medicii de familie din mures protesteaza 1

Medicii de familie din judetul Mures prin Asociatia medicilor MF-MG  si Patronatul medicilor de familie Mures, afiliate la SNMF si FNPMF organizeaza saptamana viitoare actiuni prin care sa fie cunoscute problemele medicinii de familie, dar si ale intregului sistem medical si nu in ultimul rand si ale pacientilor nostri. 

 

luni, 21 martie a.c. greva japoneza prin purtarea unei banderole albastre la mana, in semn de solidarizare cu protestul medicilor de la celelalte niveluri din sistem.

– miercuri, 23 martie, orele 9,30conferinta de presa la BUCURESTI in care anuntam motivele protestului nostru, care sunt actiunile pe care le vom face si propunerea de ne-continuare a relatiei contractuale cu CNAS in aceleasi conditii injositoare. Decizia va fi luata de catre toti reprezentantii organizatiilor MF din tara, cu ocazia AG a FNPMF din 25 martie a.c., respectiv a sedintei de Senat SNMF, din 26 martie a.c.

 

 

Comunicatul de mai jos al SNMF a fost difuzat pe toate canalele de comunicare, inclusiv social-media.

București, 17 martie 2016. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), organizații reprezentative ale medicilor de familie la nivel național, doresc să atragă atenția că medicii de familie sunt  profund nemulțumiți de adoptarea Hotărârii de Guvern privind Contractul-cadru 2016 – 2017 semnat de CNAS și MS.

În forma în care a fost adoptat nu  se ține cont de propunerile făcute de noi, cu toate că am solicitat public Primului Ministru să amâne această hotărâre pentru a corecta marile neajunsuri privind finanțarea sănătății în general și a asistenței medicale primare în special, dar și privind rolul medicilor de a își negocia propriul contract-cadru care stă la baza activității lor.

Suntem ignorați în continuare, contractul este total nestimulativ, deși ne luptăm să oferim servicii medicale de calitate pacienților noștri în condițiile în care sistemul informatic este o frână serioasă prin funcționarea sa deficitară.

În general, legislația care ne reglementează activitatea este elaborată de „experți” care nu  își părăsesc birourile lor importante și nu înțeleg relația medic – pacient, dar nici nu țin cont de propunerile noastre aduse deja la cunoștința decidenților din sănătate. Memoriile noastre depuse la Instituția Avocatului Poporului și la Cancelaria Primului Ministru au rămas fără ecou.

Starea de nemulțumire generată de această atitudine, coroborată cu discriminarea medicilor de familie în raport cu ceilalți medici din sistem, demonstrată de faptul că, deși efectuăm majoritatea serviciilor publice de sănătate, nu suntem considerați unități sanitare publice, ne face să ne solidarizăm cu colegii noștri salariați care declanșează calendarul protestelor cu data de 21 martie 2016.

Medicii de familie vor purta pe 21 martie o banderolă albastră în semn de solidaritate cu ceilalți medici din sistem. Peste mai puțin de o săptămână, reprezentanții medicilor de familie din toată țara se reunesc la București și vor stabili dacă vor mai accepta încă un contract înjositor sau vor refuza să îl mai semneze.

 

 
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.
 
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea și aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice. 
 

Principalele puncte ale protestului nostru sunt :

 

1. Finantarea deficitara a  sistemului medical romanesc

2. Finantarea deficitara  a asistentei medicale primare – a medicinii de familie

3. Disfunctionalitati si birocratie nejustificata intre sectoarele sistemului medical

4. Ingradirea unei accesibilitati optimale a pacientilor la serviciile medicale

5. Deficiente multiple ale a sistemului informatic SIUI

6. Deficiente frecvencte, (inacceptabil de frecvente) ale cardului de sanatate.

7. Neplata serviciilor medicale in sectorul medicinii de familie – datorate multiplelor erori ale SIUI

8. Suprasarcini administrative si restrictionari in activitatea medicului de familie

9.  Lipsa de receptivitate a decidentilor la problemele, argumentele si propunerile medicilor de familie pentru imbunatatirea eficientei  sistemului medical

10. Neacordarea dreptului de negociere a medicilor de familie pentru reglementarile contractului cadru.

In limba maghiara PENTRU DESCARCARE

.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro