Societatea Timis de Medicina Familiei Nr.Inreg. 2/1/05.01.2017
Patronatul Medicilor de Familie Timis
Timisoara, Bd. Cetatii Nr. 85
Tel/Fax. 0256 - 243.202
Catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate
Catre Ministerul Sanatatii
Catre Ministrul Sanatatii
Medicii de familie din Timis au aflat cu stupoare din comunicatul de presa afisat pe site-ul CNAS in data de 04.01.2018 ca “Perioada de semnare a actelor adiționale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate s-a încheiat. Furnizorii de servicii medicale care nu au semnat actele adiţionale vor putea intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în baza unor contracte cu durata determinată (până la 31 martie a.c.) ce vor putea fi încheiate la o dată anunţată ulterior de casele de asigurări de sănătate.”
Este o atitudine a autoritatilor care sfideaza atat drepturile pacientilor cat si drepturile medicilor de familie, care va conduce la aparitia unor situatii in care persoane nevinovate vor avea de suferit, dreptul la ocrotirea sanatatii fiind stipulat ca un drept fundamental prin Constitutia Romaniei ( art.34- Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat”).
Potrivit art. 281 Legea 95/2006 “Atribuțiile caselor de asigurări sunt următoarele:
Or atitudinea autoritatilor este una de sfidare, ca raspuns la protestele aparute pe fondul nemultumirii medicilor de familie, si ne face sa ne intrebam daca nu cumva acestea uita ca principala lor obligatie este aceea de a pleda in mod legal si corect pentru detensionarea conflictului aparut, nu de a genera noi nemultumiri.
Reamintim ca potrivit art. 280 din Legea 95/2006 una din obligatiile CNAS este aceea de a “ răspunde pentru activitățile proprii sistemului de asigurări sociale de sănătate în fața Guvernului, a Ministrului Sănătății și a asiguraților”.
Or in cazul de fata CNAS raspunde in fata asiguratilor printr-o atitudine sfidatoare fata de medicii de familie, prin care le transmit pacientilor ca daca medicii nu au venit sa semneze actele aditionale pe 3 luni, este cazul sa ii schimbe chiar daca acestia poate ii ingrijesc de 20 ani si se afla in proximitatea locuintei lor . Comunicatul CNAS din data de 04.01.2018 precizeaza ca “ asiguraţii cu urgenţe medico-chirurgicale precum şi cu 59 de afecţiuni nominalizate în anexa la prezentul comunicat (între care se numără afecţiunile oncologice, diabetul, hepatita cronică, astmul bronşic, dar şi afecţiunile copilului cu vârsta sub un an) se pot prezenta la consultaţie direct la medicul specialist, fără a fi necesar bilet de trimitere”.
Or in situatia in care un pacient nu are o urgenta medico chirurgicala si nu sufera de una din afectiunile nominalizate iar medicul lui de familie nu a semnat inca actul aditional cu casa de asigurari, cu toate ca bun platitor al asigurarilor de sanatate obligatorii, trebuie sa plateasca ca o persoana neasigurata.
Autoritatile nu iau in calcul un eventual val de litigii care se va naste in aceste cazuri si care va duce la plata unor daune tot din fondurile publice de sanatate.
Mai mult reamintim Casei de Asigurari de Sanatate ca potrivit art. 257 Legea 95/2006 :“Refuzul caselor de asigurări de a încheia contracte cu furnizorii pentru serviciile medicale din pachetele de servicii, denunțarea unilaterală a contractului, precum și răspunsurile la cererile și la sesizările furnizorilor se vor face în scris și motivat, cu indicarea temeiului legal, în termen de 30 de zile.” Or, potrivit legislatiei in vigoare in momentul de fata comunicatul dat presei este similar cu un “ refuz” de a incheia contractele cu medicii de familie, iar refuzul trebuie motivat si prezentat in scris fiecarui furnizor de servicii, refuzul respectiv putand genera litigii.
Conform prevederilor art.nr.188 din H.G nr. 161/2016 referitoare la CONTRACTUL-CADRU din 16 martie 2016 care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017 “litigiile legate de încheierea, derularea și încetarea contractelor dintre furnizori și casele de asigurări de sănătate/Casa Națională de Asigurări de Sănătate, după caz, se soluționează de către Comisia de arbitraj care funcționează pe lângă Casa Națională de Asigurări de Sănătate, organizată conform reglementărilor legale în vigoare, sau de către instanțele de judecată”.
Conform art. 258 Legea 95/2006 ” Casele de asigurări încheie cu furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale contracte pentru furnizarea de servicii și pentru plata acestora, urmărind realizarea echilibrului financiar.(2) La încheierea contractelor părțile vor avea în vedere interesul asiguraților și vor ține seama de economicitatea, eficiența și calitatea serviciilor oferite pe baza criteriilor elaborate de CNAS și Ministerul Sănătății.”
Or in aceaste conditii prin prezenta adresa tragem un semnal de alarma autoritatilor asupra masurii luate de a stabili in mod unilateral incheierea perioadei de semnare a actelor aditionale la contractele cadru cu medicii de familie si invitam factorii de decizie sa reflecteze asupra consecintelor umane si juridice ce pot aparea printr-o solutionare intempestiva a problemei.
05.01.2018
Presedinte Societatea Timis de Medicina Familiei
Dr. Iftode Claudia
Presedinte Patronatul Medicilor de Familie Timis
Dr. Sarbovan Vlad calin