Norme Coca 2023 - 2024

Salarile primite de medicii rezidenti pentru munca desfasurata in perioada rezidentiatului nu vor fi restituite. Medicii isi vor pastra drepturile salariale, chiar daca acestia aleg sa paraseasca unitatea sanitara in care isi desfasoara programul de rezidentiat inaintea expirarii perioadei contractuale.

Controversa legata de restituirea drepturilor salariale de catre medicii rezidenti s-a nascut in urma interpretarii neunitare a instantelor din Romania a sintagmei „cheltuieli de personal“, mentionata in Ordonanta de Guvern nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului. OUG nr. 18 obliga medicul care promoveaza concursul de rezidentiat sa lucreze la unitatea sanitara publica un numar de ani egal cu durata pregatirii in rezidentiat.

Daca medicul rezident paraseste unitatea sanitara inaintea expirarii acestei perioade, el va fi obligat sa suporte toate cheltuielile legate de pregatirea sa profesionala, adica sa restituie cheltuielile de personal din perioada pregatirii in rezidentiat, precum si prima de instalare, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita. Astfel, problema ridicata este daca in aceste cheltuieli de personal sunt incluse si drepturile salariale primite de medic pe durata rezidentiatului.

In practica, instantele au decis in doua moduri diferite. Unele instante au considerat ca sintagma cheltuieli de personal include doar cheltuielile ocazionate de pregatirea profesionala si prima de instalare si nu priveste drepturile salariale.

In alte cazuri, instantele au apreciat ca rezidentiatul este o forma de invatamant postuniversitar, iar sumele primite de medic in aceasta perioada sunt considerate bursa de studiu, nu salariu. Astfel, daca medicul nu isi respecta obligatia de a lucra perioada convenita la unitatea sanitara publica, el trebuie sa restituie bursa de studiu, adica salariul primit.

Din punctul nostru de vedere, prima opinie este cea corecta, drepturile salariale fiind primite de medicul rezident pentru munca prestata in temeiul contractului individual de munca, potrivit prevederilor acestuia si neputand face obiectul nici unei renuntari sau limitari in temeiul Codului muncii care guverneaza acest contract.

Adeptii celei de-a doua opinii nu iau in considerare existenta contractului individual de munca in temeiul caruia medicul rezident este indreptatit la salariu si nici faptul ca acesta nu doar se pregateste profesional, ci si presteaza munca pe durata rezidentiatului.

Insa, prin decizia din data de 16.02.2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie confirma ca prima opinie este si cea corecta, iar medicii rezidenti isi pot pastra drepturile salariale obtinute in perioada rezidentiatului.

Autori: CRISTIANA  DITOIU, avocat si SONIA VIGDOROVITS, avocat bpv GRIGORESCU  STEFANICA

Pentru mai multe informatii:
T: 021 264 16 50 
E: cristiana.ditoiu@bpv-grigorescu.com
W: www.bpv-grigorescu.com

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro