Care este cel mai fericit moment al zilei? Cercetatorii ne arata cum putem pastra o stare de spirit pozitivaPrevious Article
Romania, printre tarile cu cea mai scazuta speranta de viata din UENext Article

Medicii de familie – intre Pachetul de Baza si realitatile dosarelor cu sina

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Medicii de familie – intre Pachetul de Baza si realitatile dosarelor cu sina

Nr. 23 / 20.02.2014

 Societatea Natională de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Natională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) îsi manifestă dezamăgirea pentru lipsa de reactie a decidentilor la  problemele medicilor si pacientilor, probleme pe care le-am semnalat institutional.

Ne-am manifestat disponibilitatea către dialog si parteneriat cu decidentii din sănătate,  am înregistrat propuneri scrise cu solutii, observatii în termenul legal pentru proiectele de lege aflate în transparentă decizională, am răspuns tuturor invitatiilor si am solicitat chiar noi întâlniri pentru a facilita dialogul constructiv si pentru a rezolva problemele identificate, uneori în mod repetat chiar pentru a semnala nerespectarea termenelor de răspuns.

Cu toate acestea, toată activitatea noastră este pusă sub semnul ambiguitătii si neclaritătii legislative, iar cele semnalate de noi nu si-au găsit răspunsurile.

 

  1. 1.           Continuă imputări de bani la MF,  pentru greseli care nu le apartin.

–        Imputarea contravalorii retetelor eliberate pensionarilor cu pensii 0-700. Medicul de familie nu trebuie să verifice situatia financiară a pacientilor săi, ci să-i trateze;

–        Imputarea contravalorii retetelor unor pacienti care figurau internati, desi spitalele nu le asigură medicamentele necesare, mai ales pe cele pentru o patologie diferită de specificul sectiei respective. Desi nu poate fi probat un prejudiciu în aceste cazuri, doar medicii de familie sunt vinovati că au respectat dreptul pacientilor la tratament!

–        Imputarea unor sume de bani medicilor de familie care au lucrat în Centrele de Permanentă în perioada 2008-2011,  în baza unor contracte civile de prestări servicii medicale, pe tarife stabilite de CJAS. Medicii si-au respectat întocmai contractele si au asigurat continuitatea actului medical atât de dorită de decidenti. După 3 – 5 ani, medicilor li se iau banii inapoi pentru noptile petrecute în gărzi, prin titluri executorii!

–        Imputarea unor sume de bani pentru retete eliberate unor pacienti cu cancer, în baza scrisorilor  medicale de la oncologi, în zonele unde acestia sunt insuficienti ca număr. Nici aici nu poate fi probat un prejudiciu la felul cum au fost cheltuiti banii din FNUASS, cu toate aceste MF este pus la plată!

  1. 2.           Noul proiect de pachet de bază, desi preconizează modificări profunde si constituie – cel putin teoretic – un pas înainte pentru medicul de familie pe care îl valorizează ca profesionist, omite  conditii de bază, pe care noi le-am semnalat si fără de care nu poate fi pus în practică:

–        Reducerea punctuală si imediată a birocratiei în medicina familiei. Desi ne-am supus legii si folosim semnătura electronică extinsă pentru raportări la CNAS, lucrăm online cu SIUI si emitem reteta electronică, ni se cere în continuare să si tipărim rapoartele trimise electronic securizat (minimum 30 pagini) si retetele în conditiile în care contractul-cadru prevede expres exclusivitatea raportării electronice. Mai mult, unii functionari au initiative – vezi solicitarea recentă de la Arad.

–        Registrul Electronic de Vaccinare functionează în continuare deficitar, desi am oferit solutii de optimizare.

–        Modificarea imediată a protocoalelor terapeutice si a listelor de investigatii medicale ce pot fi recomandate de medicul de familie, care să permită diagnosticarea si tratarea bolilor prioritare, cu impact important în sănătatea populatiei.

–        Campanii de promovare a serviciilor de preventie inclusiv vaccinarea, măsuri de informare si de  responsabilizare a pacientilor.

–        Realizarea de urgentă a Contractului asigurat-asigurator definit legal, care să clarifice drepturile dar si obligatiile fiecărei părti, noi nefiind parte contractuală în raport cu pacientii, ci medicii lor.

 

Mentionăm că pentru toate deficientele am oferit solutii realizabile:

–        Reteta unică pentru toate categoriile de medicamente.

–        Reteta fractionabilă pe orizontală, cu prescriere la două-trei luni pentru pacientii cronici stabili si eliberarea ei lunară la farmacie.

–        Respectarea corespondentei electronice între diferitele nivele de asistentă medicală prin BT, SM.

–        Raportare electronică, facturare electronică,  lucru posibil pentru ca posedăm cu totii semnătură electronică extinsă.

–        Solutii de optimizare a RENV. 

  1. 3.           Ambiguităti si cârpeli legislative. L95/2006 care reglementează întreaga sănătate din Romania a fost modificată de zeci de ori. Ultima modificare poartă data de 29 ianuarie si este în transparentă decizională o nouă propunere de modificare. Am sesizat de fiecare dată cu ochiul practicianului o serie de amendamente practice. Ne-am luptat 7 ani să impunem termenul de negociere. Parlamentul României a înteles în vara anului trecut această necesitate si a acceptat modificarea, care avea în fundamentare exact argumentele noastre.

 

Ne confruntăm acum cu o modificare neasteptată si neexplicată a L95 privind dreptul la negociere a Co-Ca si a Normelor de către asociatiile patronale, profesionale si de către CMR pe de o parte si a CNAS si MS pe de altă parte, în ciuda prevederilor noului Cod Civil. A reapărut fraudulos termenul „consultare”, fără o notă de fundamentare obligatorie, care să argumenteze modificarea, ceea ce ne-a întors în urmă cu 8 ani.

În anul 2014 avem un SIUI ce functionează defectuos de atâtia ani, SIPE generalizat în rândul medicilor de familie, care au fost mereu pionierii informatizării în sistem, se preconizează să apară DES si Cardul de asigurat. Speram că acest fapt să aducă un plus profesiei si pacientilor si nicidecum o alta sarcină birocratică pe care nu o vom accepta.

Asadar, în anul 2014, în loc să interconectăm bazele de date ale CNAS, Min. Muncii, Min. Finante, Min. Educatiei, Ev. Populatiei, noi cerem declaratii pe proprie răspundere de la pacienti, pentru corectitudinea cărora răspunde doctorul. Ce urmează? Dosarul Electronic cu sină si tablă de sah?!

Am solicitat ferm CNAS ca starea asiguratului să fie validată de SIUI, fără răspunderi pentru medicul prescriptor, că un contract civil semnat de un medic si o casă de asigurări să fie respectat de ambii parteneri în egală măsură, să existe responsabilitate fată de drepturile unui pacient la toate nivelurile de servicii medicale, nu doar la MF, pentru a respecta legea si a nu pune pacientii pe drumuri.

 

Între bunele  intentii si realitate este o mult prea mare distantă, distantă ce tinde să devină o prăpastie, în ciuda eforturilor noastre, în ciuda declaratiilor decidentilor.

Am fost prinsi ca pion de bază în orice nouă încercare, orice reformă a oricărui nou mandat de ministru sau casă natională a început cu experimente în medicina familiei, totusi niciunul din proiectele sau sesizările noastre nu a fost finalizat. Pentru toate aceste motive ne considerăm amenintati ca breaslă profesională.

Preşedinte SNMF                                                                                             Preşedinte FNPMF

Dr. Rodica Tănăsescu                                                                                                                     Dr. Doina Mihăilă                                                                                                                                  


Societatea Natională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizatie profesională, ştiintifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizatii judetene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judetele României şi a municipiului Bucureşti.

 

Federatia Natională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federatie patronală care reuneste organizatii patronale ale medicilor de familie. Federatia are caracter non profit, apolitic si neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, sustinerea si aprobarea intereselor membrilor săi în relatiile cu autoritătile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice.

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Regeneron a solicitat aprobarea în SUA a tratamentului său cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19, cu scop preventiv

Regeneron a solicitat aprobarea în SUA a tratamentului său cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19, cu scop preventiv   0

read more
Raed Arafat: În România avem aproape 4.000 de paturi ATI, din care 1.532 pentru COVID. Azi am pierdut opt paturi

Raed Arafat: În România avem aproape 4.000 de paturi ATI, din care 1.532 pentru COVID. Azi am pierdut opt paturi   0

read more
DSU: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat intrarea în unitate

DSU: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat intrarea în unitate   0

read more
Trei pacienți au murit în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen

Trei pacienți au murit în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen   0

read more
Peste 62.800 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 93 reacții adverse

Peste 62.800 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 93 reacții adverse   0

read more
Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID

Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID   0

read more
Italia măreşte perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer şi Moderna, de la 21 la 42 de zile

Italia măreşte perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer şi Moderna, de la 21 la 42 de zile   0

read more
Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru a trata pacienţii cu forme grave de COVID

Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru a trata pacienţii cu forme grave de COVID   0

read more
Rată de infectare de 18% în ultimele 24 de ore. La terapie intensivă sunt 1.529 de pacienți

Rată de infectare de 18% în ultimele 24 de ore. La terapie intensivă sunt 1.529 de pacienți   0

read more
Conform unui studiu, Marea Britanie atinge imunitatea de grup. Mircea Iliescu, genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”

Conform unui studiu, Marea Britanie atinge imunitatea de grup. Mircea Iliescu, genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”   0

read more
Marea Britanie ar atinge imunitatea de grup, conform unui studiu. Genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”

Marea Britanie ar atinge imunitatea de grup, conform unui studiu. Genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”   0

read more
Combinaţia de anticorpi a Regeneron reduce riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 cu 81%

Combinaţia de anticorpi a Regeneron reduce riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 cu 81%   0

read more
La cât timp se face rapelul dacă ne-am infectat între doze? Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea previne formele severe

La cât timp se face rapelul dacă ne-am infectat între doze? Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea previne formele severe   0

read more
Valeriu Gheorghiţă: „Din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani”

Valeriu Gheorghiţă: „Din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani”   0

read more
Valeriu Gheorgiţă spune că de săptămâna viitoare România va ajunge la 80.000 de vaccinări pe zi

Valeriu Gheorgiţă spune că de săptămâna viitoare România va ajunge la 80.000 de vaccinări pe zi   0

read more
VIDEO. DSU prezintă imagini din Unitatea de Primiri Urgențe din Brașov: Din păcate, aceasta este realitatea

VIDEO. DSU prezintă imagini din Unitatea de Primiri Urgențe din Brașov: Din păcate, aceasta este realitatea   0

read more
Aproape 57.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 73 de reacții adverse

Aproape 57.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 73 de reacții adverse   0

read more
Vlad Voiculescu susține că nu este de vină pentru scandalul de la Foișor. Cîțu: Fiecare pacient are legatură cu Ministerul Sănătății

Vlad Voiculescu susține că nu este de vină pentru scandalul de la Foișor. Cîțu: Fiecare pacient are legatură cu Ministerul Sănătății   0

read more
Rafila, despre obiectivul lui Cîțu: 1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați

Rafila, despre obiectivul lui Cîțu: 1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați   0

read more
Numărul de cazuri de Parkinson a explodat. Neurologii se aşteaptă la izbucnirea unei epidemii. Ce substanţă comună este de vină

Numărul de cazuri de Parkinson a explodat. Neurologii se aşteaptă la izbucnirea unei epidemii. Ce substanţă comună este de vină   0

read more
Varianta sud-africană a coronavirusului poate anula protecţia vaccinului Pfizer STUDIU

Varianta sud-africană a coronavirusului poate anula protecţia vaccinului Pfizer STUDIU   0

read more
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: Eu cred că sunt de patru ori mai multe cazuri noi de COVID decât cele raportate

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: Eu cred că sunt de patru ori mai multe cazuri noi de COVID decât cele raportate   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.