Norme Coca 2023 - 2024

Autor  MĂDĂLINA OLARIU  Sursa http://www.ziaruldeiasi.ro/

Oricum rata de vaccinare la Iaşi era foarte scăzută din cauza părinţilor care au început să refuze imunizarea copiilor. Lipsa vaccinului hexavalent care se administrează la vârste sub un an va duce la o rată şi mai mică.

 
Mai multe vaccinuri din schema de vaccinare a copiilor din România pentru anul 2016 şi recomandate de către medicii pediatri sau de către medicii de familie lipsesc din cabinete. Aceştia atrag atenţia asupra faptului că sincopele apărute în administrarea vaccinurilor, în special în ceea ce priveşte vaccinul hexavalent, transformă problema într-o criză generală, care începe să se manifeste pe mai multe paliere. Pe lângă desele perioade în care acesta lipseşte din cabinetele medicilor, criza este una amplificată şi de refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii sau de faptul că vaccinul pneumococic nici măcar nu se află în schema de vaccinare, fiind considerat opţional, chiar dacă medicii pediatri spun că ar trebui ca acesta să se administreze de două ori în primul an de viaţă.

Conform reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, vaccinul hexavalent lipseşte de mai bine de două săptămâni şi încă nu se ştie când va ajunge din nou în cabinetele medicilor de familie, deoarece achiziţia acestuia depinde de Ministerul Sănătăţii. Pentru recuperarea perioadei de vaccinare a copiilor din judeţul Iaşi, necesarul ar fi de 6.000 de astfel de doze. „Nu ştim care sunt motivele, dar într-adevăr vaccinul hexavalent lipseşte de două săptămâni. În cursul zilei de mâine (n.red. astăzi) vor ajunge 20.000 de doze de vaccin ROR (vaccin rujeolic –rubeolic -oreion) care ne asigură pe tot anul, însă pentru cel hexavalent rămâne să mai aşteptăm”, a precizat dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi. Potrivit calendarului de imunizare a copiilor în România pentru anul 2016, vaccinul hexavalent se administrează la două, patru şi 11 luni de la naştere, în cabinetele medicilor de familie la care se află înscrişi bebeluşii.

Medicii pledează şi pentru introducerea vaccinului pneumococic

Tot la patru şi 11 luni ar trebui, în mod teoretic, să se facă şi vaccinul pneumococic conjugat, însă acesta nu este introdus în calendarul de vaccinare, deoarece introducerea lui în schemă depinde de fondurile disponibile. „Acesta nu este în planul de vaccinări gratuite, se poate achiziţiona de către Ministerul Sănătăţii, însă în funcţie de buget şi printr-un ordin de ministru”, a completat directorul DSP Iaşi. Necesitatea introducerii acestuia în calendarul vaccinărilor obligatorii şi gratuite este subliniată de medicii pediatri de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” care spun că, în ultima vreme, au crescut cazurile de pneumonii provocate de pneumococ. „Noi credem că este o criză generală, începând de la refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii din diverse motive, şi până la criza procurării vaccinurilor, în special în cazul celui hexavalent, în cazul căruia există cel mai des sincope. Am discutat zilele trecute cu mai mulţi colegi pediatri din Iaşi şi am dori să readucem în discuţie şi necesitatea introducerii vaccinului pneumococic care îi apără pe copii de otită, meningită sau pneumonii provocate de acest pneumococ”, a menţionat un medic pediatru de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”.

Schema de vaccinarenu se mai respectă

Din cauza lipsei vaccinurilor, de multe ori se întâmplă ca un copil care are două luni şi trebuie să fie vaccinat, să fie imunizat şi cu o lună mai târziu decât ar fi normal. Medicii de familie din teritoriu susţin că sunt obişnuiţi cu astfel de sincope în administrarea vaccinurilor prin Programul Naţional de Imunizare, deoarece nu este nici prima şi nici ultima criză în ceea ce priveşte vaccinul hexavalent, cea mai recentă fiind cea de la începutul lunii iunie. Aceştia spun că se ajunge să nu se mai respecte schema de vaccinare, în primul rând din cauza întârzierilor care există, dar şi din cauza bolilor pe care le pot avea copiii şi care nu le mai permit medicilor de familie să le administreze vaccinul.

„Pe lângă întârzierile existente, pe unii copiii îi mai şi amânăm, pentru că sunt bolnavi, răcesc foarte des, iar pentru administrare ei trebuie să fie complet sănătoşi. Sunt copiii din familii sărace, cu alţi opt sau zece fraţi acasă, iar dacă se mai moşteneşte şi materialul genetic, ne confruntăm cu fel de fel de boli. Totuşi, nu sunt mulţi cu vârsta sub un an, cel puţin la mine, însă au fost şi perioade când vaccinam câte 30 pe zi. Acum însă e invers, nu avem cu ce să îi vaccinăm”, a explicat dr. Viorica Lupu, medic de familie. 

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro