Norme Coca 2023 - 2024

10 miliarde de lei imputate medicilor de familie din Dolj

O greşeală depistată de Curtea de Conturi într-un ordin emis de Ministerul Sănătăţii, în anul 2008, va fi plătită scump de către o parte dintre medicii de familie doljeni care activează în cadrul unor centre de permanenţă. Este vorba despre un număr de 52 de cadre medicale care vor fi silite să dea înapoi aproximativ 100.000 de lei, la care se vor adăuga dobânzile aferente, fiecare medic urmând să returneze sume cuprinse între 10.000 şi 30.000 de lei. Anexa „problemă” a determinat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să dea medicilor din centrele de permanenţă mai mulţi bani decât ar fi trebuit. Acum, după ce a pierdut procesul intentat Curţii de Conturi, Casa Naţională se vede nevoită să ceară caselor judeţene să înştiinţeze medicii despre restituirea diferenţelor cu pricina, la care se adaugă şi majorările. La rândul lor, medicii susţin că nu au nicio vină şi sunt hotărâţi să îşi caute dreptatea chiar şi în instanţă dacă situaţia o va impune.

de Octavia Hantea

Medicii de familie din Dolj sunt foc şi pară din cauza faptului că ei sunt cei care trebuie să plătească pentru „greşeala” altora. Cu ocazia unui control efectuat în 2011, de către Curtea de Conturi, instituţia a sancţionat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru că a acordat sume mai mari de bani centrelor de permanenţă din ţară, motivând că legea a fost greşit interpretată. Pentru suspendarea şi anularea acestei măsuri, CNAS a promovat cerere de chemare în judecată, în final aceasta fiind respinsă atât de Curtea de Apel Bucureşti, cât şi de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acum, medicii de familie din centrele de permanenţă sunt cei puşi să suporte plata diferenţelor băneşti. Aceştia trebuie să returneze sumele primite pe anii 2009 şi 2010, la care se adaugă şi penalităţi care decurg de la data pierderii procesului, adică din 2011.

 

Debit de 960.000 de lei

Potrivit unui raport emis de către Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, nu mai puţin de 52 de medici de familie sunt siliţi să returneze anumite sume de bani. În total, aceştia au de înapoiat aproximativ 960.000 de lei, urmând a se stabili şi cuantumul majorărilor per cadru medical. Sumele finale vor ajunge până la 30.000 de lei/medic. Într-o primă fază, cadrele medicale urmează să primească o notificare din partea CAS Dolj. „În această perioadă, la nivelul CAS Dolj se reverifică situaţiile şi se calculează dobânzile, urmând ca medicii respectivi să primească notificări pentru sumele care trebuie virate către Ministerul Sănătăţii. Suma de recuperat este de aproximativ 960.000 lei, debit 2009/2010, la care urmează să se calculeze şi să se adauge dobânzile aferente, sumele per medic variind între 10.000 şi 30.000 de lei”, se arată într-un comunicat emis de către reprezentanţii CAS Dolj.

 

„Ştim sigur că nu vom accepta plata acestor sume”

Majoritatea medicilor de familie găsiţi în această situaţie aşteaptă notificările pe care CAS Dolj urmează să le trimită în teritoriu, dar toţi dau asigurări că nu vor înapoia niciun leu din sumele respective. „S-a aplicat legea şi pentru că a fost greşit interpretată, sau mă rog, pentru acea inadvertenţă, trebuie să plătim noi. Este aberant. Noi avem un contract cu CAS-ul şi respectăm anumite condiţii. Este inuman ca după munca depusă, conform normelor legale, să returnăm nişte bani pe care i-am luat în baza contractului. Este imposibil să plătim aceste sume. Înseamnă că vom falimenta. După ce că veniturile sunt de subzistenţă, ni se mai pun şi aceste aberaţii în contul nostru. Este cumplit şi ştim sigur că nu vom accepta plata acestor sume care vin la pachet cu majorări, suma totală fiind de ordinul sutelor de milioane de lei vechi”, consideră unul dintre reprezentanţii centrelor de permanenţi din judeţul Dolj.

 

„Ministerul Sănătăţii ar trebui să intervină”

Cadrele medicale doljene vor ca Ministerul Sănătăţii să intervină în rezolvarea acestei probleme. „Ajung la concluzia că oferindu-ne acei bani ne-au cam îmbătat cu apă rece, cum se spune. Cu acele fonduri am plătit salarii, am luat materiale sanitare şi medicamente necesare, am mai îmbunătăţit condiţiile din centru, facturile la utilităţi au fost achitate şi ele şi, mai mult, s-au plătit şi dările către stat, adică impozite, contribuţia de asigurări de sănătate, cea de la şomaj. Chiar nu avem de unde să dăm înapoi sume de ordinul sutelor de milioane vechi. Este imposibil şi o totală lipsă de bun simţ. Ministerul Sănătăţii ar trebui să intervină, să ne ajute într-un fel. Vom vedea ce vom face, după o discuţie cu toţi colegii din judeţ aflaţi în această situaţie imposibil de înţeles”, a spus un alt cadru medical.

 

„Fiind acceptate şi bugetate, înseamnă că au fost plătite legal”

Secretarul general al Societăţii de Medicină de Familie Dolj, dr. Mirela Profir, consideră că cei 52 de medici doljeni aflaţi în această situaţie sunt victimele unui abuz. „În această situaţie, medicii de familie sunt victimele unui abuz inimaginabil din cauza unei presupuse neclarităţi din ordinul care reglementează funcţionarea centrelor de permanenţă. În acel ordin există un formular pe care fiecare medic era obligat să-l prezinte pentru facturarea activităţii, formular care nu putea fi modificat de către medic şi, în consecinţă, sumele facturate au fost acceptate de către CAS Dolj şi plătite medicilor din centrele de permanenţă. Fiind acceptate şi bugetate, înseamnă că au fost plătite legal. Acum, după patru ani, se găseşte o anumită instituţie să spună că o sumă care reprezintă exact munca pe o perioadă de doi ani de zile, a acestor medici, a fost plătită nelegal. Păi, dacă aceşti medici ar fi ştiut de la bun început, dacă ar fi anticipat situaţia din prezent, cea în care sunt siliţi practic să returneze sume mari de bani, oare ar mai fi semnat contractul respectiv? Cu siguranţă, nu. Noi aşteptăm notificările, vom da un răspuns oficial şi în funcţie de răspunsul pe care ni-l va da CAS Dolj vom merge mai departe, pe căi legale, inclusiv în instanţă. Ştim că CAS Dolj nu are nicio vină, chiar ne-au asigurat că sunt deschişi la dialog, dar nici colegii mei nu au cum să achite acele sume, mai ales că nu au nicio vină”, a conchis Profir.

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro