L-am prins cu minciuna! Medicul “plasticatelor” din showbiz, desfiintat de Raed Arafat!Previous Article
Cine si cand va fi sanctionat daca refuza preventia sau altfel spus pe cine penalizam de fapt ??Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Medicul oncolog Mircea Savu despre obstacolele care pot impiedica realizarea programelor de sanatate.

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Medicul oncolog Mircea Savu despre obstacolele care pot impiedica realizarea programelor de sanatate.
Related Articles

După controversele generate de proiectul de lege inițiat de PNL, prin care pacienții care refuză în scris să participe la programe de prevenție ar urma să suporte parţial sau total costurile tratamentului pentru cancer, Realitatea.net a cerut opinia unui specialist. Mircea Savu este medic primar oncolog radioterapeut la Institutul Oncologic București, cu o experiență de peste 30 de ani în tratarea celor mai grave cazuri de cancer. Acesta a precizat, în exclusivitate pentru Realitatea.net că un program de prevenție a cancerului este un demers foarte complicat pentru România, iar pentru a decide ce pacienți oncologici trebuie să contribuie financiar la tratament, proiectul trebuie dezbătut cu specialiști în domeniu, nu ”pe genunchi”.

dr Mircea-Savu

Medicul a afirmat că în opinia sa, programul se poate desfășura pe parcursul mai multor ani și presupune următoarele etape: populație tinta, etape de desfășurare și finanțare, structuri organizatorice, pregătirea personalului dedicat, îndrumarea pentru investigații suplimentare sau tratament, conform unor protocoale, a celor suspecţi.

Savu a mai spus că programul ar trebui să presupună existența unor centre de screening care să fie funcționale local sau loco-regional, fără ca pacienții să fie nevoiți să vină în marile centre pentru depistare, mai ales cei din mediul rural. Totodată, oncologul a mai subliniat că atunci când vorbim de finanțare, trebuie prevazute fonduri pentru persoanele defavorizate care nu au bani pentru a se deplasa măcar pentru a se trata de cancer, cu atât mai puțin pentru procedurile de prevenție a bolii ucigașe. Mai mult, oncologul a mai vorbit și despre medicii de familie care se opun programelor naționale de sănătate și care pot complica procedurile din programul de prevenție.

 

CMR: Extras din Codul Deontologic,

ART. 10 “Respectul faţă de confraţi
De-a lungul întregii sale activităţi, medicul îşi va respecta
confraţii, ferindu-se şi abţinându-se să-i denigreze ori să aducă
critici cu privire la activitatea profesională a acestora.”

 

Mircea Savu a explicat că înainte de toate, în România un program de prevenție presupune educarea pacienților și a subliniat că spre exemplu, programul de prevenție a cancerului uterin derulat de MS nu are stabilite etape clare, cum ar fi cine face recoltarea, cine interpreteaza rezultatele, ce se întampla cu rezultatele neclare și unde indrumăm persoanele cu leziuni suspecte.

Deficiențele din prevenția colului uterin: unde sunt îndrumați pacienții suspecți?

”Cred că, inainte de toate, în conditii romanesti, preventie inseamna educatie; pe de alta parte, nu exista program de preventie valabila in toate localizarile neoplazice, pentru ca avem de-a face cu un mozaic de boli, cu cauze si manifestari clinice diverse;exista un program de screening citologic pentru cancerul colului uterin, cu care MS se straduie de ani si la care inca nu s-au stabilit lucruri esentiale – cine pune la dispoziite catagrafia populatiei, cine face recoltarea, cine interpreteaza rezultatele, ce se intampla cu rezultatele neclare, unde indrumam parsoanele cu leziuni suspecte, etc”, a afirmat acesta.

O altă piedică: Medicii de familie se opun programelor naționale de sănătate

Medicul a mai arătat că prevenția întâmpină dificultăți și din cauza medicilor de familie care prin lege sunt obligati sa participe la programele nationale de sanatate, dar practic se opun sistematic acestei initiative, dar și din cauza eșecurilor medicinei private în patologia colului uterin.

”Lucrurile sunt complicate in plus de rezistenta medicilor de familie, care prin lege sunt obligati sa participe la programele nationale de sanatate, dar practic se opun sistematic acestei initiative si de mitul medicinei private, grevat de esecuri flagrante in ceea ce priveste patologia colului uterin; in consecinta, avem in continuare cea mai mare mortalitate din Europa prin cancer al colului uterin si ne confruntam in continuare cu situatii incredibile pentru o tara civilizata”.

Program general de prevenție în cancer: fonduri pentru persoanele defavorizate, centre de screening

Întrebat dacă este corect ca o persoană fără posibilități financiare din mediul rural să fie nevoită să își plătească tratamentul de cancer, după ce a refuzat în scris procedurile de prevenție, întrucât nu avea bani pentru a se deplasa în alt oraș pentru procedurile de screening, Savu a spus că programul ar trebui să aibă fonduri special prevăzute pentru cei defavorizați, fiind necesare structuri de screening care sa fie functionale local sau loco-regional:

”Cred ca raspunsul e simplu, trebuie sa avem intai de toate un program general de preventie in cancer, dupa care vom mai discuta; un program de depistare activa (“screening”) nu trebuie sa deplaseze populatia tinta in centrele mari, ci sa creeze structuri de screening care sa fie functionale local sau loco-regional; de asemenea, cand vorbeam de finanatare, trebuie prevazute fonduri pentru persoanele defavorizate”.

Savu a mai adăugat că depistarea precoce creste sansele de reusita a tratamentului, dar pentru asta este nevoie de măsuri de educație generală a pacienților, în ce privește ideea de ”cancer, boală fatală”:

”De asemenea, sunt importante in primul rand masurile de educatie generala, care sa schimbe optica obisnuita despre cancer (ma refer la ideea “cancer, boala fatala, fara leac”) cu ideea ca in multe situatii depistarea precoce creste sansele de reusita a tratamentului si sa promoveze un stil de viata sanatos, care, de fapt, tine tot de educatie si de resursele economice”. 

Program dezbătut cu specialiști, nu pe genunchi. Implementarea, ani de zile. 

În final, medicul a subliniat că pentru a decide ce pacienti oncologici sa contribuie financiar la tratament, trebuie, inainte de toate, sa dezbatem cu specialiști în domeniu, dar nu “pe genunchi”:

”Concluzia ar fi ca pentru a decide ce pacienti oncologici sa contribuie financiar la tratament, trebuie, inainte de toate, sa dezbatem, dar nu “pe genunchi, ci cu specialistii in domeniu, cum ar trebui sa arate un program de preventie a cancerului in Romania, ceea ce este un demers foarte complicat, pe care il vad desfasurandu-se pe parcursul unui interval de timp de ani; din aceasta perspectiva, “program” inseamna populatie tinta, etape de desfasurare si finantare, structuri organizatorice, pregatirea personalului dedicat, indrumarea pentru investigatii suplimentare sau tratament, conform unor protocoale, a celor “suspecti”.

Tratamentul pentru cancerul pulmonar în Belgia, co-plătit dacă nu renunți la fumat

Totodată, Mircea Savu a mai declarat că exista tari in CE – de exemplu, Belgia – in care pacientii cu cancer co-participa financiar la tratament daca, de exemplu, nu renunta la fumat in momentul diagnosticului unui cancer pulmonar:

”Trebuie sa va spun ca exista tari in CE – de exemplu, Belgia – in care pacientii cu cancer co-participa financiar la tratament daca, de exemplu, nu renunta la fumat in momentul diagnosticului unui cancer pulmonar; ar fi mult de discutat”, a încheiat oncologul.

 

Sursa Realitatea,net

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Focar de coronavirus la Spitalul Județean Galați: 11 cadre medicale infectate

Focar de coronavirus la Spitalul Județean Galați: 11 cadre medicale infectate   0

read more
Un vaccin experimental pentru Covid-19 al Pfizer şi BioNTech a 
arătat rezultate pozitive într-un studiu clinic, dar şi efecte secundare

Un vaccin experimental pentru Covid-19 al Pfizer şi BioNTech a arătat rezultate pozitive într-un studiu clinic, dar şi efecte secundare   0

read more
Alexandru Rafila: „Zonele turistice sunt surse posibile pentru răspândirea infecției”. Sfatul pentru concediu

Alexandru Rafila: „Zonele turistice sunt surse posibile pentru răspândirea infecției”. Sfatul pentru concediu   0

read more
A început testarea națională anti-COVID: Vom ști câți români au trecut prin infecție. Datele vor fi puse la dispoziția decidenților

A început testarea națională anti-COVID: Vom ști câți români au trecut prin infecție. Datele vor fi puse la dispoziția decidenților   0

read more
Şase cabinete stomatologice şcolare, unul pentru fiecare sector, s-au redeschis în București

Şase cabinete stomatologice şcolare, unul pentru fiecare sector, s-au redeschis în București   0

read more
Institutul de boli pneumologice “Marius Nasta” a închis o secție veche de peste 100 de ani. Ce capacitate de internare avea

Institutul de boli pneumologice “Marius Nasta” a închis o secție veche de peste 100 de ani. Ce capacitate de internare avea   0

read more
Grupul Digi și Asociația HEM lansează un apel pentru donare de sânge “Fă-ți curaj! Donează și tu”

Grupul Digi și Asociația HEM lansează un apel pentru donare de sânge “Fă-ți curaj! Donează și tu”   0

read more
Cardul de sănătate devine obligatoriu de miercuri, 1 iulie, pentru unele servicii medicale

Cardul de sănătate devine obligatoriu de miercuri, 1 iulie, pentru unele servicii medicale   0

read more
Ce au scos la iveală autopsiile pacienților uciși de COVID. Medic: Constatările sunt șocante

Ce au scos la iveală autopsiile pacienților uciși de COVID. Medic: Constatările sunt șocante   0

read more
Cât de bine protejează masca de protecție. Experimentul simplu al unui microbiolog american

Cât de bine protejează masca de protecție. Experimentul simplu al unui microbiolog american   0

read more
O tânără a fost plimbată două zile între spitalele din Cluj, care au refuzat internarea. „Au tratat-o de parcă avea lepră”

O tânără a fost plimbată două zile între spitalele din Cluj, care au refuzat internarea. „Au tratat-o de parcă avea lepră”   0

read more
Tătaru: Cei care se expun riscului de infectare să se gândească și la medici. Au obosit, lucrează în condiții foarte grele

Tătaru: Cei care se expun riscului de infectare să se gândească și la medici. Au obosit, lucrează în condiții foarte grele   0

read more
Gilead a stabilit un preț exorbitant pentru tratamentul cu Remdesivir. Cât va costa tratarea unui pacient bolnav de Covid-19

Gilead a stabilit un preț exorbitant pentru tratamentul cu Remdesivir. Cât va costa tratarea unui pacient bolnav de Covid-19   0

read more
Spitalul Victor Babeș din București, ocupat două treimi cu pacienți Covid-19. Câți s-au vindecat

Spitalul Victor Babeș din București, ocupat două treimi cu pacienți Covid-19. Câți s-au vindecat   0

read more
Robotul daVinci Xi, o extensie a chirurgului, pentru o acuratețe mărită și rezultate îmbunătățite

Robotul daVinci Xi, o extensie a chirurgului, pentru o acuratețe mărită și rezultate îmbunătățite   0

read more
Medic din Timișoara: Morții sunt reali, dar e mai ușor să crezi în conspirații decât să te speli. Asta se numește iresponsabilitate

Medic din Timișoara: Morții sunt reali, dar e mai ușor să crezi în conspirații decât să te speli. Asta se numește iresponsabilitate   0

read more

AUDIO. Sunetul plămânilor afectați de coronavirus   0

read more
Povestea pacientei COVID asimptomatice a cărei stare s-a agravat brusc. Medic: „Este o situație gravă, putem pierde bolnavul”

Povestea pacientei COVID asimptomatice a cărei stare s-a agravat brusc. Medic: „Este o situație gravă, putem pierde bolnavul”   0

read more
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași: Mai avem un singur pat liber la terapie intensivă

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași: Mai avem un singur pat liber la terapie intensivă   0

read more
Infectată cu coronavirus în spital, o tânără din Brașov nu poate face un RMN dintr-un motiv uluitor

Infectată cu coronavirus în spital, o tânără din Brașov nu poate face un RMN dintr-un motiv uluitor   0

read more
Vaccinul împotriva noului coronavirus ar putea să apără până la sfârşitul anului. Anunțul lui Bill Gates

Vaccinul împotriva noului coronavirus ar putea să apără până la sfârşitul anului. Anunțul lui Bill Gates   0

read more
Cercetătorii au studiat dacă virusul SARS-CoV-2 se transmite prin înțepătura de țânțar. Ce au descoperit

Cercetătorii au studiat dacă virusul SARS-CoV-2 se transmite prin înțepătura de țânțar. Ce au descoperit   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.