Norme Coca 2023 - 2024

În România chiar totul este posibil: medicii urologi trag un semnal de alarmă, după ce, mai nou, legislaţia le-a interzis să… continue să salveze vieţi. Şeful Clinicii de Urologie din Arad, profesorul Ioan Ioiart a trecut peste această aberaţie şi a reuşit să opereze un bebeluş, pe care l-a salvat de la moarte, pe proprie răspundere. „Copilul are 3 kg şi o să îl chemăm la o lună şi jumătate la control şi îi facem nefrostomie şi pe dreapta, lăsând pe urmă să crească, pentru ca riscul anestezic să fie mai mic”, a declarat profesor Ioan Ioiart, şef al Clinicii de Urologie Arad şi vicepreşedintele Asociaţiei de Urologie.

Băieţelul operat chiar marţi, la Arad, suferă de o malformaţie, depistată de medici încă dinainte de a se naşte. „Copilul arată că România are doctori buni, în sensul că i-a fost depistată malformaţia, e o anomalie de calibru ureteral şi la racordul de la bazinet, zona e prea îngustă şi atunci urina nu curge la vale, liberă, tot ce e deasupra se dilată, presiunea omoară, prin centrifugare, rinichiul şi, ca primă măsură, facem depresurizarea cu o nefrostomă băgată în rinichi. Urmează, probabil şi în dreptul, apoi lăsăm copilul să crească şi îl operam când riscul anestezic e mai mic”.

Micul pacient ar fi putut muri, pentru că legea nu le permite medicilor să intervină chirurgical în astfel de cazuri decât dacă au dublă specializare. Procedura a fost inventată de curând, aşa încât doctorii nu aveau cum să îşi pună la punct această formalitate, care durează 3 ani. „Dintr-o dată, a intrat în competenţa chirurgiei infantile, aşa, de azi pe mâine, aşa cum anestezia la copii a intrat în competenţa anesteziştilor şi specialiştilor de terapie intensivă infantila, dar ei nu există la ora actuală sau dacă există, există într-un centru sau două. Ca să faci şi anestezie, a doua specialitate şi urologie, ca să poţi să practici trebuie să faci chirurgie infantilă, a doua specializare sau chirurgul infantil trebuie să facă urologie, ca a doua specialitate. Trebuie să consumi 3 ani, în aceşti 3 ani cine îi tratează, acesta este al cincilea copil operat de mine dincolo de admiterea legii, ca noi ne-am autosuspendat în decembrie”.

Conştienţi de faptul că orice clipă care trece i-ar putea fi fatală copilului, medicii arădeni au intervenit pe propria răspundere şi i-au salvat viaţa băieţelului.

„Sunt mulţumită de domnul profesor şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat. Acuma e bine”, a spus Marika Biji.

„Cea juridică este imposibilă, adică, dacă acum, acest copil termina prin deces, primul lucru, la tribunal, te întreabă competenţă în urologie pediatrică, dacă nu ai, te leagă”, a mai spus Ioan Ioiart.

Cu această problemă se confruntă, însă, toţi medicii urologi din ţară. Puţini, însă, mai au curajul să opereze copii, atâta timp cât sistemul li se împotriveşte şi asta în condiţiile în care zeci de bolnavi ar trebui să fie supuşi unor intervenţii chirurgicale de acest gen.

„Nu sunt multe operaţii, 50 pe an, sunt operaţii de ocazie, dar cineva trebuie să le facă. A mai apărut dr. Stanca, la Cluj, de la Spitalul Municipal, care doreşte să facă, dar, datorită problemelor juridice s-a retras şi îşi continua specializarea a doua în chirurgie infantilă să poată să aibă acte în regulă”.

Reprezentanţii Asociaţiei Române de Urologie, prin vicepreşedintele acesteia, profesorul Ioan Ioiart, cer ministerului o derogare de câţiva ani, de la acest ordin, pentru că specialiştii să poată să profeseze în continuare şi să încerce să salveze vieţi, în conformitate cu cerinţele legislative.

„Am propunerea ca, până se face o nouă generaţie de specialişti în chirurgie infantilă, care să preia, la nivel de expert, şi problema urologică, să avem o perioadă de tampon, în care, cei care am făcut, cu hârtie de la minister, să avem dreptul juridic să facem mai departe, având toate responsabilităţile seriozităţii actului medical”.

Problema este cu atât mai complexă, cu cât, la Arad, spre exemplu, terapia intensivă infantilă a fost desfiinţată, astfel că intervenţiile chirurgicale urologice ar fi imposibil de realizat, dacă ar fi să se ţină cont de indicaţiile venite de la minister. Acest lucru înseamnă că zeci de copii ar putea muri, dacă medicilor le-ar fi teamă şi ar respecta întru tocmai legislaţia de specialitate.

Cristian Cotuna

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro