Norme Coca 2023 - 2024

Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat ca anumite lucruri au fost transmise confuz, uneori din vina Ministerului Sanatatii, alteori din lipsa de informare a unora.

 

"Atunci când am început sa vorbim de pachetul de servicii medicale de baza, am facut precizarea ca aceasta obligatie o avem în programul de guvernare, dar nimeni nu s-a dus sa citeasca programul de guvernare. Eu, naiv fiind, am considerat ca lumea citeste. Pachetul de baza pentru asigurati si neasigurati, dar dupa neasigurati este o paranteza pe care nimeni nu vrea sa o citeasca, în care spunem ca asiguram preventie, interventie de urgenta", a spus ministrul Sanatatii, citat de Mediafax.

 

Nicolaescu a precizat ca pachetul de baza pentru asigurati înseamna tot ce a fost propus în aceasta oferta garantata a statului, de la asitenta comunitara pâna la paliatii. "Ar trebui sa mai facem precizarea ca nu se exclud anumite consultatii care pâna azi se faceau în spital. Aceste consultatii se reaseaza în spital. Aceste diagnostice se duc în prespital. Nu înseamna ca pacientii ramân fara consultatii", a adaugat Eugen Nicolaescu.

 

Ministrul Sanatatii s-a declarat nemultumit de faptul ca în doua saptamâni nu a primit nicio observatie, niciun comentariu, nicio propunere privind pachetul de baza.

 

"Dar peste o saptamâna, când terminam dezbaterea publica, va dau în scris câta lume va veni cu critici, câte lucruri sunt în neregula. Atunci de ce ne mai pierdem timpul? Pachetul de baza nu este inventia Ministerului Sanatatii, cu toate ca dupa mintea unor este inventia lui Nicolaescu. Este angajamentul Guvernului si Ministerului Sanatatii, este elaborat dupa luni de zile de munca, cu cei mai importanti medici din aceasta tara. Nu cred ca cineva îsi poate permite sa critice munca a sute de profesori universitari, medici, decât din rea-credinta. Nu pot decât sa le multumesc medicilor care au facut eforturi colosale, care în timpul lor liber, fara sa fie platiti, au lucrat", a mai spus Nicolaescu.

 

El a aratat ca nici dupa aproximativ sapte luni de dezbateri, propuneri de principii, nu a primit nici un comentariu, desi pe baza lor a fost prezentat pachetul de baza. În jurul datei de 1 noiembrie ar trebui sa fie adoptat pachetul de baza, pentru ca doua-trei luni sa fie pregatit sistemul, astfel încât aplicarea sa fie cât mai corecta, cu cât mai putine distorsiuni.

 

"Nu îmi imaginez ca efectele le vom simti în doua-trei saptamâni, ci în doi ani si jumatate, trei ani. De la 1 ianuarie am vrea sa începem sa producem efecte, cu pasi mici, dar siguri. Stim ca azi cheltuim multi bani neeconomicos, ca sunt componente din prespitalicesc consumate necorespunzator. Pachetul de baza se adreseaza în primul rând medicilor.

 

Transmit un mesaj ca, în perioada urmatoare, doua-trei luni, sa facem cât mai multe întâlniri cu medici, asociatii profesionale, astfel încât ceea ce trebuie sa fie cunoscut sa ajunga la cât mai multi oameni. O componenta mare de comunicare trebuie cu cetatenii. Nu se mai poate merge asa, sistemul se prabuseste daca nu intervenim, va fi nemultumitor pentru oricine apeleaza. E crucial sa schimbam sistemul. E important ca toti sa întelegem necesitatea schimbarii. Sistemul trebuie schimbat si managerial", a mai spus Nicolaescu.

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro