90 de pensionari, buni de plata dupa ce au beneficiat ilegal de medicamente compensatePrevious Article
Directorul CJAS Bistrita-Nasaud sustine ca pensionarii nu trebuie sa mearga dupa adeverinte la ANAF pentru a beneficia de medicamente compensateNext Article

Medicina de familie, intre lipsa de comunicare, amenintarea cu sistarea compensarii medicamentelor si renuntarea asiguratilor

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Medicina de familie, intre lipsa de comunicare, amenintarea cu sistarea compensarii medicamentelor si renuntarea asiguratilor

Comunicarea medic-pacient este una deficitara, rezulta dintr-un studiu facut in luna octombrie de catre compania de cercetare de piata Cult Research.Pe de alta parte, medicii nu se simt responsabili, ei acuza sistemul si legislatia.   Medicii de familie Peste 35% dintre cei intrebati au spus ca doctorul nu aloca suficient timp discutiei cu pacientul, arata un studiu realizat de Cult Research, in luna octombrie, cu privire la felul in care medicii de familie acorda servicii medicale propriilor pacienti.

Vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei, Sandra Alexiu spune despre acest subiect: Este o privire generala. Pe de o parte, s-ar putea sa fie legat de capacitatea de comunicare, care e dobandita si trebuie intens invatata, repetat castigata. Pe de alta parte, nu ma intrebati ce trebuie sa fac eu in 15 minute in care imi da voie Casa de Asigurari sa consult un pacient. Daca am depasit, trebuie sa il chem pe urmatorul, pentru ca suntem la pontaj. Trebuie sa ai parghiile, sa iti exerciti acest liberalism al profesiei. Ori, cu tot felul de restrictii, inclusiv in timp si in posibilitatile pe care le ai sa faci medicina in Romania, da, este o problema atunci cand esti blocat la un numar fix de consultatii pe zi.

Dar nu stiu cum se intampla, ca nu reusim niciodata sa ne imbolnavim doar in numar de 20 de persoane pe zi, a precizat medicul Alexiu.   Aproximativ 60% dintre parinti si-ar indruma copiii sa urmeze fie Facultatea de Medicina, fie pe cea de Farmacie, conform aceluiasi studiu. Documentul spune ca in perceptia opiniei publice, cele mai respectate profesii sunt cea de medic – 38%, de cadru didactic – 8%, urmata de profesiile de avocat si judecator – 6%. Studiul a fost realizat la nivel urban, national, pe 800 de respondenti, pentru publicul adult, cu o marja de eroare de 3,5%.

O alta problema a medicilor de familie din Romania este data de categoria pensionarilor, categorie preponderenta la consultatii si eliberare de retete compensate si gratuite. Medicii de familie avertizeaza ca din ianuarie nu vor mai acorda medicamente compensate cu 90% pentru pacientii cu pensii sub 700 de lei, decat daca vor prezenta si o adeverinta de la Fisc, prin care sa se ateste ca nu au alte venituri. In urma unor controale s-a descoperit ca exista pensionari care au si alte venituri in afara pensiei, asadar depasesc plafonul de 700 de lei, iar medicii sunt cei carora li s-a cerut sa returneze banii pentru medicamentele compensate cu 90%.

Pana la elaborarea unor norme clare de stabilire a veniturilor pensionarilor, medicii de familie au decis sa acorde doar medicamente compensate cu 50%, prevedere care se aplica tuturor pensionarilor.   Conform legislatiei actuale, medicii de familie pot prescrie medicamente compensate 90% pentru salariatii cu venituri sub 700 de lei, pe baza talonului de pensii si a unei declaratii pe propria raspundere a pensionarului ca nu are alte venituri.

De ce au aparut atunci situatii in care nu a fost respectata legea? Explicatia vine de la Marina Parcalabu din Consiliul Director al Societatii Nationale de Medicina a Familiei: Aveau si alte venituri, dobanzi la depozitele pe care le au ei in banci. Medicii nu au de unde sa cunoasca veniturile pacientului, ei trebuie sa aiba doar o declaratie pe proprie raspundere a acestor venituri.

Daca sistemul informatic unic integrat ar functiona la valentele la care ar trebui sa functioneze, aceste informatii ar veni catre medic. Noi nu suntem organ fiscal, nu putem evalua, nu este treaba noastra sa stim ce venituri are pacientul care vine la noi pentru problemele lui de sanatate.

Marina Parcalabu este de parere ca banii ar trebui returnati de pensionarii care au luat medicamente compensate cu 90% si nu de medici, doar in virtutea faptului ca ei sunt cei care au contract cu CNAS.   O solutie ar fi modificarea legii prin care li se ia in calcul veniturile pensionarilor pe anul fiscal anterior, a anuntat presedintele CNAS, Cristian Busoi, precizand ca a fost deja inaintata Ministerului Sanatatii o propunere in acest sens: Daca medicul de familie, atunci cand a eliberat reteta, are declaratie pe proprie raspundere si talon de pensie, asa cum cere legea si normele, atunci nu este nicio problema, poate sta linistit. Dar in cele mai multe cazuri nu exista aceste declaratii pe propria raspundere si atunci nu avem alta solutie si pe asta am contestat-o si nu am avut castig de cauza decat sa respectam decizia Curtii de Conturi. (…)

Toate recuperarile de sume imputate medicilor de familie se bazeaza pe decizia Curtii de Conturi, care ne obliga sa facem aceste actiuni. In caz contrar vor fi pasibili de pedepse, inclusiv penale”, a mai declarat presedintele CNAS, mentionand ca medicii de familie vor comite un abuz daca vor elibera retete compensate cu 90 la suta din lista B pentru pacientii cu venituri între 0 si 700 de lei numai in schimbul unei adeverinte fiscale sau, si mai grav, nu vor mai elibera decat medicamente cu compensare 50 la suta.  

Pana cand se va stabili o modalitate clara pentru a se vedea care sunt veniturile pensionarilor in intregime, dincolo de pensie, medicii de familie au anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, ca au decis sa nu mai acorde, de la 15 ianuarie, medicamente compensate cu 90% pentru cei cu pensii sub 700 de lei, ci doar medicamente compensate cu 50%, prevedere care se aplica tuturor pensionarilor. Analizele recente in domeniu arata insa ca aceasta situatie genereaza o alta problema, care pe termen lung poate fi si mai grava, prin faptul ca va genera o scadere accentuare a grdaului de imbolnavire a populatiei, care oricum este extrem de deficitara in comparatie cu cea din alte tari europene.

Circa 30 la suta dintre asiguratii trecuti de varsta de 60 de ani renunta la consultatii si retete compensate ori gratuite, chiar daca sufera de anumite afectiuni cronice. Oamenii prefera sa se trateze pe baza unui model invecinat, o persoana care are aproximativ aceeasi varsta si boala, fara a mai fi trecut in evidentele medicului de familie. Daca nici de acest aspect nu au parte, pensionarii asigurati merg pe ideea propriei medicatii. Cumpara din farmacii acele medicamente de acoperire medie a bolii si se trateaza cand e nevoie.

Pe de alta parte, dr. Angela Mazdrag, presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Buzau, si-a exprimat nemultumirea fata de modul in care Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate calculeaza necesarul de medici de familie pentru judetul Buzau. Medicul a declarat intr-o conferinta de presa ca aceste calcule sunt facute pe baza unor date statistice mai vechi, conform carora populatia judetului ar fi mai numeroasa si, in consecinta, ar fi nevoie de un numar mai mare de medici de familie. „Desi exista un recensamant care a fost finalizat in august, CJAS nu recunoaste veridicitatea acestuia si continua sa calculeze necesarul de medici dupa o lista de populatie valabila la 1 ianuarie 2013. Populatia judetului a scazut foarte mult, necesarul de medici nu mai este identic cu cel valabil la intrarea in perioada de contractare”, a declarat dr. Angela Mazdrag, mentionand, de asemenea, ca in judet, comisia paritara de la nivelul CJAS nu a functionat niciodata, asa ca necesarul de medici a fost analizat doar o singura data, atunci cand a fost incheiat contractul. Potrivit estimarilor sefei Patronatului Medicilor de Familie buzoieni, s-ar fi ajuns astfel in situatia ca in listele CJAS sa existe populatie care nu se regaseste faptic, in teritoriu, motiv pentru care spune ca a solicitat, din calitatea de presedinte a respectivei comisii paritare, o recalculare a necesarului de medici.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Slide

Inegalitatile in sanatate – de la secret murdar la prioritate europeana

Inegalitatile in sanatate – de la secret murdar la prioritate europeana   0

1.300 de miliarde de euro. La atât se cifrează anual în Uniunea Europeană costurile evitabile ale inegalităţilor în sănătate – acele diferenţe nedrepte şi evitabile de sănătate, influenţate de acţiunile [...]

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Înlocuirea valvei aortice stenozate printr-o procedură de cardiologie intervențională

Înlocuirea valvei aortice stenozate printr-o procedură de cardiologie intervențională   0

read more
Anchetele epidemiologice, ineficiente din cauza declarațiilor mincinoase ale pacienților: „N-am intrat în contact cu nimeni!”

Anchetele epidemiologice, ineficiente din cauza declarațiilor mincinoase ale pacienților: „N-am intrat în contact cu nimeni!”   0

read more
Subvarianta AY4.2 a Delta, identificată în patru ţări: A provocat 8% din totalul infectărilor din Marea Britanie

Subvarianta AY4.2 a Delta, identificată în patru ţări: A provocat 8% din totalul infectărilor din Marea Britanie   0

read more
Cea de a treia doză de vaccin anticovid Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 95,6%

Cea de a treia doză de vaccin anticovid Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 95,6%   0

read more
Medicamente pentru bolnavii COVID-19, oferite României de Austria

Medicamente pentru bolnavii COVID-19, oferite României de Austria   0

read more
Studiu: Persoanele nevaccinate riscă să se reinfecteze cu COVID-19, în medie, o dată la 16 luni

Studiu: Persoanele nevaccinate riscă să se reinfecteze cu COVID-19, în medie, o dată la 16 luni   0

read more
Premieră istorică. Medicii americani au reuşit să realizeze un transplant de la animal la om

Premieră istorică. Medicii americani au reuşit să realizeze un transplant de la animal la om   0

read more
Mesajul profesorului Vlad Ciurea: Dragi români, oameni buni vaccinați-vă, vaccinați-vă, vaccinați-vă! Doar așa supraviețuim ca nație

Mesajul profesorului Vlad Ciurea: Dragi români, oameni buni vaccinați-vă, vaccinați-vă, vaccinați-vă! Doar așa supraviețuim ca nație   0

read more
Mesajul profesorului Vlad Ciurea: Dragi români, oameni buni vacinați-vă, vacinați-vă, vacinați-vă! Doar așa supraviețuim ca nație

Mesajul profesorului Vlad Ciurea: Dragi români, oameni buni vacinați-vă, vacinați-vă, vacinați-vă! Doar așa supraviețuim ca nație   0

read more
La Iași, bolnavii COVID sunt ventilați manual pentru că nu mai sunt ventilatoare disponibile: „Suntem disperați, e o luptă continuă”

La Iași, bolnavii COVID sunt ventilați manual pentru că nu mai sunt ventilatoare disponibile: „Suntem disperați, e o luptă continuă”   0

read more
Studiu: Tuberculoza se poate transmite printr-o simplă respiraţie, ceea ce schimbă total modul de abordare al transmiterii

Studiu: Tuberculoza se poate transmite printr-o simplă respiraţie, ceea ce schimbă total modul de abordare al transmiterii   0

read more
Crește numărul persoanelor vaccinate cu prima doză

Crește numărul persoanelor vaccinate cu prima doză   0

read more
5 vieți au fost salvate după o prelevare de organe de la un pacient în moarte cerebrală

5 vieți au fost salvate după o prelevare de organe de la un pacient în moarte cerebrală   0

read more
Studiu: Imunitatea dobandită prin boală este la fel de eficientă în prevenirea virusului ca şi vaccinarea anti-COVID

Studiu: Imunitatea dobandită prin boală este la fel de eficientă în prevenirea virusului ca şi vaccinarea anti-COVID   0

read more
De ce trebuie diagnosticată precoce osteoporoza?

De ce trebuie diagnosticată precoce osteoporoza?   0

read more
Adevărul LIVE, ora 14.00: Gestionarea pandemiei în secţiile private de primiri urgenţe

Adevărul LIVE, ora 14.00: Gestionarea pandemiei în secţiile private de primiri urgenţe   0

read more
Protejarea articulaţiilor în sezonul rece. Cosmin Baciu, medic ortoped: „Suplimentele alimentare ajută, dar nu pot face minuni“

Protejarea articulaţiilor în sezonul rece. Cosmin Baciu, medic ortoped: „Suplimentele alimentare ajută, dar nu pot face minuni“   0

read more
Dramele pacienților COVID, mărturii din spital: „Îi spunea soției să aibă grijă de băiat, că el va rămâne dragostea ei cea mai mare”

Dramele pacienților COVID, mărturii din spital: „Îi spunea soției să aibă grijă de băiat, că el va rămâne dragostea ei cea mai mare”   0

read more
VIDEO. Imagini dramatice cu morții COVID la morga spitalului Universitar din București: Cadavrele sunt depozitate pe hol

VIDEO. Imagini dramatice cu morții COVID la morga spitalului Universitar din București: Cadavrele sunt depozitate pe hol   0

read more
Derapaj al Episcopului Giurgiului: „Nu vă grăbiți să vă vaccinați! Vaccinurile sunt expirate. Incendiile din spitale, o făcătură”

Derapaj al Episcopului Giurgiului: „Nu vă grăbiți să vă vaccinați! Vaccinurile sunt expirate. Incendiile din spitale, o făcătură”   0

read more
România a depășit pragul de 6.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Peste 62.000, imunizate în ultimele 24 de ore

România a depășit pragul de 6.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Peste 62.000, imunizate în ultimele 24 de ore   0

read more
Situație dramatică la Craiova: Doi pacienți COVID au murit în ambulanță în timp ce așteptau un loc pentru internare

Situație dramatică la Craiova: Doi pacienți COVID au murit în ambulanță în timp ce așteptau un loc pentru internare   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.