Norme Coca 2023 - 2024
In jurnalul revistei Nature a apărut un articol despre o nouă tehnică numită ingineria memoriei. Conform publicaţiei, oamenii de ştiinţă au ajuns să dezvolte o tehnologie capabilă să şteargă memoria, pentru ca apoi să o "pună la loc"

Folosind o tehnică din optogenetică, în care animalele sunt modificate genetic în aşa fel încât ţesutul creierului lor devine sensibil la stimuli din lumină (laser), devine posibilă modificarea rapidă a modului funcţionare neurologică a unui animal, sporind astfel potenţialul electric dintre anumite sinapse. Este un mecanism observat la alge, care îşi modifică comportamentul în funcţie de lumina solară.

Roberto Malinow, un profesor al Universităţii California, San Diego şi co-autorul studiului, a rezumat studiul astfel: ”Rezultatele noastre completează dovezile conform cărora creierul stochează memoria formând grupuri de neuroni cu conexiuni întărite. Mai mult, descoperirile sugerează că sinapsele slăbite ar putea dezasambla circuite neuronale pentru a dezactiva o amintire”.

Utilizările acestor rezultate nu sunt greu de găsit. Alzheimer-ul, de exemplu, implică slăbirea conexiunilor dintre sinapse ca rezultat al acumulării de elemente dăunătoare. Nu este greu de imaginat o inversare a acestui proces prin întărire a acelor conexiuni. Pe de altă parte, s-ar putea să nu fie dezirabilă oprirea anumitor circuite de memorie la pacienţi cu boli mentale.

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro