Norme Coca 2023 - 2024

Medicii continuă să ameninţe cu proteste pe care intenţionează să le declanşeze la începutul lunii septembrie. Mobilizarea se face în continuare pe reţeaua de socializare Facebook.

Ei şi-au propus să dea startul protestelor pe 1 septembrie, la ora 8.00 cu un miting în faţa Ministerului Sănătăţii şi speră să fie însoţiţi şi de asistenţi, infirmieri şi pacienţi. Însă cadrele medicale nu au voie să protesteze decât în condiţii foarte stricte, asigurând urgenţele şi nepericlitând în vreun fel viaţa pacienţilor care au nevoie de asistenţă medicală.

De aceea, medicii şi-au dat întâlnire şi în seara zilei de 1 septembrie în Piaţa Universităţii, după încheierea programului. Nici cei din alte judeţe nu se lasă mai prejos. Astfel că şi specialişti din Iaşi, Cluj, Târgu Mureş şi Timişoara au stabilit câte un loc de întâlnire în oraşele lor.

„Haideţi să arătăm ce înseamnă această cifră - 32.000. Să ne întâlnim toţi, la aceeaşi oră, în aceeaşi zi, în fiecare oraş. Nu protestăm. Doar ne întâlnim să le arătăm câţi suntem. Să aibă dimensiunea dezastrului în caz de grevă sau demisie în bloc”, a scris un medic din grup.

Revendicarea la care cadrele medicale nu vor să renunţe este dublarea salariilor. „Vrem salarii similare cu ale magistraţilor. Unul din motivele pentru care au acele salarii a fost dorinţa de incoruptibilitate. Sincer, şi eu am aceeaşi dorinţă”, a precizat un alt medic.

Hai sa „Punem punct unui sistem care nu funcţionează”  

Ieri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că prin fiscalizarea plicurilor se doreşte să se pună punct unui sistem care nu a funcţionat nici în favoarea doctorilor nici în cea a pacientului.

"În momentul în care vorbim de această posibilitate nu vorbim decât de reguli, norme şi fiscalizare. Se încadrează în nişte bareme stabilite anterior, reglate legislativ şi norme ale unei hotărâri de guvern şi atunci totul este fiscalizat, asta cred că trebuie să înţeleagă toată lumea. Aici nu discutăm de un ceas, de servicii sau de micile atenţii. Noi vrem să reglăm şi chiar să punem punct pentru totdeauna unui sistem care nu a funcţionat nici în favoarea medicului, nici în favoarea pacientului”, a declarat Bănicioiu.

Ce salarii are personalul medical acum?

Întreg personalul medical este nemulţumit de salariile din sistem, motiv pentru care mii de medici, dar şi mii de asistenţi medicali au părăsit deja spitalele de stat şi au plecat în străinătate, unde leafa lunară este chiar şi de 10 ori mai mare. În prezent, un medic rezident are un salariu de 1.019 lei pe lună, sumă la care se adaugă bursa de 670 de lei pe care o primeşte începând cu ianuarie 2014.

Salariile rezidenţilor variază, însă, în funcţie de specialitatea aleasă, astfel că un medic rezident anestezist poate ajunge la 1.600 - 1.700 de lei pe lună. În ceea ce priveşte medicii specialişti, salariile acestora variază între 1.502 şi 1.775 de lei, iar medicii primari, în funcţie de experienţă, au o leafă care variază între 1.575 şi 2.199 de lei pe lună, la care se adaugă un spor de 25%. Asistentele medicale primesc între 730 de lei şi 1.890 de lei, în timp ce infirmierele şi brancardierii au sub 1.000 de lei pe lună.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro