Norme Coca 2023 - 2024
Secretele succesului de a avea copii atunci când diagnosticul este infertilitate, la Adevărul Live

Cât de mult îţi doreşti un copil? Vei afla cât de mult ţi-l doreşti cu adevărat de-abia atunci când vei constata că în cuplu există probleme de fertilitate sau chiar infertilitate, spun specialiştii. Când e cazul să ne îngrijorăm şi care sunt şansele de a aduce pe lume un copil sănătos în astfel de situaţii am aflat de la medicul specialist în infertilitate Andreas Vythoulkas.

Fertilizările in vitro cu bani de la stat nu mai sunt posibile în România de un an. Dar oare erau acestea cu adevărat necesare? Este infertilitatea o problemă de sănătate reală în România? Şi, mai ales, este ea bine investigată şi tratată?

La aceste întrebări am căutat răspunsul împreună cu medicul specialist în obstetrică-ginecologie şi competenţe în infertilitate Andreas Vythoulkas, de la Clinica Medsana din Capitală.

Am aflat, de asemenea, care este vârsta care începe să pună probleme de fertilitate, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor, ce investigaţii trebuie să facem pentru a depista cauzele exacte ale acestor probleme şi care este mai uşor de tratat, astfel încât să rezulte un copil sănătos: infertilitatea masculină sau cea feminină.

De la ce vârstă ne gândem că am putea avea probleme de infertilitate?

Nu vârsta este cea care ridică probleme. Ne gândim la infertilitate atunci când un cuplu încearcă să aibă un copil mai bine de un an şi sarcina nu vine. Asta cu atât mai mult cu cât se trece de vârsta de 35 de ani. După această vârstă, în organismul unei femei au loc anumite schimbări. Scade mult rezerva ovariană şi atunci riscul de a nu putea avea un copil este destul de mare.

O femeie se naşte cu material genetic, cu o rezervă ovairană. Practic avem "un depozit", din care se cheltuie în fiecare lună când vine menstruaţia şi asta până când se termină resursele şi apare menopazua. În cazul bărabaţilor, avem "o fabrică". La fiecare două luni, ei produc material genetic. Nu se nasc cu o cantiate anume, ca femeile.

 

 

De ce înâlnim tot mai multe cupluri cu infertilitate în zilel noastre?

Din păcate, statisticile arată că 25% din cuplurile de astază întâmpină probleme de fertilitate. Primul motiv este nonmedical. Având ca obiectiv principal cariera, mulţi uită să facă copii. Se ajunge astfel mult mai uşor la vârsta de peste 35 de ani când cuplurile se gândesc să aibă copii, vârstă la care, aşa cum spunem mai devreme, încep să apară problemele.

Care sunt principalele cauze care duc la infertilitate?

La femei, prim cauza este endometrioza. Este vorba despre o patologie în care celulele din endometru (n.r. - ţesutul care căpuşeşte endometrul) se implantează pe trompe sau ovare. S-a demonstrat că endometrioza afectează foliculele. Ele nu reuşesc să ajungă la maturitate, astfel încât ovocitul să poată fi fecundat. Statistica spune că 40% dintre femeile care au endometrioză sunt infertile.

Câte femei fac endometrioză?

Aproximativ 40-50% la un moment dat în viaţă. Problema cu această boală este că nu avem un diagnostic la timp sau nu avem deloc un diagnostic.Femeia poate s-o ducă mult fără să ştie că are această afecţiune. Singura modalitate de diagnostic a endometriozei este laparoscopia. Când se vede ecografic, endometrioza este deja într-o fază destul de avansată. Sunt nişte semne, nişte indicii care ne arată că femeia respectivă poate suferi de endometrioză. Durerile cu puţin înainte sau în timpul menstruaţiei este un astfel de semn, dar nu este neapărat concludent. Mai există o analiză de sânge care poate oferi indicii privind evoluţi acestei boli. Atunci când există mai multe semne, e bine să se facă şi o laparoscopie diagnostică, ca să putem avea un diagnostic cert şi s-o putem trata.

Trebuie investigate toate cauzele de infertilitate

Noi medicii, de multe ori greşim când ne orpim asupra unui singur diagnostic. Atunci când depistezi o cauză de infertilitate, nu trebuie să te opreşti acolo. Avem foarte multe cazuri în care avem două sau mai multe cauze simultane şi dacă te opreşti asupra unui singur motiv de infertilitate, se poate pierde timp valoros. Trebuie avute în vedere toate cauzele de infertilitate.

Cât de greu de tratat este infertilitatea?

Nu e greu. Totul este să ai un diagnostic corect şi complet. Atunci şi tratamentul este clar şi rezultatul dorit vine mai uşor.

Care sunt mai frecvente, cauzele masculine sau cele feminine?

Dacă acum nişte ani, infertilitatea avea 20% cauze masculine şi 80% cauze feminine, acum situaţia s-a schimbat foarte mult şi aveam 50% cauze feminie şi 50% cauze masculine.

De ce în Grecia se înregistrează rezultate atât de bune în tratamentul infertilităţii?

Nu în Grecia în general, ci la o anumită Clinică, cea a doctorului Konstantinos Pantos. Au acolo un laborator foarte bun şi o expertiză de execpţie şi de aceea au rezultate foarte bune.

Ce soluţii recomandaţi cel mai des?

De foarte multe ori, Fertilizarea In Vitro (FIV) este ultima soluţie. Noi le dăm pacienţilor informaţii posibile şi cuplul ia decizii.

Prin inseminare artificială nu facem decât să luăm sperma şi s-o aducem mai aproape de ovocit. Foarte mulţi consideră că inseminarea este o soluţie mai uşoară. Nu e aşa. Este o soluţie pentru anumite probleme. FIV este soluţia pentru alte probleme. În cazul pacienţilor care vin la mine, cam 30-40% se rezolvă cu FIV.

Există şansă pentru fertilizare, dacă avem material genetic din partea ambilor parternei şi un uiter în care să crească bebeluşul. 

În peste 50% din cazuri de FIV, iese din prima. Avem 300 de cupluri de români trataţi în Clinica din Grecia şi în cazul lor procentul de reuşită e de peste 50%.

Sunt foarte multe tratamente naturiste care pot să ajute, dar nu putem să ne bazăm doar pe ele. Foarte mulţi încearcă să profite. Disperarea e cel mai mare duşman. Problema e cum să lucrăm cu psihicul oamenilor. Am avut un cuplu cu 13 eşecuri. Am stat 4 ore cu acel cuplu, ca s-o convingem pe soţia să mai încerce o dată. Femeia respectiva a rămas însărcinată până la umră, dar a fost greu.

A fost un cuplu care au încercat de 15 ori. Acesta a fost recordul!

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro