Norme Coca 2023 - 2024

Nr. 23 / 20.02.2014

 Societatea Natională de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Natională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) îsi manifestă dezamăgirea pentru lipsa de reactie a decidentilor la  problemele medicilor si pacientilor, probleme pe care le-am semnalat institutional.

Ne-am manifestat disponibilitatea către dialog si parteneriat cu decidentii din sănătate,  am înregistrat propuneri scrise cu solutii, observatii în termenul legal pentru proiectele de lege aflate în transparentă decizională, am răspuns tuturor invitatiilor si am solicitat chiar noi întâlniri pentru a facilita dialogul constructiv si pentru a rezolva problemele identificate, uneori în mod repetat chiar pentru a semnala nerespectarea termenelor de răspuns.

Cu toate acestea, toată activitatea noastră este pusă sub semnul ambiguitătii si neclaritătii legislative, iar cele semnalate de noi nu si-au găsit răspunsurile.

 

  1. 1.           Continuă imputări de bani la MF,  pentru greseli care nu le apartin.

-        Imputarea contravalorii retetelor eliberate pensionarilor cu pensii 0-700. Medicul de familie nu trebuie să verifice situatia financiară a pacientilor săi, ci să-i trateze;

-        Imputarea contravalorii retetelor unor pacienti care figurau internati, desi spitalele nu le asigură medicamentele necesare, mai ales pe cele pentru o patologie diferită de specificul sectiei respective. Desi nu poate fi probat un prejudiciu în aceste cazuri, doar medicii de familie sunt vinovati că au respectat dreptul pacientilor la tratament!

-        Imputarea unor sume de bani medicilor de familie care au lucrat în Centrele de Permanentă în perioada 2008-2011,  în baza unor contracte civile de prestări servicii medicale, pe tarife stabilite de CJAS. Medicii si-au respectat întocmai contractele si au asigurat continuitatea actului medical atât de dorită de decidenti. După 3 - 5 ani, medicilor li se iau banii inapoi pentru noptile petrecute în gărzi, prin titluri executorii!

-        Imputarea unor sume de bani pentru retete eliberate unor pacienti cu cancer, în baza scrisorilor  medicale de la oncologi, în zonele unde acestia sunt insuficienti ca număr. Nici aici nu poate fi probat un prejudiciu la felul cum au fost cheltuiti banii din FNUASS, cu toate aceste MF este pus la plată!

  1. 2.           Noul proiect de pachet de bază, desi preconizează modificări profunde si constituie - cel putin teoretic - un pas înainte pentru medicul de familie pe care îl valorizează ca profesionist, omite  conditii de bază, pe care noi le-am semnalat si fără de care nu poate fi pus în practică:

-        Reducerea punctuală si imediată a birocratiei în medicina familiei. Desi ne-am supus legii si folosim semnătura electronică extinsă pentru raportări la CNAS, lucrăm online cu SIUI si emitem reteta electronică, ni se cere în continuare să si tipărim rapoartele trimise electronic securizat (minimum 30 pagini) si retetele în conditiile în care contractul-cadru prevede expres exclusivitatea raportării electronice. Mai mult, unii functionari au initiative - vezi solicitarea recentă de la Arad.

-        Registrul Electronic de Vaccinare functionează în continuare deficitar, desi am oferit solutii de optimizare.

-        Modificarea imediată a protocoalelor terapeutice si a listelor de investigatii medicale ce pot fi recomandate de medicul de familie, care să permită diagnosticarea si tratarea bolilor prioritare, cu impact important în sănătatea populatiei.

-        Campanii de promovare a serviciilor de preventie inclusiv vaccinarea, măsuri de informare si de  responsabilizare a pacientilor.

-        Realizarea de urgentă a Contractului asigurat-asigurator definit legal, care să clarifice drepturile dar si obligatiile fiecărei părti, noi nefiind parte contractuală în raport cu pacientii, ci medicii lor.

 

Mentionăm că pentru toate deficientele am oferit solutii realizabile:

-        Reteta unică pentru toate categoriile de medicamente.

-        Reteta fractionabilă pe orizontală, cu prescriere la două-trei luni pentru pacientii cronici stabili si eliberarea ei lunară la farmacie.

-        Respectarea corespondentei electronice între diferitele nivele de asistentă medicală prin BT, SM.

-        Raportare electronică, facturare electronică,  lucru posibil pentru ca posedăm cu totii semnătură electronică extinsă.

-        Solutii de optimizare a RENV. 

  1. 3.           Ambiguităti si cârpeli legislative. L95/2006 care reglementează întreaga sănătate din Romania a fost modificată de zeci de ori. Ultima modificare poartă data de 29 ianuarie si este în transparentă decizională o nouă propunere de modificare. Am sesizat de fiecare dată cu ochiul practicianului o serie de amendamente practice. Ne-am luptat 7 ani să impunem termenul de negociere. Parlamentul României a înteles în vara anului trecut această necesitate si a acceptat modificarea, care avea în fundamentare exact argumentele noastre.

 

Ne confruntăm acum cu o modificare neasteptată si neexplicată a L95 privind dreptul la negociere a Co-Ca si a Normelor de către asociatiile patronale, profesionale si de către CMR pe de o parte si a CNAS si MS pe de altă parte, în ciuda prevederilor noului Cod Civil. A reapărut fraudulos termenul „consultare”, fără o notă de fundamentare obligatorie, care să argumenteze modificarea, ceea ce ne-a întors în urmă cu 8 ani.

În anul 2014 avem un SIUI ce functionează defectuos de atâtia ani, SIPE generalizat în rândul medicilor de familie, care au fost mereu pionierii informatizării în sistem, se preconizează să apară DES si Cardul de asigurat. Speram că acest fapt să aducă un plus profesiei si pacientilor si nicidecum o alta sarcină birocratică pe care nu o vom accepta.

Asadar, în anul 2014, în loc să interconectăm bazele de date ale CNAS, Min. Muncii, Min. Finante, Min. Educatiei, Ev. Populatiei, noi cerem declaratii pe proprie răspundere de la pacienti, pentru corectitudinea cărora răspunde doctorul. Ce urmează? Dosarul Electronic cu sină si tablă de sah?!

Am solicitat ferm CNAS ca starea asiguratului să fie validată de SIUI, fără răspunderi pentru medicul prescriptor, că un contract civil semnat de un medic si o casă de asigurări să fie respectat de ambii parteneri în egală măsură, să existe responsabilitate fată de drepturile unui pacient la toate nivelurile de servicii medicale, nu doar la MF, pentru a respecta legea si a nu pune pacientii pe drumuri.

 

Între bunele  intentii si realitate este o mult prea mare distantă, distantă ce tinde să devină o prăpastie, în ciuda eforturilor noastre, în ciuda declaratiilor decidentilor.

Am fost prinsi ca pion de bază în orice nouă încercare, orice reformă a oricărui nou mandat de ministru sau casă natională a început cu experimente în medicina familiei, totusi niciunul din proiectele sau sesizările noastre nu a fost finalizat. Pentru toate aceste motive ne considerăm amenintati ca breaslă profesională.

Preşedinte SNMF                                                                                             Preşedinte FNPMF

Dr. Rodica Tănăsescu                                                                                                                     Dr. Doina Mihăilă                                                                                                                                  


Societatea Natională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizatie profesională, ştiintifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizatii judetene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judetele României şi a municipiului Bucureşti.

 

Federatia Natională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federatie patronală care reuneste organizatii patronale ale medicilor de familie. Federatia are caracter non profit, apolitic si neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, sustinerea si aprobarea intereselor membrilor săi în relatiile cu autoritătile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice.

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro