Norme Coca 2023 - 2024

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii au atenţionat că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru, este un drept şi nu un privilegiu.

Potrivit unui comunicat de presă al MS, încălcarea legislaţiei în vigoare (Ordinului 1284/2012) se pedepseşte conform legii.

Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1.284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice prevede la art. 5 că: în cazul copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru.

"În cazul copiilor până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se solicită acest lucru. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile/ compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent, cu acordul şefului de secţie/ coordonatorului de compartiment", prevede acelaşi ordin. Avocatul Poporului şi-a manifestat, în urmă cu câteva zile, sprijinul faţă de demersul părinţilor din Sibiu care susţin că separarea copiilor de părinţi la internarea în spital reprezintă un abuz. Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, anunţa pe 6 mai că urmează să aibă întâlniri pe această temă cu Colegiul Psihologilor şi cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii pentru o serie de puncte de vedere referitoare la solicitările cuprinse într-o petiţie a părinţilor. În petiţia semnată de peste 8.200 de cetăţeni se arată, între altele, că, după externare, copiii au ajuns acasă cu traume emoţionale pe care au reuşit să le depăşească cu greu.

Documentul semnalează practica multor medici şi asistente din clinicile medicale din România de a interzice prezenţa părintelui în timpul realizării asupra copiilor a unor proceduri medicale de rutină (ex. recoltarea de sânge, montarea unei branule etc.) concomitent cu imobilizarea cu forţa a copilului. Studiile ştiinţifice, susţin petiţionarii, indică dezavantaje clare ale aplicării cu forţa a tratamentelor medicale asupra copiilor şi lipsa dovezilor pentru o mai bună desfăşurare a tratamentului medical.

"Există şi situaţii absurde, în care copiii de vârste foarte mici, de unu - trei ani, sunt internaţi singuri, fără părinţi, pe motiv că nu există spaţiu suficient, aşa cum este cazul Spitalului din Sibiu, iar copiii ajung să fie legaţi de pat pentru că nu există personal suficient ca să îi supravegheze", se atrage atenţia în petiţie.

Sursa 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro