Norme Coca 2023 - 2024
Fundația patronată de fosta directoare n-avea nici măcar contract de servicii cu spitalul pe care tot ea îl conducea. Prin Asociația „Mihai Ciucă”, Carmen Dorobăț cu o mână cerea și cu o mână plătea. Ea era și prestator și beneficiar, efectuând studii clinice. 100.000 de euro pe an încasa directoarea de la Infecțioase doar pe fundație. DNA investighează sistemul de căpușare a spitalului prin firmele prietenilor de la UMF: Bugeac, Vânătoru, Scutariu. 3,5 milioane de lei au scos firmele acestora de la Infecțioase, doar prin achiziții directe.

 

Documentele Spitalului de Boli Infecţioase au fost luate la puricat de organele judiciare. După ce 7EST a scris că fostul manager a câştigat sume colosale printr-o fundaţie şi că a acordat contracte discreţionar către 4 firme, procurorii au început verificările. Fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Dorobăţ, este cercetată pentru întreaga sa activitate de director şi de profesor. După ce a fost trimisă în judecată pentru luare de mită de la studenţi, procurorii verifică acum contractele încheiate la spital. Săptămânalul 7EST a arătat, recent, că fostul manager a încasat circa 100.000 euro anual prin intermediul unei fundaţii care avea sediul chiar în incinta spitalului. Asociaţia Medicală Mihai Ciucă a derulat proiecte de cercetare dar şi de prevenire şi combatere a unor boli, cu finanţare guvernamentală şi privată, toate având ca „paravan” spitalul ieşean.

 

Hurmuzache: „Am remarcat acurateţea”

După publicarea anchetelor jurnalistice în 7EST, organele de control au luat cu asalt Spitalul de Boli Infecţioase. „Noi am făcut şi propriile verificări. Niciodată nu a existat niciun fel de contract între Spital şi Asociaţia Mihai Ciucă. Aveţi dreptate, activităţile şi programele s-au desfăşurat în spital, dar nu a existat niciun contract. Se face acum o verificare profundă a celor semnalate. Această verificare nu este făcută de noi, ci de instituţiile de control abilitate”, a declarat Mihnea Hurmuzache, noul director de la Infecţioase.

 

Dana Bugeac, devalizatoarea de la Spitalul de Infecțioase, pozând pe covorul roșu, în stilul filmelor de serie B din anii `80

100.000 euro pe spatele spitalului

Asociaţia Medicală Mihai Ciucă a fost înfiinţată de Carmen Dorobăţ iar sediul a fost declarat în incinta spitalului condus de aceasta. Fundaţia a derulat în spital mai multe proiecte privind combaterea hepatitei, de exemplu, precum şi câteva studii clinice. Banii, între 500.000 lei şi 750.000 lei anual, au intrat în conturile Fundaţiei, nu în cele ale spitalului. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care spitalul a asigurat şi medicii, şi pacienţii, şi logistica. Ancheta judiciară de la Spitalul de Boli Infecţioase nu vizează doar activitatea Asociaţiei şi raporturile cu spitalul, ci şi modul în care au fost atribuite contractele de achiziţii publice.

 

Contractele de achiziţii, verificate de procurori

Într-o anchetă jurnalistică publicată săptămâna trecută, 7EST a arătat că sunt patru firme privilegiate în acordarea contractelor prin încredinţare directă. Meranti Prod SRL, Alconf SRL, Plast Al SRL şi Confal SRL au obţinut mai mult de jumătate din contractele atribuite fără licitaţie de Carmen Dorobăţ. „Şi aceste contracte sunt verificate acum de aceleaşi instituţii de control. Nu vă pot spune cine le verifică, dar nu sunt organisme ale sistemului de sănătate. Aceste contracte şi aceste firme sunt subiectul unor clarificări. Am citit ce aţi scris, dar nu am cum să vă dau dreptate pentru că este o anchetă”, a spus Mihnea Hurmuzache.

 

Carmen Dorobăț, trimisă în judecată pentru o mică parte din fraudele comise la Infecțioase

Bani pentru prieteni

Practic, fosta directoare a împărţit prietenilor din UMF contracte de 3,5 milioane de lei prin încredinţare directă. Patru societăţi aflate sub tutela fostei secretare şefe de la UMF, Dana Bugeac, au primit în ultimii ani lucrări de reparaţii şi contracte de achiziţie de mobilier. Trei firme au același număr de telefon iar cele care conduca afacerile, Dana Buceag și Monica Vânătoru și-au pus acționare mamele, care au 80 și 90 de ani. Firma Meranti Prod are sediul în apartamentul medicului Mihai Dinu Scutariu. Fost profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie, Scutariu apare şi ca acţionar al firmei. La numărul de telefon înregistrat de Meranti Prod răspunde însă Alconf SRL, adică Dana Bugeac. De precizat că apartamentul în care se află sediul Meranti Prod se află la un etaj deasupra celui în care locuieşte Monica Vânătoru, altă şefă de la Alconf.

Legături strânse

În perioada 2012-2014, Meranti Prod a câştigat doar de la Spitalul de Infecţioase aproape 1 milion de lei. Firma Alconf aparţine Georgetei Bugeac şi Corneliei Părpăuţă. Georgeta Bugeac este mama Danei Bugeac, iar Cornelia Părpăuţă este mama Monicăi Vânătoru. Prima are 90 de ani, cealaltă, 80. Dana Bugeac şi Monica Vânătoru au fost colege în cadrul UMF. În timp ce Dana Bugeac era secretara-şefă, Monica Vânătoru era şefa Serviciului Tehnic. Cu un număr de circa 20 de angajaţi, Alconf a realizat în ultimii ani cifre de afaceri cuprinse între 3,4 şi 3,7 milioane de lei. În perioada 2011-2014, Alconf a încasat doar de la Spitalul de Infecţioase 1,3 milioane de lei. Bugeac şi Vânătoru au încasat bani de la Infecţioase şi pe o altă firmă. În acte, Plast Al SRL este tot a mamelor celor două, şi a obţinut, de asemenea, mai multe contracte cu Spitalul de Boli Infecţioase în valoare de circa 540.000 de lei. Cea de-a patra firmă din „caruselul” contractelor de la Spitalul de Boli Infecţioase este Confal SRL, care a încasat 501.000 lei.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro