Norme Coca 2023 - 2024

O femeie dintr-o localitate din județul Bistrița-Năsăud, acuză medicii de faptul că l-ar fi diagnosticat greșit pe tatăl ei, care a murit la 48 de ore după ce s-a prezentat la Urgență cu dureri cumplite. Femeia, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a povestit reporterului Vocea Transilvaniei tot ce i s-a întâmplat și încearcă acum să afle cine se face vinovat de moartea neașteptată a tatălui ei.

Drama femeii a început în data de 17 iunie, când tatăl acesteia, un bărbat în vârstă de 70 de ani, bolnav de diabet și dependent de insulină, s-a trezit cu o senzație de vărsături, diaree și cu dureri mari. Văzând că starea i se înrăutățește, femeia a decis să-l transporte personal pe tată la Spitalul de Urgență Județean Bistrița-Năsăud pentru îngrijiri medicale. Alături de ea a fost și sora ei.

Purtat de șapte ori între spitale

Femeia susține faptul că, odată ajunși acolo, în jurul orei 15.30, tatăl său a fost tratat superficial. În fapt, în lipsa unui pat disponibil, a fost așezat într-un scaun cu rotile și astfel a așteptat mai bine de o oră până să fie văzut de un medic. Asta, chiar dacă bărbatul acuza dureri mari.

„După o oră, poate chiar mai bine, a fost dus în salonul de urgență verde și văzut de niște medici, care nu au luat legătura cu noi, doar printr-o asistentă care mai ieșea afară la noi și ne tot spunea că trebuie să așteptăm cel puțin două ore până se întorc analizele de sânge de la laborator. Alte investigații sau analize nu i s-au mai făcut tatălui meu”, a mărturisit pentru Vocea Transilvaniei femeia îndurerată.

Câteva ore bune mai târziu, în jurul orei 22.00, medicul de gardă a luat decizia ca bărbatul să fie transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Bistrița pentru îngrijiri, întrucât suferă de gastro-enterocolită.

„Odată ajuns acolo, tatăl meu a fost preluat de un medic de gardă, care ne-a informat ca medicul de secție vine doar dimineață, dar, între timp, i s-a administrat un simplu tratament de enterocolită, cu ajutorul unor calmante ușoare. Vă spun sincer că în tot acest timp tata urla de durere, cerea ceva calmante în plus. Tot ce ni s-a spus a fost să avem rabdare”, a mai spus femeia pentru Vocea Transilvaniei.

În dimineața zilei de 18 iunie, când medicul de secție l-a văzut pe bărbat, a decis ca acesta să fie transferat la Chirurgie, deoarece diagnosticul pus la Urgență nu ar fi fost cel corect, întrucât pacientul „nu era de boli infecțioase”. A fost solicitată o ambulanță, care a ajuns doar în jurul amiezii și care l-a dus pe bărbat la Secția de Chirugie a Spitalului de Urgență.

De acolo, pacientul a fost trimis la Policlinică pentru a fi supus unui test cu computerul tomograf. De remarcat faptul că în Bistrița, Spitalul de Boli Infecțioase, Chirurgia și Policlinica se află pe străzi diferite, în colțuri opuse ale municipiului. În plus, cum rezultatul computerului tomograf se poate citi doar la Cluj, medicii de la Bistrița trebuie să  aștepte ore bune până să primească rezultatul testului realizat cu ajutorul acestui aparat special.

„Am aflat rezultatul doar în jurul orei 16.00, iar surpriza a fost că la computerul tomograf nu s-a văzut nimic grav. Medicul de la Chirurgie a presupus inițial că tata suferă de infarct mezenteric (n.r. necroză a intestinului consecutivă unei obstrucții vasculare), dar în lipsa unor semne vizibile pe computerul tomograf, nu a putut interveni chirurgical pentru a-i înlătura eventualele intestine necrozate”, a mai adăugat femeia, pentru Vocea Transilvaniei.

Fiind slăbit, în continuare cu dureri insuportabile, tatăl femeii a fost ținut peste noapte la secția de Chirurgie, de unde a doua zi, în dimineața zilei de 19 iunie, a fost retrimis la Spitalul de Boli Infecțioase pentru investigații suplimentare. Acolo, patru ore mai târziu, bărbatul a intrat în insuficiență respiratorie, a fost preluat de un echipaj SMURD și transferat la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud.

Din păcate, medicii nu au mai putut face nimic și acesta a murit. I-au declarat decesul la ora 19.00.

Plângere la Poliție pentru efectuarea autopsiei

Cum familia a simțit faptul că bărbatul a fost purtat între spitale de prea multe ori, și că starea lui s-a agravat inexplicabil, au cerut o autopsie a bărbatului. A fost făcută și o plângere la Poliție, pe care femeia a depus-o sâmbătă la prima oră.

„Acesta este calvarul unui om bolnav care se simțea din ce în ce mai rau … îl tot plimbau cu salvarea de la un spital la altul deși nu trebuia. Am cerut autopsia deoarece simțeam că s-a greșit la diagnostic, sau la medicația făcută. Parcă simțeam că nu a putut muri din enterocolită”, a mai precizat pentru Vocea Transilvaniei femeia îndurerată.

Cauza morții: infarct mezenteric

Medicul legist este cel care a informat familia că bărbatul decedat în mâinile medicilor a suferit un infarct mezenteric, altfel spus, ar fi fost afectat de o necroză a intenstinului. Depistată la timp însă, cu ajutorul unui computer tomograf, această necroză de la nivelul intenstinelor putea fi îndepărtată chirurgical, iar bărbatul de 70 de ani ar fi fost în viață azi. E drept, dependent de un tub extern, dar în viață. De precizat faptul că nu a fost făcut încă un raport oficial de la medicul legist.

„Aceasta boală poate fi reperată de un computer tomograf doar în câteva ore de la declanșare și trebuie operată în maxim șase ore de la diagnosticare. Dacă ar fi reușit asta medicii, tata ar fi putut trăi. Dacă primul medic care l-a văzut l-ar fi trimis la tomograf, tata ar fi avut șanse și azi era cu nepoții pe care i-a iubit așa de mult… Dar uite cum un medic poate scurta viața unui om de parcă ar fi Dumnezeu. Cât de ușor se pot juca cu zilele oamenilor, când ei depun un jurământ. Suntem în așteptarea unui răspuns din partea poliției, a probelor trimise de medicul legist la Cluj, dar tare ne este frică că totul se va mușamaliza, precum alte cazuri cu oameni cu influență și cu bani în Romania, care nu au legi. Este atât de dureros să pornești de acasă cu speranța că doctorul te va salva, și să ajungi mort acasă, din neglijență, superficialitate sau ignoranța medicilor. Știu că nimeni nu ni-l mai aduce acasă pe tata, dar aș vrea prin acest mesaj să știe lumea că la spitalul județean Bistrița-Năsăud serviciile medicale lasă de dorit”, a mai spus pentru Vocea Transilvaniei femeia care a vrut să își protejeze identitatea.

Contactată de reporterul Vocea Transilvaniei, conducerea Spitalului de Urgență Bistrița-Năsăud reprezentată de purtătorul de cuvânt dr. Mihaela Mastan, nu a putut comenta cazul domnului mort în condițiile prezentate mai sus, întrucât există o anchetă în curs de desfășurare.

Vocea Transilvaniei a căutat un răspuns și la Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, acolo unde familia celui decedat a depus o plângere, iar reprezentanții IPJ nu au putut oferi deocamdată informații suplimentare legate de acest caz.

S-a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și se fac cercetări pentru a stabili care a fost cauza pentru care a murit bărbatul. Așteptăm raportul de la Medicină Legală pentru a putea lămuri acest caz”, a precizat pentru Vocea Transilvaniei, insp. de poliție Virginia Roșca, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

Rămâne de văzut dacă familia bistrițeană va fi lămurită până la urmă și va afla cu exactitate de ce a murit capul familiei și dacă cineva se face într-adevăr vinovat de moartea neașteptată a bărbatului. Până atunci însă, rămân multe semne de întrebare legate de eficiența sistemului medical bistrițean, care, în viziunea familiei în cauză, „lasă de dorit”.

 

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro