Norme Coca 2023 - 2024

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat marţi, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă, că există pentru prima oară o deschidere a Comisiei Europene în încurajarea alocării de fonduri comunitare pentru sănătate.

"Am constatat că există pentru prima oară deschidere din partea Comisiei în încurajarea alocării de fonduri comunitare pentru sănătate. Este pentru prima oară când se întâmplă asta şi eu cred că pentru cadrul financiar multianual 2014 - 2020 România va putea să-şi propună în acest buget european câteva sute de milioane de lei pentru îmbunătăţirea infrastructurii. Este o speranţă pe care o avem pentru cetăţeni români, pentru că altfel bugetul nu are de unde să suporte sume atât de mari, atât de consistente pentru refacerea infrastructurii", a precizat ministrul Nicolaescu, care a participat la reuniunea Consiliului EPSCO (Ocupare, politică socială, sănătate şi afacerile consumatorului), care a avut loc la Bruxelles.

Un punct al agendei, calificat de ministrul sănătăţii ca fiind extraordinar de important pentru Uniunea Europeană, s-a referit la concluziile privind un proces de reflecţie asupra sistemelor de sănătate moderne şi sustenabile. "Concluziile care vor fi date publicităţii foarte curând sunt, din punctul meu de vedere, corecte, în concordanţă cu realităţile lumii în care trăim, iar noi am prezentat câteva aspecte referitoare la sustenabilitatea unui sistem sanitar în UE modern şi m-am referit evident la sistemul sanitar romanesc, care va intra de anul viitor în poate cel mai amplu proces de reformă, în poate schimbarea fundamentală a modului în el este gândit şi funcţionează. Şi le-am împărtăşit colegilor din celelalte ţări europene posibilităţile pe care noi le gândim în transformarea directă a unui sistem sanitar ineficient, neeconomic, a unui sistem sanitar care de cele mai multe ori nemulţumeşte pacientul, şi nemulţumeşte şi autorităţile", a precizat Nicolăescu.

În acest sens, ministrul a anunţat că se ia în calcul transferarea finanţării serviciilor medicale din spital "în prespital", unde este mult mai ieftin şi unde cu aceiaşi bani pot fi acordate servicii medicale de mai multe ori. "Astăzi, pentru o noapte petrecută în spital - o zi de spitalizare - noi plătim între 1.400 şi 1.800 de lei, sigur, pentru un caz care poate fi rezolvat în ambulator, iar dacă l-aş rezolva în ambulator, m-ar costa între 15 şi 35 de lei. (...) Ce posibilităţi imense există în sistem şi pe care noi până acum nu le-am explorat! Sigur că primii care se supără sunt unii medici care nu vor să coboare din cabinetele medicale din spital în ambulator, care vor să lucreze o oră - două în spital şi apoi în cabinete private. După aceea, personalul medical de asemenea are... sigur, este firească reţinerea la schimbare, dar pentru noi cel mai greu este să convingem pacientul, cetăţeanul că el poate să fie la fel de bine diagnosticat dacă se duce la medic în ambulatoriu decât să se interneze în spital. Sigur, noi încercăm să aşezăm în bugete bani mai mulţi pentru analize medicale, pentru diverse investigaţii de imagistică - cum ar fi RMN, computer tomograf şi aşa mai departe", a arătat Nicolăescu.

Potrivit acestuia, dacă toate aceste schimbări preconizate îşi vor produce efectele aşteptate, atunci cu adevărat această reformă va schimba radical modul în care cetăţeanul va simţi că sistemul va face ceva pentru el. "Vorbeam de toată această reformă, va fi însoţită şi de lucruri de calitate, pentru că, până acum, reformele au fost cantitative, mai puţin calitative. Şi mă refer aici la protocoale şi ghiduri terapeutice, ghiduri clinice, în care se ştie exact că tu, medic, trebuie să faci anumite operaţiuni, iar cetăţeanul, dacă va fi nemulţumit, pentru că s-a întâmplat ceva ca urmare a faptului că medicul i-a pus să spunem un diagnostic eronat... atunci pe baza faptului că există un ghid clinic, deci există un standard de calitate, fiecare va putea să-şi spună punctul de vedere în faţa unui expert - şi medicul şi pacientul şi un expert vor putea să aprecieze în cunoştinţă de cauză, nu după impresii, păreri sau ce i se pare fiecăruia în parte", a adăugat oficialul român.

În acest sens, una dintre intenţiile Ministerului Sănătăţii este introducerea dosarul electronic din semestrul al doilea din 2014. "Casa (Naţională de Asigurări de Sănătate) gestionează acest proiect, ea spune că în trimestrul I s-ar putea să-l aibă gata, în trimestrul II să treacă la experimentare şi din semestrul doi să înceapă să-l utilizeze. Sigur că noi vorbim de circa 4,4 milioane de internări în spital şi vorbim de circa 20 de milioane de consultaţii anual. Toate astea va trebuie ca într-un an de zile să intre în calculatoare, să intre în dosarul electronic al fiecărui pacient, cu care, sigur, poţi să faci analize, să urmăreşti. Noi credem că tot sistemul ar putea fi funcţional la sfârşitul anului 2015 - începutul anului 2016. Şi de atunci putem să ne gândim la alte elemente inovative (reţetele electronice). Până atunci, nu avem instrumentele cu care să putem să operăm, şi să laşi un sistem pe care nu poţi să-l supraveghezi, înseamnă să nu mai ştii de buget mai ai, şi bugetele noastre nu sunt foarte mari", a mai explicat Eugen Nicolăescu.

AGERPRES

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro