Norme Coca 2023 - 2024

Medicii de familie din Caraş-Severin au făcut un experiment, pentru a afla cât timp vor sta la cabinet pentru a introduce istoricul unui pacient pe cardul naţional de sănătate. Rezultatul a fost îngrijorător, deoarece medicul are nevoie de 40 de minute pentru fiecare bolnav, ceea ce înseamnă zilnic cel puţin 3 ore suplimentare neplătite. Deşi în regulament scrie clar că un pacient trebuie să fie investigat în 15 minute, acum un consult se poate prelungi la o oră. În acest ritm, abia în 2 ani de zile vor reuşi să introducă toate aceste informaţii, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din Caraş-Severin, Maria Preda.

Cei asiguraţi în sistemul public de sănătate au început deja să primească acasă cardul naţional de sănătate, iar o bună parte dintre ei s-au grăbit să meargă la medicul de familie pentru validare. Pe de altă parte, în lipsa cititoarelor, medicii de familie nu l-au putut activa.
Prezentarea cardului va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2015. Pe măsura prezentării la consultaţii, pacienţii posesori de card trebuie să îl aibă obligatoriu la ei, ocazie cu care va fi activat.
Este bine de ştiut că persoanele care îşi pierd cardul pot obţine altul cu o simplă cerere la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, însă contra cost. Aceştia trebuie să scoată din buzunar 2 euro, a declarat preşedintele CJAS, Tudoriţa Nicula. Casa de Asigurări de Sănătate sfătuieşte cetăţenii ca în momentul în care îşi activează cardul la medicul de familie să-şi schimbe codul pin, deoarece în prezent toate cardurile au aceeaşi parolă.

(Daiana Roşca)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro