autor 

Medicii de familie din Dolj nu au eliberat vineri bolnavilor reţete compensate sau gratuite şi nici bilete de trimitere pentru analize. Este forma de protest aleasă de medicii de familie din toată țara, nemulţumiţi de condiţiile din contractul-cadru propus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceștia reclamă subfinanţarea şi faptul că sunt obligaţi să plătească din buzunar erorile cardului de sănătate. Protestul continuă luni. 

Pacienții care au avut vineri programare la medicul de familie nu au primit reţete gratuite sau compensate, nici bilete de trimitere. La fel se va întâmpla și luni, pentru că medicii de familie doljeni își doresc să atragă atenția asupra problemelor din sistem. Aceștia au fost prezenți în cabinetele medicale, dar nu au prestat servicii în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Nemulțumiți de neregulile din sistemul medicinei primare, medicii de familie refuză să semneze actele adiţionale la noul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contract care ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul lunii aprilie. „Noi am semnat act adițional între 1 ianuarie 2016 și 31 martie 2016. Până pe 31 martie însă, nu s-a știut dacă se merge în continuare pe acte adiționale sau se încheie noile contracte. În plus, semnalul nostru de alarmă este că nu se mai poate să fim bătaia de joc a unui sistem informatic, nu se poate să stăm cu ochii în calculator și cu spatele la pacient. Trebuie să se facă ceva ca acel sistem informatic să meargă. Timpul trebuie alocat pacientului și nu cardului de sănătate. Dacă se continuă, noi nu vom mai furniza servicii medicale, ci informatice“, a spus Dumitra Gindrovel, medic de familie.

 

„Ar trebui ca aspectele legate de circuitul bolnavului și al medicației să fie mai clare“

Prevederile contractului-cadru ce trebuia să fie semnat între medici și CAS la începutul acestei luni îi nemulțumește pe doctori și de aceea s-a decis amânarea până la 1 iulie a aplicării lui. Până atunci, cadrele medicale trebuie să lucreze pe acte adiționale, pe care refuză să le semneze, în semn de protest, până marți. „Săptămâna trecută a apărut în Monitorul Oficial contractul-cadru cu aplicare de la 1 aprilie, dar în contextul grevei medicilor s-a amânat aplicarea lui până pe 1 iulie. Ne dorim să se schimbe anumite aspecte în acest contract pe care trebuie să îl încheiem cu CAS. Vrem ca prevederile să fie mai clare pentru că sunt anumite ambiguități care lasă loc de interpretări Caselor Județene de Sănătate. Fiecare interpretează cum vrea legea și ne alegem de multe ori cu sancțiuni pe nedrept. Ar trebui ca aspectele legate de circuitul bolnavului și al medicației să fie mai clare. Ne dorim, de exemplu, să știm când pacientul nostru este internat, să ne semnaleze acest lucru sistemul informatic în care lucrăm. Și la prescrierea medicamentelor este o problemă. De exemplu, un medicament pe care puteam să îl prescriem și noi, acum nu mai putem pentru că protocolul a fost schimbat și îl poate prescrie doar medicul endocrinolog, dar nu am fost anunțați de acest lucru“, a explicat Adriana Dogaru, medic de familie și președinta Societății de Medicină de Familie din Dolj.

„Vrem un contract cu CAS simplu, coerent, în termeni clari“

Subfinanțarea și birocratizarea medicinei de familie sunt alte aspecte pe care medicii le reclamă și pentru care cer soluții. „Toți medicii de familie iau parte la protest, indiferent că aparțin sau nu de organizaţiile profesionale şi patronale. Principalii decidenţi, CNAS, Ministerul Sănătăţii, Guvernul României, trebuie să înţeleagă şi să pună la punct problemele din asistenţa medicală primară. Aşa nu se mai poate. Principala problemă este finanţarea defectuoasă. Solicităm 12% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), conform standardelor europene, valoare dublă a punctului per capita şi per serviciu pentru a putea contracara fiscalizarea excesivă pusă pe umerii cabinetelor de medicină de familie în anul 2016. Mă refer aici la cota de pensie impusă de noul Cod Fiscal, la taxa pe clădire, la majorările salariale impuse tuturor angajatorilor, la majorarea tuturor facturilor cabinetelor datorită inflaţiei. În plus, asistentele noastre medicale ar trebui să beneficieze de aceleaşi salarii precum cele care muncesc în spitale, importanța muncii lor fiind cel puţin aceeaşi, pentru acest deziderat fiind nevoie de creşterea finanţării în asistenţa medicală primară“, a explicat Dalida Mosorescu, medic de familie.

Deficiențele apărute în sistemul cardului de sănătate creează nemulțumirea pacienților, care sunt nevoiți uneori să aștepte ore bune în fața cabinetelor medicale sau să revină a doua zi pentru rezolvarea problemei. Iar medicii cer o lege care să apere atât cadrele medicale, cât și pacienții. „Dincolo de problema finanţării, ne dorim relaxarea activităţii medicale, fără o mie de steluţe, diezi, protocoale, pentru ca medicul să fie medic, nu conţopist. Pe de altă parte, ne-am săturat de atâtea raportări statistice către diferite foruri, raportări ce pot fi preluate de instituţiile în cauză din platformele informatice cu care lucrăm: SIUI, SIPE, PIAS, CEAS, RENV. Ne dorim să lucrăm cu cardul de sănătate, din considerentul acuzaţiilor de furt în sistem, dar acest card să fie funcţional, fără timpi infiniți de aşteptare pe nervii noştri şi ai pacienţilor. Nu mai vrem imputații pe tot felul de justificări informatice, nu noi înghiţim tratamentul pe care îl prescriem pacienţilor noştri. Vrem un contract cu CAS simplu, coerent, în termeni clari şi neinterpretabili. Noi am fost la program normal și astăzi (vineri – n.r.). La mine la cabinet nu am taxat pacienţii care erau programaţi anterior, am eliberat reţete simple. Am taxat pacienţii neprogramați şi am eliberat reţete simple. Nu am eliberat trimiteri sau alte acte în contract cu CAS“, a precizat dr. Dalida Mosorescu pentru gazeta de sud.

DR DALIDA MOSORESCU GDS.RO  dr. Dalida Mosorescu

Cieste intreg articolul AICI

SURSA

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro