Norme Coca 2023 - 2024

De mai bine de două luni, nu se mai găsesc cinci medici dispuşi să efectueze gărzi într-un centru de permanenţă din judeţul Olt, banii puţini pe care îi poate da CJAS şi impozitele mari descurajând avântul iniţial al doctorilor.

Autor  Alina Mitran    Sursa Adevarul

Judeţul Olt avea, până anul trecut, şapte centre de permanenţă, ţinute în viaţă cu mari eforturi de peste 10 ani - o parte, altele nou-înfiinţate. În 2016  unul a sucombat, cel de la Potcoava, iar de la începutul acestui an şi cel de la Crâmpoia s-a închis, pentru că, deşi iniţial existau şapte medici care să vină să facă aici gărzi, în timp au abandonat unul câte unul, iar când au rămas doar trei, nemaiputând face faţă gărzilor, DSP a dispus închiderea temporară. Altfel, centrul şi-a dovedit din plin utilitatea, deservind şapte comune învecinate şi constituind soluţia salvatoare pentru cetăţenii care au de aşteptat zeci de minute o ambulanţă, dacă nu ore, atunci când urgenţa nu este majoră.

12,8 lei ora de gardă

Centrul de permanenţă de la Crâmpoia, ca şi celelalte cinci încă funcţionale în judeţ (Vişina, Brastavăţu, Baldovineşti, Osica de Sus, Dobroteasa) este întreţinut pe cheltuiala administraţiei locale. Primăriile suportă cheltuielile de întreţinere, Casa de Asigurări de Sănătate plăteşte în schimb gărzile medicilor şi asistentelor şi asigură trusa de urgenţă. Doar că banii nu mai reprezeintă o motivaţie pentru medici. O oră de gardă (într-o zi obişnuită garda are 17 ore, în week-end, 24) e plătită cu 12,8 lei pentru medic şi 8 lei pentru asistentul medical.

„Nu vă faceţi calculul aşa, pentru că noi nu luăm banii ăştia, ne impozitează ca pe ultimul alviţar, cu 55%.

Păi cui îi mai convine să vină, să mai dea bani şi pe transport până aici şi să plece cu mai nimic?! La banii ăştia se mai acordă 2,1 lei/oră pentru medicamente, dar dacă ai o gardă cum mi s-a întâmplat astă vară, să vină înţepaţi de viespi 30 şi ceva, am consumat nu ştiu câte cutii de hemisuccinat, a 25 de lei, nu vii cu bani de-acasă, de fapt?

Iar când vin cei de la ANAF te tratează ca pe buticar. Au găsit 120 de milioane lei vechi în cont şi-mi spun că sunt banii mei, deşi eu stau şi le explic ce se întâmplă de fapt, că banii sunt pentru toţi.

Nu vă mai spun că pentru faptul că s-a depăşit nu ştiu ce plafon, cu ceea ce am încasat toţi, nu eu singur, plătesc nu ştiu ce taxă de solidaritate la Pensii, o nebunie“, explică medicul Alexandru Florescu, cel care a asigurat coordonarea centrului de permanenţă încă de la deschidere, în noiembrie 2013.

citeste-mai-departe

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro