Lăsați medicii tineri să intre în sistem.. vocea președintelui CNAS se aude pe toate canalele...lăsați medicii tineri să intre în sistem și să vină la mine, la casă…vocea se repetă, plină de influențe nazarinene…

stock-footage-businessman-signing-documents-and-showing-ok-sign

Poporul, la fel ca atunci când au de ales între Isus și Barabas, aleg aparent binele! Să vină medici tineri! Să intre în sisssstem! Crucificați-i pe cei existenți, acești nababi ai sistemului, acești îmbuibați de puncte ….

Am spus puncte? Da, am spus puncte. Pentru că CNAS plătește pe puncte. Puncte care reprezintă o medie între pacienții înscriși pe lista ta (un abonament din partea sistemului, garanția că ești acolo) și consultațiile pe care le oferi (o buna parte neplătite deloc..).

Președintele CNAS susține că și un medic cu 100 de pacienți poate trăi. Desigur, ca un hobby. Sau ca angajat al unui lanț medical. De ce?

Pentru că domnul președinte, precum Pilat, se spală voios pe mâini de consecințele dorințelor sale.

Hai să vedem un minim de cheltuieli pentru un cabinet. Să zicem că e în comodat (adică dat gratis de la primărie!). Cheltuieli cu minimul de întreținere – 200 de lei. Vorbim de o medie anuală, evident iarna e mai mult și vara mai puțin.

Cheltuieli cu aparatură de comunicare – 100 lei (telefon si internet de buna calitate, cerute de CNAS)

Cheltuieli cu tot ce înseamna cerințe DSP – 150 lei.

Cheltuieli cu personalul – 600 lei personal îngrijire (cineva trebuie să facă curat, să respecte normele impuse de DSP) si 1500 de lei asistenta (impusă de CNAS) – vorbim de costul total de personal. Curățenia ia 375 lei în mână, asistenta 900.

Contabilitate – 150 lei (minimul posibil, majoritatea contabilor cer mai mult!)

Consumabile medicale și nemedicale – 150 de lei

Adunat (fără alte costuri!) – 2850.

Si acum să vedem cât plătește acum, în mărinimia lui fariseică, domnul președinte CNAS, la 800 de pacienți:

1 per capita: 3,75 lei x 600 puncte (cam cit face, la o lista echilibrată, numărul de puncte aferent pacienților) = 2250 lei

2. per serviciu: 1,9 lei x 900 puncte (cam atit reiese normat la 800 de pacienti – echivalentul a 8 domicilii si a 150 de consultatii pe luna – daca cineva crede ca pacientii se vor napusti la medic trebuie sa inteleaga ca majoritatea populatiei e in general sanatoasa si am aplicat oricum norma CNAS care zice maxim 420 de consultatii pe luna la 2200..regula de trei simpla. Prea simpla pentru CNAS) = 1710 lei

In total 2250 + 1710 – 2850 = 1110 lei. Din care trebuie platite dările la FNUASS (la domnu presedinte!) si la fisc. Fără a mai vorbi de alte dări = 850 lei. Mai putin decât asistenta… Mai puțin decât lua ca medic rezident.

ATENȚIE MARE! Mai sus am rotunjit în sus la venituri și am fost foarte strâns la cheltuieli. Hagi Tudose nu ar avea nimic de comentat. Cele de mai sus sunt cerințele de bază domnului CNAS și domnului MS ca să funcționezi legal și la vedere! Dacă vorbim de evaluare (1000 lei în urban, la 2 ani), de taxa pentru autorizația sanitară de funcționare, de contract de deșeuri biologice, de multe alte…fleacuri, plătite cu bani grei la stat și la privat.

Acum minimul necesar pentru a intra în sistem e de 800 de pacienți. Cu alte cuvinte ca un  medic să ia în mână 850 de lei e nevoie de 800 de pacienți. Asta în cele mai bune condiții (trăim în România, știți ce înseamnă să fii călcat de organele statului sau de neprevăzute!) iar dacă e lună de vară? Nici măcar minumul de consultații nu ți-l faci, că e lumea în concediu… Sau faptul că trebuie să mergi la cursuri, pentru că ai nevoie de 200 de EMC la 5 ani…zile pierdute și bani cheltuiți…

Domnul președinte e foarte viteaz și zice că și cu 100 de pacienți poți avea contract cu casa. Adică aduci bani de acasă. Pentru că minimul economic, în condiții absolut ideale, pe care doar mintea CNAS le are în vedere, se ridică la 575 de pacienti. Acum domnul președinte vrea să ne convingă că în 3 luni cât medicul are clemența de a primi finanțare nelegată de numărul de înscriși, va primi cel puțin 600 de oameni pe liste. De unde?? Pentru că numărul de pacienți scade (populația României e în contracție economică) iar cei care mai sunt nu se schimbă atât de frecvent de la medicul LOR de familie (nenumărate sondaje arată gradul mare de satisfacție) dar CNAS nu e capabil să vadă mișcarea pacienților via SIUI pentru că SIUI are erori fundamentale când e vorba de acest lucru (bazele de date sunt mai găurite decât cașcavalul …elevețian!).

După cele trei luni …surpriză. Medicul aduce bani de acasă. Cât pot plăti părinții? Sau creditul la bancă? Pentru că majoritatea medicilor care pleacă de la zero înscriu 2-3 sute de pacienți în marile orașe, acolo unde e ..interesul. La 200 de pacienți …medicul încasează 900 de lei. La 300 încasează 1350. E cale lungă până la 2850 lei cât reprezintă minimul de cheltuieli al unui cabinet… Adică medicul aduce lunar de acasă 1500 de lei pentru a finanța sistemul…Câtă generozitate, domnule președinte! Și e generozitate pe banii asiguraților pentru că cele 3 luni sunt din banii lor, pentru un cabinet care nu se justifică…

Această limită fundamentală, economică, e cea care limitează accesul în sistem. Să dubleze domnul președinte finanțarea MF și atunci, la 900 de pacienți, medicul tânar va fi nabab. Dar domnul președinte știe că bugetul nu poate fi mărit….pentru că sunt alte interese.

Și atunci? Unde e marele act de caritate? Unde e bunăvoința paternalistă a CNAS? Unde sunt pacienții care se plimbă de la un medic la altul din cauza falimentelor…..

Și iarăși minte CNAS…există locuri destule în țară pentru medicii tineri. E drept că la țară. Sau în orașele mici de provincie…Dar acolo nu sunt interese. Aceia sunt pacienți de rangul II, care nu pot plăti nimic lanțurilor…. Nu au resurse decât pentru sistemul public de asigurări…Iar un medic tânăr, care nu cunoaște farmecul ruralului, care nu a luat legătura directă cu pacientul …vrea neapărat la asfalt. Și nu știe ce înseamnă partea economică a unui cabinet medical… Crede că e ca la spital…unde alții gestionează banii….

Și ne întrebăm de ce pleacă medicii din țară? Pentru că sunt mințiți sfruntat…pentru că sunt aruncați ca masă de manevră pentru interesele CNAS. Pentru că, de fapt, NU EXISTĂ NICI MĂCAR UN STUDIU DE IMPACT PENTRU SĂNĂTATE. Iar cele făcute expres pentru MS sunt ignorate cu bună știință de vremelnicii vătafi ai sănătății…

Puteţi împărţi!

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro