Norme Coca 2023 - 2024

Ministerul Sănătăţii (MS) anunţă că intenţionează să redea moaşelor importanţa pe care o aveau înainte de 1990, prin supravegherea gravidei pe durata sarcinii, de aceea a decis desemnarea unui grup de lucru care va elabora cadrul legislativ pentru asistenţă primară, privind integrarea moaşelor în cabinetele de medicină de familie, informează news.ro. În România există în acest moment 1.000 de moaşe licenţiate, dar care nu pot fi integrate în sistemul de îngrijiri din cauza legislaţiei lacunare, în timp ce mortalitatea infantilă este cea mai ridicată din Europa, arată MS.

“România are cea mai mare rată de mortalitate maternă şi infantilă din Europa, de sarcini nesupravegheate şi de sarcini în rândul adolescentelor. În 2015, rata mortalităţii infantile era de opt la mie, de aproape două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene, potrivit Institutului Naţional de Statistică. În acelaşi an au născut 41.000 de femei care nu au avut nicio vizită medicală pe durata sarcinii, unele din cauza sărăciei, altele din cauza accesului dificil la cabinetele medicilor. Alte 18.500 de mame erau adolescente. Aceste probleme ar putea fi prevenite cu ajutorul moaşelor”, informează Ministerul Sănătăţii (MS).

Reprezentanţii MS arată că rolul moaşelor este să asiste sarcina aflată în parametri normali, să urmărească şi să asiste naşterea naturală, să îngrijească mama şi nou-născutul cel puţin 28 de zile după naştere, să recunoască eventualele complicaţii medicale şi să ajute la prevenirea sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii situează profesia de moaşă în rândul celor mai importanţi factori pentru îngrijirea femeii de vârstă fertilă, aflată într-o stare bună de sănătate, explică MS.

“În România există în acest moment 1.000 de moaşe licenţiate, dar care nu pot fi integrate în sistemul de îngrijiri din cauza legislaţiei lacunare. Deşi în ţările Uniunii Europene asistenţa oferită de moaşă este o practică firească, în România încă nu există norme de practică, ghiduri şi protocoale profesionale care să reglementeze clar această profesie, prin armonizarea cu legislaţia europeană”, precizează MS.

În acest context, ministrul Sănătăţii a aprobat înfiinţarea, prin ordin, a unui Grup de lucru privind implicarea moaşei în scăderea ratei mortalităţii materno-infantile.

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro