Norme Coca 2023 - 2024

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) organizaţii reprezentative ale medicilor de familie la nivel naţional, au expus într-o scrisoare trimisă Primului Ministru al României o serie de aspecte din sistemul de sănătate pe care le consideră că sunt „sistematic ignorate”.

În document, cele două organizaţii arată că în România, asistenţa medicală primară a suferit un declin profund la nivel profesional şi financiar începând din anul 2008. Din 2016, prevederile noului cod fiscal afectează direct şi discriminatoriu cabinetele medicilor de familie, înregistraţi în majoritatea lor ca persoane fizice cu profesii liberale, având contracte de concesiune cu primăriile.

„Statul are obligaţia de a garanta cetăţenilor dreptul la asistenţă medicală deoarece cabinetele medicilor de familie sunt pentru majoritatea cetăţenilor unica sursă de asistenţă medicală, acest drept poate fi garantat doar prin contractarea serviciilor noastre. Dacă un stat doreşte să asigure asistenţă medicală tuturor cetăţenilor săi este obligat să investească într-o medicină primară sănătoasă, bine dezvoltată, de calitate, puternic interconectată cu celelalte segmente din sistemul de sănătate.

În fiecare an, organizaţiile medicilor de familie au argumentat solicitarea de  creştere a finanţării la nivelul medicinii primare ca fiind resursa principală pentru asigurarea asistenţei medicale unitare la nivelul întregii populaţii. Funcţionarea acesteia în parametri optimi asigură economii prin degrevarea sistematică a celorlalte paliere ale sistemului de sănătate. Dar acest lucru nu este posibil în lipsa investiţiilor.

Solicităm Guvernului României şi în special primului ministru să intervină pentru creşterea finanţării medicinii primare prin rectificare bugetară care să aducă medicina primară la nivelul recomandat de Banca Mondială, adică 12% din FNUASS. Din statisticile oficiale ale CNAS rezultă că medicina primară acordă mai mult de 70% din serviciile medicale din sistem deşi finanţarea actuală a acesteia este de cca  6,5% din FNUASS total”, se arată în scrisoarea adresată primului ministru.

De asemenea, medicii de familie subliniază că majoritatea propunerilor pe care le-au făcut privind actualizarea şi modificarea proiectului de Norme la Contractul-cadru s-au lovit de refuzul sistematic al CNAS, motivat prin prevederile deja existente şi în curs de aprobare cuprinse în Contractul-cadru 2016-2017. Ei atrag atenţia că în momentul actual, consultarea profesioniştilor este pur formală, deciziile fiind luate deja de reprezentanţii CNAS şi ai Ministerului Sănătăţii.

Ei solicită primului ministru reintroducerea principiului şi activităţii de negociere pentru societăţile profesionale şi patronatele din medicina primară la nivelul contractului – cadru.

Totodată, organizaţiile profesionale solicită primului-ministru prorogarea Hotărârii de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015 până la 1 iulie şi prelungirea contractelor actuale prin act adiţional (existând precedent) şi retrimiterea Proiectului de HG pentru Contractul – Cadru 2016 – 2017 către Ministerul de resort şi CNAS pentru actualizări pe baza negocierii cu furnizorii de servicii de sănătate.

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro