Norme Coca 2023 - 2024

Medicii spanioli au pus la punct o procedura bazata pe utilizarea celulelor cardiace recoltate de la donatori sanatosi.

Medicii de la Spitalul Universitar Gregorio Maranon din Madrid au prezentat, in premiera mondiala, o noua optiune terapeutica post infarct acut de miocard. Aceasta a fost deja testata pe sapte pacienti a caror stare de sanatate evolueaza favorabil. „In cadrul acestui test clinic vor fi tratati 55 de bolnavi. Dintre acestia, sapte, al caror tesut cardiac era foarte afectat, au fost deja operati si evolueaza foarte bine”, a anuntat, printr-un comunicat, conducerea spitalului spaniol.

Noua metoda de tratament foloseste celule alogene, adica provenind nu de la pacient, ci din inima unor donatori voluntari. De cele mai multe ori, tesutul cardiac este prelavat in timpul interventiilor chirurgicale valvulare. Aceste celule fac obiectul unei selectii riguroase, ceea ce permite o mai buna reparare a tesuturilor cardiace afectate in urma atactului de cord.


Dr. Francisco Fernandez-Aviles

Inainte de a fi prelucrate, celulele sunt minutios analizate. Numai cele care functioneaza optim sunt selectionate si multiplicate, pana la atingerea numarului necesar de 35 de milioane pentru fiecare pacient, dupa cum a explicat explicat medicul Francisco Fernandez-Aviles, seful Serviciului de Cardiologie de la clinica madrilena.

Implantarea celulelor se efectueaza printr-o artera coronara, printr-un procedeu simplu si sigur, numit angioplastie, cu ajutorul unui cateter de dimensiuni mici, care nu produce leziuni mecanice, au mai specificat specialistii spanioli. Cel mai bun interval pentru aplicarea acestui tratament este de la 5 pana la 10 zile dupa producerea infarctului, atunci cand situatia clinica a pacientului s-a stabilizat. Studiul medicilor spanioli este sustinut de Comisia Europeana, printr-un proiect la care participa peste 20 de organisme europene.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro