Norme Coca 2023 - 2024

Putini sunt cei care stiu ca atunci cand ajung la Unitatea de Primire Urgente (UPU) pot beneficia de aceleasi drepturi pe care le au la medicul de familie. Vorbim aici despre retetele compensate sau gratuite in cazul copiilor si despre concediile medicale. Cu toate acestea, la Spitalul Judetean astfel de practici sunt complet straine, iar parintii, care viziteaza cel mai des aceasta sectie, cheltuie sute de lei, an de an, pe niste medicamente pe care le care le pot primi gratuit pentru copiii lor.

Medicii de familie spun si ei ca legea prevede una, iar colegii lor de la UPU fac cu totul altceva. Situatia nu este una singulara ci se regaseste in toate spitalele mari din tara, iar personalul se ascunde in spatele faptului ca aceste sectoare sunt cele mai aglomerate.

“Fiecare dintre noi avem aceleasi drepturi si acelasi drept il avem la medicul de familie, in policlinica, la spital sau in unitatea de primire urgente. Este adevarat ca acolo este aglomeratie, ca sunt cazuri grave, dar asta nu inseamna ca pacientul trebuie sa plece fara sa primeasca reteta compensata sau concediul medical, daca este cazul. Lucrul acesta este cunoscut de ani de zile, cei de la Urgente stiu acest lucru si ar fi trebuit sa indrepte aceasta eroare, aceasta modalitate de lucru, dar aceasta tine de relatia intre spitale si casele de asigurari”, a declarat medicul de familie Gheorghe Lascu.

Mai mult, medicii de familie spun ca intalnesc frecvent situatii in care pacientii reclama aceste practici, iar ei se regasesc in situatia de a fi incapabili sa le rezolve problemele.

“Ne intalnim frecvent cu astfel de situatii, cand vin parintii, luni dimineata, disperati, ca au dat sute de lei pe medicatia copilului sau au fost oameni de serviciu sambata, cand eu nu lucrez, si au avut nevoie de concediu iar eu nu mai pot sa il prescriu, chiar daca ei sunt cu piciorul in gips. Sunt niste situatii limita, situatii cunoscute de catre cei de la Casa de Asigurari Maramures, dar nu s-au gasit solutii, nu s-au luat masuri, este o problema care treneaza de ani si ani de zile”, a adaugat Gheorghe Lascu.

Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Maramures spun ca aceste reglementari exista de ani de zile, mai exact de la infiintarea sistemului de asigurari de sanatate. Astfel, medicii de la UPU pot prescrie retete compensate pentru afectiuni acute in limita a sapte zile si, de asemenea, pot elibera si concedii medicale.

“Este reglementarea de la infiintarea sistemului de asigurari de sanatate. Medicii din structurile de primire urgente care sunt finantate de la bugetul de stat, cum este de exemplu Unitatea de Primire Urgenta de la Spitalul Judetean, pot elibera retete compensate pentru afectiunile acute, pana la o limita de 7 zile. Este exact genul de prescriere pentru orice medic de specialitate sau medic de familie, pentru afectiunile acute, intre 3 si 7 zile. La fel se intampla si in cazul concediilor medicale care, de asemenea, pot fi eliberate de la structura de primiri urgente. Nu am avut pana acum semnale sau nemultumiri din partea asiguratilor vizavi de acest aspect, pentru ca in momentul in care avem astfel de semnale intervenim, dar este foarte bine ca ati pus in discutie acest subiect. Practic, oricine merge cu copilul la UPU poate si are dreptul sa solicite o reteta compensata sau gratuita”, a explicat Carmen Prodan, director executiv relatii contractuale al CAS Maramures.

Reprezentantii Spitalului Judetan Baia Mare spun ca medicii de la UPU trebuie, inainte de toate, sa respecte legea care, cel putin in privinta eliberarii concediilor medicale, presupune anumite reguli.

“In primul si in primul rand trebuie respectata legea vizavi de eliberarea concediului medical si a retetei compensate. Bolnavii care vin la serviciul de urgenta in 24 de ore sunt in jur de 250 de oameni. Nu toti dintre cei care vin la urgente sunt, de fapt, urgente reale. Dreptul de a spune care sunt de fapt urgentele ii apartine medicului care ii consulta. Bolnavul nu vine cu dovada faptului ca este angajat, nu asigurat, si nici cu o adeverinta care sa ateste numarul de zile de boala pe care le-a avut in ultimele 12 luni. Este evident in acest caz ca medicul nu poate elibera concediul medical decat in conditiile respectarii legii”, a declarat directorul medical Vasile Pop.

In ceea ce priveste eliberarea retelor compensate sau gratuite, aici lucrurile sunt ceva mai simple, mai ales in cazul copiilor care pana la varsta de 16 ani au dreptul la servicii gratuite, fiind asigurati. Cu toate acestea conducerea spitalului spune ca acest lucru nu se intampla, din cauza volumului mare de munca si a personalului insuficient.

“Sigur ca da, medicul din urgenta poate sa dea, pe perioada de urgenta, pe trei zile adica, reteta compensata, dar ne intoarcem aici la numarul de consultatii pe care le face un doctor. Conform normei de baza, el ar trebui sa faca o consultatie la 15 minute. Avem insa 250 de consultatii care trebuie impartiti la 3 medici, astfel ca unui doctor ii revin mult mai multi pacienti pe ora, astfel ca timpul devine insuficient. Oricine poate sa ceara retete gratuite pentru copii, dar trebuie sa se si gandeasca la faptul ca munca medicilor este extraordinar de multa”, a explicat medicul Vasile Pop.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro