Norme Coca 2023 - 2024

Un interviu realizat pentru portalul MedicalManager.ro cu Prof. Dr. Eugen Moța, Președintele Societății de Nefrologie din România, după Conferința de Management Medical Modern dedicată "Bolii Cronice de Rinichi", din 20 iunie, la Târgu Jiu. Evenimentul a reunit peste 100 medici de familie și a fost organizat de portalul MedicalManager.ro cu sprijinul companiei B.Braun - Avitum. În interviu Profesorul Eugen Moța vorbește despre importanța medicilor de familie, despre evoluția bolii cronice de rinichi în anii care vor urma, dar și despre principalele categorii de risc expuse la această boală.

"Întâlnirile cu medicii de familie sunt dintre cele mai utile pentru noi"

Întâlnirile cu medici de familie sunt dintre cele mai utile pentru noi. De asta le spuneam colegilor mei că vin cu mare drag, în fiecare an la Târgu Jiu pentru că reușiți să rețineți în sală în mod majoritar medici de familie, iar mesajul nostru trebuie să ajungă în primul rând la medicii de familie, pentru că ei sunt actorii principali în depistarea timpurie a bolii cronice de rinichi dar și a tuturor bolilor. Ei sunt prima verigă cu care pacientul vine în contact. Iar dacă mesajele trasmise aici la conferință le rămân clare în minte vom fi cu toții mai câștigați.

Am prezentat în cadrul conferinței care sunt principalele 10 categorii de risc expuse bolii cronice de rinichi: pacienții cu diabet zaharat, cu tensiune arterială crescută, cu vârsta de peste 50 ani, cei cu boli cardio-vasculare (AP, IM, AVC, BVP), boli structurale ale rinichiului, litiază renală, hipertrofie de prostată sau cu boli sistemice (lupus eritematos sistemic), pacienții cu istoric familial pozitiv (rude de gradul I cu nefropatii sau sub tratament substitutiv renal), cei cu IRA în antecendete, cu hematurie sau proteinurie descoperite întâmplător . Dacă aceste 10 categorii de risc expuse în cadrul conferinței le au în minte în fiecare zi când își încep activitatea la cabinet și dacă țin cont de faptul că trebuie să facă doar 2 consultații la interval de 3 luni pentru a diagnostica boala cronică de rinichi (BCR), cu siguranță prevalența bolii va scădea și numărul bolnavilor dializați va scădea. Prevalența bolii avea și ea tendință de scădere tratând boala în stadii incipiente, sau făcând prevenție. Medicii de familie sunt singurii care pot face prevenție primară și pot împedica chiar apariția bolii cronice de rinichi. Noi nu avem această șansă în practica clinică, la noi pacientul ajunge deja cu BCR și chiar în stadii avansate ale bolii cronice de rinichi.

"Diabetul zaharat este principala cauză a bolii cronice de rinichi"

Am prezentat în cadrul conferinței rezultatele parțiale ale studiului Predator, un studiu național care a evaluat prevalența bolii cronice de rinichi în România, a pre-diabetului și a diabetului zaharat. Au fost prezentate rezultatele legate de prevalența diabetului în cadrul congresului național dedicat de luna trecută. Prevalența BCR va fi prezentată în toamna acestui an, pentru că acum prelucrăm statistic toate datele colectate.

Rezultatul final al Studiului Predator în ceea ce privește prevalența diabetului zaharat în Romania indică o cifră de 11, 6%. La congresul de diabet din vara aceasta a fost prezent și președintele Federației Internaționale de Diabet, care a prezentat în deschidere rezultatele generale la nivel mondial și în care România figura cu o prevalență de 5,2% a diabetului zaharat, date colectate la nivelul lunii decembrie 2013. În momentul prezentării rezultatelor Predator, acesta a fost șocat și a spus: "incredibil, dar este dublă și încă ceva pe deasupra".

De fapt asta e situația reală. Dacă prevalența diabetului nu este de 5,2% ci 11,6% iar a pre-diabetului de 17,8%, dacă cifrele sunt atât de mari, ne așteptăm și la o creștere a bolii cronice de rinichi. Asta dacă colegii diabetologi nu vor reuși să elaboreze un program de prevenție primară și secundară a diabetului și nu vor reuși să controleze evoluția aceasta epidemică a diabetului zaharat. Pentru că diabetul zaharat este prima cauză a bolii cronice de rinichi. 50% dintre bolnavii cu BCR aflați la startul dializei au diabet zaharat. Așadar ne așteptăm la o prevalență spectaculoasă a bolii cronice de rinichi. Sper să nu se întâmple asta, pentru că programul de prevenție al diabetului este deja elaborat și gata de implementare.

"Boala cronică de rinichi necesită o abordare multidisciplinară"

Medicii de familie sunt actorii principali. Sunt cei care intră primii în scenă atunci când actul medical focusează asupra BCR și nu numai. Ei sunt cei care pot diagnostica BCR în stadii incipiente, în stadiul 1 și 2 și pot îndruma pacienții la specialistul nefrolog pentru a face prevenție secundară în timp util. Mesajul îl adesez așadar colegilor medici de familie, pentru că cele 10 categorii de risc de a face BCR se află pe listele lor. Le propun așadar ca în fiecare zi să își înceapă activitatea cu aceste categorii de risc la care trebuie făcute doar 2 consultații cu 2 determinări pentru a depista BCR în stadiul precoce.

Boala cronică de rinichi este o boală multifactorială care necesită o abordare multidisciplinară: trebuie implicată o echipă multidisciplinară: medic de familie, diabetolog, cardiolog și nefrolog. Aceasta este echipa care poate îngriji un asemenea pacient complex.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro