Norme Coca 2023 - 2024

În judeţul Bihor, medicii îşi derulează programul obişnuit de lucru, în pofida faptului că în ţară colegii au declanşat o grevă generală, la iniţiativa Federaţiei Sindicatelor Hipocrat şi Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

Reprezentanţii acestora s-au întâlnit săptămâna trecută cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, cerând aplicarea Legii salarizării unitare şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1.250 lei, acordarea tuturor sporrurilor prevăzute de lege calculate la salariul efectiv al fiecăruia, respectarea timpului de muncă şi de repaos prin diminuarea deficitului de personal şi majorarea valorilor de decontare a serviciilor medicale furnizate de spitale, ambulatorii şi medicii de familie.

La noi nu

În Oradea, niciunul dintre medicii din spitalele Consiliului Local – Municipal şi Judeţean – nu a intrat în grevă japoneză. "La noi nu a adoptat această formă de protest niciun coleg din spitalele municipalităţii", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, dr. Carmen Pantiş, preşedintele în exerciţiu al Colegiului Medicilor din Bihor.

Informaţia este confirmată şi de managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Gheorghe Carp. "Nu ne-a anunţat niciun medic şi nu am văzut niciun coleg să poarte brasarda specifică grevei japoneze", a spus acesta.

Nici măcar medicii de familie nu fac grevă japoneză, deşi ar fi vrut să se solidarizeze cu colegii din spitale. "În Bihor nu avem structuri sindicale afiliate celor care au iniţiat protestul, iar pe de altă parte medicii de familie, nefiind angajaţii nimănui, nu pot face grevă, ca urmare ne desfăşurăm activitatea după programul normal. Am fi vrut să ne solidarizăm, dar cu cine?", a declarat BIHOREANULUI şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bihor, dr. Dorina Popa.

"Cel mai mult ne-am fi dorit alocarea pentru Sănătate a unei valori de 6% din Produsul Intern Brut", a adăugat dr. Popa, subliniind însă că dacă medicii din spitale nu protestează cu atât mai puţin o pot face medicii de familie.

O excepţie

Singura excepţie de la indiferenţa faţă de protestele anunţate la nivelul ţării o fac, în Bihor, medicii de la Spitalul CFR, subordonat Ministerului Transporturilor, însă ponderea acestora este extrem de mică în totalul celor peste 2.000 de medici din judeţ.

"La noi au anunţat participarea la greva japoneză doar o parte din cei 18 medici pe care îi avem în spitalul din Oradea", a precizat pentru BIHOREANUL managerul unităţii, dr. Marius Chipurici.

Cu toate acestea, inclusiv la Spitalul CFR activitatea se desfăşoară normal, niciun angajat neîntrerupându-şi programul pentru a-şi fac cunoscute revendicările, mulţumindu-se doar să poarte o banderolă pe mâneca halatului.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro