Pe data de 21 martie, medicii de familie vor protesta împotriva Contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale şi pachetul de servicii medicale pentru anii 2016-2017, care a fost aprobat în şedinţa de guvern din 16 martie.
„Alături de noi sunt Sanitas şi Federaţia Sindicală Hipocrat. Săptămâna viitoare vom da toate detaliile privitoare pe această temă“, a precizat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), filiala Iaşi.
Încă de anul trecut, medicii de familie au atras atenţia asupra prevederilor din actul normativ.
„În forma în care a fost adoptat, nu se ţine cont de propunerile făcute de noi, cu toate că am solicitat public primului ministru să amâne această hotărâre pentru a corecta marile neajunsuri privind finanţarea sănătăţii în general şi a asistenţei medicale primare în special, dar şi privind rolul medicilor de a-şi negocia propriul contract-cadru care stă la baza activităţii lor. Suntem ignoraţi în continuare, contractul este total nestimulativ, deşi ne luptăm să oferim servicii medicale de calitate pacienţilor noştri în condiţiile în care sistemul informatic este o frână serioasă prin funcţionarea sa deficitară“, se precizează în comunicatul SNMF şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) elaborat în data de 17 martie.
Pe lângă nemulţumirile pe care le-a stârnit în rândul medicilor de familie, actul normativ aduce şireglementări noi. Acestea urmăresc ca atât persoanele care au asigurare medicală, cât şi cei care nu pot dovedi calitatea de asigurat să aibă un acces crescut la serviciile medicale. În acest sens, au apărut unele modificări privitoare la medicina dentară, dar şi la asistenţa medicală spitalicească şi ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice şi paraclinice.
Astfel, fiecare medic va efectua maximum 42 de consultaţii pe lună, dar nu mai mult de trei pe zi persoanelor invalide, asiguraţilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet. La cabinetele de medicină dentară, copiilor cu vârsta de până la 18 ani li se acordă o consultaţie la 6 luni, în condiţiile în care, în prezent, se acordă o consultaţie pe an. Pentru internarea de zi, dar şi pentru cea continuă, actul prevede că nu este necesară prezentarea biletului de trimitere în cazul pacienţilor care au scrisoare medicală la externare cu indicaţie de revenire pentru internare, precum şi pentru pacienţii cu hemofilie aflaţi în programul naţional pentru această boală.
Contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale şi pachetul de servicii medicale pentru anii 2016-2017 va intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie.