Norme Coca 2023 - 2024

Profesorul Mircea Beuran, şeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Floreasca şi fost ministru al sănătăţii, ne-a dezvăluit o serie din problemele ştiute şi neştiute care afectează sistemul sanitar românesc.

În lupta continuă pentru salvarea vieţilor omeneşti, medicii din România sunt nevoiţi să facă faţă multor oprelişti şi să reuşească, deseori, să realizeze imposibilul.

"Cine îşi asumă erorile date de aparatura uzată?"

"În ultima vreme a scăzut valoarea contractelor cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi vin mai puţini bani. Uneori nu ai service pentru aparate, nu se ocupă nimeni de mentenanţă şi apar erori. După un anumit număr de explorări, chiar aparatul afişează faptul că este depăşit moral. Deseori se ajunge la Institutul Naţional de Medicină Legală cu unele investigaţii, iar rezultatele lor sunt decisive. Cine îşi asumă erorile date de aparatura uzată?", declară prof. dr. Beuran.

"Există chirurgi care au luat hepatită de la pacienţi"

"O mare problemă o reprezintă şi mănuşile sterile. Acestea ajung pentru o singură oră din zi. Ce faci celelalte 23 de ore? Nu te poţi proteja nici pe tine, nu-l poţi proteja nici pe pacient. Nu o dată mi s-a întâmplat să mi se rupă mănuşile în operaţie. Există chirurgi care au luat de la pacienţi hepatită B sau C", susţine renumitul chirurg.

"Cu 1.700 de lei/caz rezolvat nu se poate supravieţui"

"Organizarea unui spital de urgenţă diferă mult de cea a unui spital de cronici, aşa că şi decontările de la CNAS ar trebui diferenţiate. La noi ajung bolnavi din toate colţurile ţării. Cu 1.700 de lei/caz rezolvat nu se poate supravieţui. Un bolnav în urgenţă poate costa 1.000-2.000 de euro. Numai o zi de tratament la Terapie Intensivă costă 2.000 de lei. În plus, pe ATI se aplică unele tipuri de tratamente, iar când bolnavul este transferat pe secţie, nu există fonduri ca acestea să fie continuate şi se întrerup", explică prof. dr. Beuran.

"Un bolnav aşteaptă 7-10 zile pentru un CT"

"Ideal ar fi să se dezvolte spitalele regionale, medicina primară şi ambulatoriile, să nu ajungă toţi pacienţii la Urgenţă. În plus, este dificil să îşi poţi controla pacienţii. Un bolnav aşteaptă 7-10 zile pentru un CT, or, unele investigaţii sunt relevante doar la un anumit interval de timp. La Floreasca avem un CT care funcţionează la 30-40% din capacitate pentru că suprafaţa de lucru nu este adecvată puterii lui şi se încălzeşte", afirmă specialistul.

"Nu s-a mai investit nimic pentru chirurgia laparoscopică"

"Chirurgul trebuie să aibă instrumente care să-i permită să opereze corect, indiferent de patologie, dar în special în oncologie. Mai important decât citostaticele sau iradierea de după este să poţi face o extirpare perfectă. Nu s-a mai investit nimic în chirurgia laparoscopică de pe vremea când Eugen Nicolăescu a făcut un program. Ne cârpim cum putem. Şi pentru programul de chirurgie robotică s-a tăiat finanţarea. Aparatul are şi el o durată de viaţă, iar peste doi-trei ani, dacă se vor găsi bani şi va trebui să-l repornim, nu va mai merge", afirmă chirurgul.

"Este inadmisibil să existe o infirmieră şi o asistentă la 40 de pacienţi.", Prof. dr. Mircea Beuran

"Suntem nevoiţi să facem atâtea artificii încât, deseori, întreabă studenţii de ce îi învăţăm într-un fel şi, în realitate, facem lucrurile altfel." Prof. dr. Mircea Beuran

"Cu banii unui spital iei o bocceluţă de produse.", Prof. dr. Mircea Beuran

"Unii pacienţi vin cu printul de pe net să te înveţe ce să le faci"

"Informaţiile circulă liber pe internet şi toată lumea are acces. De aceea, s-a ajuns la situaţia în care unii pacienţi vin cu printul de pe net să te înveţe ce să le faci. În plus, pacientul dă 200-300 de lei la Fondul de Asigurări de Sănătate, sau poate mult mai puţin, în condiţiile în care doar o sondă urinară costă 200 de lei. Dificil este că, după ce i-ai făcut bine, mulţi bolnavi nu au medic de familie şi nu are cine să-i monitorizeze mai departe. Degeaba le dai scrisoare medicală la externare, degeaba le faci recomandări pentru că, deseori, din lipsa îngrijirilor medicale, se reîntorc la spital cu recidive", explică prof. dr. Mircea Beuran.

"Pentru utilizarea aparaturii medicale ar trebui făcute traininguri. Nu toate serviciile au personal specializat. Frecvent, totul se bazează pe cultura personală a medicului.", Prof. dr. Mircea Beuran

"Din hârtii face orice, dar concret, mai nimic. Vestita coplată a adus 2.000 de lei la sfârşitul fiecărei luni pentru că se aplică doar pentru circa 10% din populaţie, deci nu a adus îmbunătăţiri notabile.", Prof. dr. Mircea Beuran

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro