru rezolvarea deficienţelor, respectiv reţeta unică pentru toate categoriile de medicamente, reţeta fracţionabilă pe orizontală, cu prescriere la două-trei luni pentru pacienţii cronici stabili şi eliberarea ei lunară la farmacie, respectarea corespondenţei electronice între diferitele niveluri de asistenţă medicală prin bilet de trimitere, scrisoare medicală, dar şi raportare electronică, facturare electronică, lucru posibil pentru că se foloseşte semnătură electronică extinsă.

Medicii de familie au semnalat din nou faptul că Ministerul Finanţelor continuă să le impute bani pentru greşeli care nu le aparţin.

“De exemplu, un pacient a venit la mine, după ce a fost externat, şi mi-a cerut reţetă. Nu i-am putut da, pentru că era obligaţia medicului de spital. L-am rugat să meargă înapoi la spital şi să îi scrie medicul că nu i-a prescris nicio reţetă. A ieşit trântind uşa şi spunând că vrem să-l omorâm. Aceasta este reforma, să-l pun pe bolnav pe drumuri, când avem SIUI şi să plătesc medicamentele pe care i le-am prescris”, a mai spus Rodica Tănăsescu.

Ea a precizat că medicilor de familie le este în continuare imputată contravaloarea reţetelor eliberate pensionarilor cu pensii 0-700.

“Medicul de familie nu trebuie să verifice situaţia financiară a pacienilor săi, ci să-i trateze. Este imputată contravaloarea reţetelor unor pacienţi care figurau internaţi, deşi spitalele nu le asigură medicamentele necesare, mai ales pe cele pentru o patologie diferită de specificul secţiei respective. Deşi nu poate fi probat un prejudiciu în aceste cazuri, doar medicii de familie sunt vinovaţi că au respectat dreptul pacienţilor la tratament”, a mai spus Tănăsescu.

Preşedintele SNMF a mai arătat că medicii de familie din Centrele de Permanenţă au fost obligaţi să dea înapoi bani pentru perioada 2008-2011, primiţi în baza unor contracte civile de prestări servicii medicale, pe tarife stabilite de CJAS.

“Medicii şi-au respectat întocmai contractele şi au asigurat continuitatea actului medical atât de dorită de decidenţi. După trei-cinci ani, medicilor li se iau banii înapoi pentru nopţile petrecute în gărzi, prin titluri executorii”, a precizat Tănăsescu.

Ea a adăugat că medicilor de familie le-au fost imputate importante sume de bani pentru reţete eliberate unor pacienţi cu cancer, în baza scrisorilor medicale de la oncologi, în zonele unde aceştia sunt insuficienţi ca număr.

“Nici aici nu poate fi probat un prejudiciu la felul cum au fost cheltuiţi banii din FNUASS. Cu toate acestea, medicul de familie este pus la plată“, a mai spus preşedintele SNMF.

Liderii sindicatului şi patronatului medicilor de familie au mai semnalat “ambiguităţi şi cârpeli legislative”.

“Legea 95/2006, care reglementează întreaga sănătate din Romania, a fost modificată de zeci de ori. Ultima modificare poartă data de 29 ianuarie şi este în transparenţă decizională o nouă propunere de modificare. Am sesizat de fiecare dată, cu ochiul practicianului, o serie de amendamente practice. Ne-am luptat şapte ani să impunem termenul de negociere. Parlamentul României a înţeles în vara anului trecut această necesitate şi a acceptat modificarea, care avea în fundamentare exact argumentele noastre. Ne confruntăm acum cu o modificare neaşteptată şi neexplicată a Legii 95, privind dreptul la negociere a contractului cadru şi a normelor de către asociaţiile patronale, profesionale şi de către Colegiul Medicilor din România, pe de o parte, şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii, pe de altă parte, în ciuda prevederilor noului Cod civil. A reapărut fraudulos termenul «consultare», fără o notă de fundamentare obligatorie, care să argumenteze modificarea, ceea ce ne-a întors în urmă cu opt ani”, a mai spus Tănăsescu.

 

Sursa

1 Comment

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

Facebook

Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Agenţia Europeană pentru Medicamente îndeamnă producătorii de vaccinuri să nu se concentreze doar pe varianta Omicron

Agenţia Europeană pentru Medicamente îndeamnă producătorii de vaccinuri să nu se concentreze doar pe varianta Omicron   0

read more
Alege sănătatea cu abonamentele medicale SANADOR!

Alege sănătatea cu abonamentele medicale SANADOR!   0

read more
Spray-ul nazal Taffix™, testat de israelieni pentru varianta Omicron

Spray-ul nazal Taffix™, testat de israelieni pentru varianta Omicron   0

read more
Excelenţa în Chirurgia obezităţii de la Spitalul Medicover, certificată la nivel european

Excelenţa în Chirurgia obezităţii de la Spitalul Medicover, certificată la nivel european   0

read more
Au fost identificate genele care sunt asociate cu pierderea mirosului atunci când suntem infectaţi cu coronavirus

Au fost identificate genele care sunt asociate cu pierderea mirosului atunci când suntem infectaţi cu coronavirus   0

read more
Un studiu israelian arată că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 creşte numărul de anticorpi, dar „insuficient” pentru a evita infectarea cu Omicron

Un studiu israelian arată că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 creşte numărul de anticorpi, dar „insuficient” pentru a evita infectarea cu Omicron   0

read more
Pakistanul anunţă concluziile unui studiu despre eficienţa unor remedii tradiţionale chineze împotriva COVID-19

Pakistanul anunţă concluziile unui studiu despre eficienţa unor remedii tradiţionale chineze împotriva COVID-19   0

read more
Chirurgia cardiacă modernă este minim invazivă

Chirurgia cardiacă modernă este minim invazivă   0

read more
Dr. Liviu Ojoga, Şef Secţie Ortopedie-Traumatologie SANADOR:„Pentru a evita accidentările pe pârtie, organismul trebuie pregătit pentru efort“

Dr. Liviu Ojoga, Şef Secţie Ortopedie-Traumatologie SANADOR:„Pentru a evita accidentările pe pârtie, organismul trebuie pregătit pentru efort“   0

read more
Un nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus

Un nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus   0

read more
Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament Covid

Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament Covid   0

read more
Care este viitorul vaccinării anti-COVID? Valeriu Gheorghiță: Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba

Care este viitorul vaccinării anti-COVID? Valeriu Gheorghiță: Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba   0

read more
Vaccinarea la copiii de 5-11 ani: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID

Vaccinarea la copiii de 5-11 ani: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID   0

read more
Rafila: Numărul persoanelor internate zilnic din cauza Covid este de 200-250. Gradul de ocupare al paturilor Covid este de 16%

Rafila: Numărul persoanelor internate zilnic din cauza Covid este de 200-250. Gradul de ocupare al paturilor Covid este de 16%   0

read more
Ce fac dacă am simptome de COVID? Regulile pentru pacienți se schimbă, au fost înființate centrele de evaluare

Ce fac dacă am simptome de COVID? Regulile pentru pacienți se schimbă, au fost înființate centrele de evaluare   0

read more
Românii pot să-și facă doza booster la 4 luni după ce au terminat schema de vaccinare. Decizia intră în vigoare de luni

Românii pot să-și facă doza booster la 4 luni după ce au terminat schema de vaccinare. Decizia intră în vigoare de luni   0

read more
Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament pentru infarct miocardic și accidente vasculare

Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament pentru infarct miocardic și accidente vasculare   0

read more
Doi compuşi din cannabis ar putea preveni infecţia cu coronavirus, potrivit unui studiu

Doi compuşi din cannabis ar putea preveni infecţia cu coronavirus, potrivit unui studiu   0

read more
DOCUMENT. Restricții în Capitală, după intrarea în scenariul roșu. Masca redevine obligatorie pe stradă

DOCUMENT. Restricții în Capitală, după intrarea în scenariul roșu. Masca redevine obligatorie pe stradă   0

read more
OMS: Varianta Omicron este dominantă la nivel mondial, reprezentând aproape 60% din cazuri

OMS: Varianta Omicron este dominantă la nivel mondial, reprezentând aproape 60% din cazuri   0

read more
Se deschid primele centre de plasmafereză
din România. Substanţa colectată va fi oferită în schimbul medicamentelor cu plasmă

Se deschid primele centre de plasmafereză din România. Substanţa colectată va fi oferită în schimbul medicamentelor cu plasmă   0

read more
Imagistică funcțională avansată pentru diagnosticul oncologic

Imagistică funcțională avansată pentru diagnosticul oncologic   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.