Norme Coca 2023 - 2024

Depresia rămâne în continuare subdiagnosticată în România, a afirmat vineri prof. dr. Mirela Manea de la Universitatea de medicină şi farmacie "Carol Davila" şi medic la spitalul Clinic "Alexandru Obregia".

"Depresia este o tulburare pentru că psihiatrii spun că este mult mai uşor şi mai bine pentru pacient să pui diagnosticul tulburare decât pe acela de boală, este mai puţin stigmatizant. Este o tulburare afectivă care face destul de mult rău tuturor: pacientului, familiei, societăţii. Este subdiagnosticată în continuare", a spus medicul, la o conferinţă.

Potrivi acestuia, insomnia este simptomul cel mai des întâlnit în cazul depresiilor, iar oboseala frecventă este şi aceasta un alt semn al depresiei.

"Faptul că o persoană oboseşte mai repede decât obosea înainte este un element al depresiei. Nu ai chef să stai de vorbă cu prietenii, nu ai chef să te uiţi la un serial, sau la un meci. Dacă sunt lucruri care înainte îi făceau omului plăcere şi acum nu îi mai fac, îţi pui problema apariţiei depresiei. Un alt lucru important, depresia maschează intrarea pacientului în demenţă. O persoană în vârstă care este adusă la medicul de familie că nu mai mănâncă, că nu mai doarme, ar trebui investigată şi făcută o evaluare atentă. Stresul poate fi un factor precipitant, depinde de vulnerabilitatea persoanei. Nu este o chestiune de voinţă depăşirea depresiei. Dacă ar fi o chestiune de voinţă ar fi minunat", a susţinut medicul.

La rândul său, medicul Bogdana Bursuc de la Mind Institute a arătat că depresia este o boală care se manifestă ca o stare de dificultate, de tristeţe, de neputinţă. Potrivit medicului, din punct de vedere ştiinţific boala are două forme de tratament: o formă medicamentoasă şi alta prin psihoterapie sau terapie verbală.

"De foarte multe ori depresia este o boală de viaţă. Când se adună foarte multe greutăţi, când sunt foarte multe presiuni asupra noastră, când avem foarte multe probleme în mai multe zone. depresia are nevoie şi de un tratament psihoterapeutic. Pacientul îşi dă seama că nu este singurul care trece prin astfel de greutăţi sau că nu este din vina lui ceea ce se întâmplă şi nu este un eşec personal. Sunt corectate o serie de modalităţi prin care noi în mod natural reacţionăm când sunt probleme şi ajungem la depresie. Persoana ajunge să nu mai poată dormi. În psihoterapie oamenii sunt învăţaţi cum să reacţioneze diferit când au aceste probleme, astfel încât să evite gânditul acesta excesiv sau retragerea excesivă care accentuează dispoziţia de tristeţe", a explicat Bogdana Bursuc.

Ea a transmis că persoanele care au depresie nu trebuie să se ruşineze de acest lucru.

"depresia este o boală exact ca diabetul, bolile cardiovasculare", a spus Bursuc.

La nivel global depresia reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate cu impact asupra funcţionalităţii pacientului, scăderea productivităţii şi capacităţii de lucru, izolare şi chiar pierderea dorinţei de a trăi.

Conform estimărilor OMS în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare.

Deşi este frecvent întâlnită, lucru confirmat de studii epidemiologice desfăşurate în România, depresia este dificil de recunoscut, diagnosticat şi tratat.

Sursa: Agerpres

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro