Norme Coca 2023 - 2024

Medicul Carmen Braia, de la Secția ORL a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a fost condamnată de către Judecătoria Târgu Jiu, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă.

Autor  Alin Petre   Sursa  igj.ro

În urmă cu șase ani, pacienta Raluca Tulic, în vârstă de 17 ani, a murit după ce i s-au administrat antibiotice fără să i se facă un test alergenic. Adolescenta fusese internată cu diagnosticul amigdalită, însă a suferit un șoc anafilactic. „Condamnă pe inculpata Braia Carmen la pedeapsa de 3 ani închisoare. 

 Carmen Braia:

"Vă mulțumește pentru susținere ȚAPUL ISPĂȘITOR!

De ce credeți că a durat atâția ani această anchetă?

Deoarece pentru șocul anafilactic nu putea fi incriminat nimeni, cu atât mai mult cu cât acesta s a produs la a patra administrare intravenoasa, fără absolut nicio manifestare alergica la vreuna din administrări.Dupa cinci ani de anchetă, asistenta care i a administrat prima injecție și care a declarat câ a făcut testare inainte de admistrare atât în fața Corpului de Control al Ministerului Sănătății cât și în fața organelor de anchetă- își schimbă declarația susținând că, de fapt nu a făcut nicio testare.I au luat 5 ani de zile să realizeze acest lucru, dar nimeni nu o incriminează pentru aceasta. De Ce? Pentru că nu s a dorit adevărul, ci doar un ȚAP ISPĂȘITOR!

Dată fiind agresivitatea șocului anafilactic, probabil pacienta a dat semne că nu se simte bine încă din timpul injectării cu atât mai mult cu cât injecția a fost intravenoasa. Și cu toate acestea asistenta care i a administrat injecția nu a sesizat acest lucru , iar când a fost atenționata de către celelalte paciente din salon , asistenta a ales să monitorizeze pacienta, fără a începe imediat manevrele de resuscitare și fără a alerta medicul de gardă. Dar nimeni nu a tras o la răspundere , cu toate că au existat suspiciuni și asupra tehnicii de execuție dar și asupra substanțelor injectate, cu atât mai mult cu cât respectiva asistentă nu este la primul incident de acest fel.

De Ce? Pentru că s a dorit un ȚAP ISPĂȘITOR! A sosit echipa ATI, complet neechipată motivînd că nu i s a semnalat care a fost urgența ( cea care a anunțat o a fost asistenta care a făcut ultima injecție) și astfel s a pierdut timp prețios.
Până la sosirea echipei ATI am reanimat pacienta cu mijloacele disponibile- respirație gură la gură, masaj cardiac și corticoterapie, pentru că secția nu dispunea la acel moment de aparat de urgență ( în concluzie - nu dispuneam de adrenalina) , nu aveam balon Ruben sau sursă de oxigen.Va întreb, câți dintre dumneavoastră i ați fi făcut respirație gură la gură, în condițiile în care pacienta începuse să sangereze pe gură....

Și cu toate acestea eu sunt ȚAPUL ISPĂȘITOR! Înțeleg durerea părinților și mă doare durerea lor, dar m aș fi așteptat să își dorească să afle adevărații vinovați, nu un ȚAP ISPĂȘITOR. 
Frustrant este că cei care au avut contact direct cu pacienta și mă refer aici la asistenta Dijmarescu Gheorghița, cea care a inițiat tratamentul și care s a răzgândit după 5ani asupra testării, precum și la asistenta Gavril Camelia, cea care i a administrat ultima injecție- celor două nu l i s a găsit nicio culpă. Vinovată rămâne dr.Braia Carmen care i a prescris un antibiotic , pe care pacienta l a mai luat, așa cum reiese din fișa personală ; precum și asistenta Ionicioiu Luminița- a cărei singură vină a fost că s a increzut în colega de serviciu Dijmarescu și a completat în locul acesteia în foaia de observație. 

Trist este că nu poți să le explici copiilor tai această nedreptate- cum motivezi această sentință fetei tale , studentă la drept fiind sau cum să îți incurajezi băiatul să urmeze o carieră în medicină, după tot ceea ce s-a întâmplat?"

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro