Seful Sanitas viseaza la MOARTEA Aliantei Medicilor ( ! )Previous Article
Cancerul oral depistat de medicii din Timisoara cu un aparat Unic in Europa de Est.Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Nemultumiti de fondurile alocate, medicii de familie au trimis o scrisoare adresata, inclusiv, presedintelui tarii

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Nemultumiti de fondurile alocate, medicii de familie au trimis o scrisoare adresata, inclusiv, presedintelui tarii
Related Articles

Nemulţumiri în rândul medicilor de familie care acuză faptul că din cauza alocării bugetare reduse pentru 2016 şi a fiscalităţii excesive, reţeaua de asistenţă medicală primară va fi grav afectată. Aceştia se plâng şi de erorile constante ale sistemului informatic, care nu fac altceva decât să le îngreuneze activitatea. În plus, ei acuză Guvernul de discriminare, după ce doar salariile angajaţilor din spitalele publice au fost majorate, nu şi ale celor din cabinetele de medicină primară.

Aproape că nu există zi în care sistemul informatic unic integrat să nu dea rateuri. Din această cauză, medicii de familie se văd nevoiţi să rămână peste program pentru a valida serviciile pe care le-au oferit.

Dr. Valentin Pantea, medic primar de medicina familiei: “Dacă nu poţi să validezi un serviciu în sistem sau o trimitere, trebuie să revin ulterior, după ce închei programul să validez ce nu am putut valida în timpul consultaţiei.”

Dr. Ştefan Quai, medic specialist de medicina familiei: “În momentul în care se opreşte, atunci ne facem de râs la pacienţi, stăm şi ne uităm la calculator.”

Nemulţumiri sunt şi în ceea ce priveşte recentele creşteri salariale care i-au vizat doar pe angajaţii din sistemul de sănătate public, nu şi restul personalului medical.

Dr. Valentin Pantea, medic primar de medicina familiei: “Şi noi suntem medici, medici primari, medici specialişti şi noi muncim. Consider că este o discriminare care nu face cinste nimănui.”

Dr. Ştefan Quai, medic specialist de medicina familiei: “Probabil că noi nu suntem medici, dacă pe noi nu ne consideră medici, noi încet, încet devenim nişte scribi.”

Chiar şi pacienţii le iau apărarea medicilor de familie: “E foarte important că nu mergem prin alte părţi. S-a auzit la un moment dat că pleacă, că vrea să plece, dar nu, ar fi foarte rău pentru noi.”

Într-o scrisoare adresată inclusiv preşedintelui României şi primului ministru, reprezentanţii medicilor de familiei şi-au manifestat îngrijorarea vizavi de proiectul de buget pentru 2016 în care sumele alocate pentru medicina de familie sunt mai mici decât în acest an, situându-se sub 6% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Aceştia cer ca fondurile destinate acestei ramuri să se situeze la nivelul Uniunii Europene, unde reprezintă 12% din bugetul Sănătăţii. 

 

Sursa

Citeste SCRISOAREA

D-le Premier Ciolos,

Ma numesc Valentin Pantea si sunt medic de medicina de familie (MF) in localitatea Bicacel, jud Bihor. Va rog sa-mi permiteti sa va semnalez existenta unor probleme specifice MF cu speranta ca acestea isi vor gasi rezolvarea in timpul mandatului Dvs.

In primul rand as dori sa va informez ca in Romania MF primeste ceva mai mult de 6% din FUNASS, asta desi in UE MF primeste cca 12% din bugetul sanatatii, iar Banca Mondiala recomanda Romaniei inca din 2009 acordarea MF a unui buget minim de 9%. Urmarea acestui procent de 6% este o subfinantare cronica a MF in Romania ceea ce face ca majoritatea cabinetelor de MF doar sa supravietuieasca, in imposibilitatea realizarii unor programe de investitii, asta in ciuda faptului ca MF rezolva cca 3/4 din cazurile prezentate la cabinet, economisind banii acordati sanatatii si permitand realizarea unor proiecte importante in alte sectoare medicale (de altfel acesta este si motivul pt care in UE se pune baza pe MF – rezolvarea cazurilor usoare si medii la nivelul MF, astfel incat doar cazurile grave ajung la celalalte esaloane medicale).

In plus, consider ca acordarea unui procent european pt MF ar permite si in Romania plata medicilor de familie (mf-istilor) la nivelul pregatirii si importantei muncii lor; la ora actuala plata per serviciu este 10 lei/caz rezolvat, cu mult sub nivelul social al importantei muncii mf-istul comparativ cu alte sectoare economice; si va rog sa retineti ca acesti acesti 10 lei reprezinta venitul cabinetului din care mf-istul plateste angajatii, consumabilele si intretinerea cabinetului, iar ceea ce ramane dupa aceste plati reprezinta venitul brut al mf-istului. Mai mult, la ora actuala medicii din spitale si policlinic au primit +25% la salarii, iar bugetul medicilor de familie a scazut cu 0,01%.

Tot o problema financiara este si plata vaccinarilor, doar 10 lei/vaccin efectuat (iarasi, acestia sunt banii cabinetului, nu ai medicului). Asta desi pt a ajunge sa vaccinez un copil este nevoie sa fac catagrafia copiilor vaccinabili, sa ma deplasez la/de la DSP pt a lua vaccinurile, sa anunt in teritoriu parintii sa se prezinte cu copii pt vaccinare, sa consult copiii prezentati, sa efectuez vaccinul (in cazul in care copiii sunt bolnavi vaccinarea se amana pt o data ulterioara) si sa raportez vaccinurilor efectuate atat in RENV cat si la DSP. Asta in conditiile in care orice meserias care se respecta solicita o plata pt manopera cel putin egala cu valoarea materialelor folosite (un vaccin costa intre 30 si 150 lei).

O alta problema ar fi prevederile noului cod fiscal. Conform noul cod fiscal medicii de familie organizati ca PFA (marea majoritatea medicilor de familie au Cabinet Medical Individual) vor plati cu peste 10% mai multi bani la buget decat SRL-urile. Mai mult, in ciuda acestui fapt (sarcina fiscala sporita pe PFA), aceste persoane nu beneficiaza de stagiul complet de cotizare la pensii si nici de vreun concediu medical platit. De aceea cred ca ar fi corect ca aceste probleme sa fie rezolvate, mai ales ca mai sunt si alte categorii profesionale organizate ca PFA, nu doar medicii de familie (arhitectii, contabilii, micii meseriasi, etc.).

Am lasat la final o problema specifica: riscul disparitiei mf-istilor independenti in acelasi mod in care farmacistii independenti au fost absorbiti de lanturile farmaceutice. Includerea cabinetelor de MF in structura policlinicilor va permite “sifonarea” bugetului sanatatii prin mecanismul de “suveica”. In tarile UE, pt a preveni acest fenomen este interzisa includerea cabinetelor MF in structura policlinicilor. De aceea consider ca mentinerea CMI-urilor actuale cu cabinete medicale de MF independente este benefica sistemul medical romanesc.

Inchei cu speranta ca informatiile oferite va vor ajuta in realizarea unui sistem medical echitabil si eficient.

Cu deosebit respect,
dr. Pantea

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Scintigrafia miocardică, o investigație de înaltă performanță, disponibilă la Sanador

Scintigrafia miocardică, o investigație de înaltă performanță, disponibilă la Sanador   0

read more
Care sunt simptomele cancerului ovarian, ucigaşul tăcut

Care sunt simptomele cancerului ovarian, ucigaşul tăcut   0

read more
Statul la stat. Director de restaurant, numit manager de spital: „Școala vieţii a mea face mai mult decât două facultăţi”

Statul la stat. Director de restaurant, numit manager de spital: „Școala vieţii a mea face mai mult decât două facultăţi”   0

read more
Rafila: Avem două categorii de persoane asimptomatice. În viitorul apropiat unele vor fi externate chiar dacă rămân „pozitive”

Rafila: Avem două categorii de persoane asimptomatice. În viitorul apropiat unele vor fi externate chiar dacă rămân „pozitive”   0

read more
Medicul Mihai Craiu: Persoanele care au contraindicații la vaccinare nu vor fi vaccinate, dar vor fi protejate

Medicul Mihai Craiu: Persoanele care au contraindicații la vaccinare nu vor fi vaccinate, dar vor fi protejate   0

read more
Nelu Tătaru crede că vaccinarea anti-COVID nu ar trebui să fie obligatorie. Care sunt motivele

Nelu Tătaru crede că vaccinarea anti-COVID nu ar trebui să fie obligatorie. Care sunt motivele   0

read more
Proiect special al UMF ”Carol Davila” pentru copiii cu probleme dentare complexe

Proiect special al UMF ”Carol Davila” pentru copiii cu probleme dentare complexe   0

read more
Ordonanța pe sănătate, neconstituțională. OUG prevedea ca programele naționale de sănătate, finanțate de stat, să fie decontate și de spitale şi de clinici private

Ordonanța pe sănătate, neconstituțională. OUG prevedea ca programele naționale de sănătate, finanțate de stat, să fie decontate și de spitale şi de clinici private   0

read more
Ibuprofenul, testat ca tratament pentru coronavirus. Efectul pe care l-ar avea asupra pacienților cu simptome severe

Ibuprofenul, testat ca tratament pentru coronavirus. Efectul pe care l-ar avea asupra pacienților cu simptome severe   0

read more
Revascularizarea în boala arterială periferică, o metodă de evitare a amputației

Revascularizarea în boala arterială periferică, o metodă de evitare a amputației   0

read more
Când vom reveni la viața de dinaintea pandemiei? Răspunsul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru

Când vom reveni la viața de dinaintea pandemiei? Răspunsul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru   0

read more
Cercetătorii dezvoltă versiuni uşor de administrat ale medicamentului Remdesivir, destinat tratării COVID-19

Cercetătorii dezvoltă versiuni uşor de administrat ale medicamentului Remdesivir, destinat tratării COVID-19   0

read more
Nelu Tătaru: 2,3 milioane de persoane vor primi gratuit măști de protecție de la Ministerul Sănătăţii

Nelu Tătaru: 2,3 milioane de persoane vor primi gratuit măști de protecție de la Ministerul Sănătăţii   0

read more
Spitalele private nu vor putea accesa fonduri publice de sănătate. Ordonanța Guvernului, declarată neconstituțională de CCR

Spitalele private nu vor putea accesa fonduri publice de sănătate. Ordonanța Guvernului, declarată neconstituțională de CCR   0

read more
Nelu Tătaru: Trebuie să ne gândim la un pact pe sănătate. Avem nevoie de profesionişti, peticim în acest moment cu propuneri

Nelu Tătaru: Trebuie să ne gândim la un pact pe sănătate. Avem nevoie de profesionişti, peticim în acest moment cu propuneri   0

read more
Cum se va desfășura testarea națională pentru stabilirea gradului de imunizare la COVID. Vor fi testați aproape 30.000 de români

Cum se va desfășura testarea națională pentru stabilirea gradului de imunizare la COVID. Vor fi testați aproape 30.000 de români   0

read more
Orban, susținător al vaccinării: Să contracarăm campaniile antivacciniștilor, elaborate „în afara Europei, mai spre est”

Orban, susținător al vaccinării: Să contracarăm campaniile antivacciniștilor, elaborate „în afara Europei, mai spre est”   0

read more
Repartizarea cazurilor de Covid-19 pe județe. Unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri

Repartizarea cazurilor de Covid-19 pe județe. Unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri   0

read more
Pacienții Covid-19 prezintă risc mai mare de deces în cazul unei intervenții chirurgicale. Studiu

Pacienții Covid-19 prezintă risc mai mare de deces în cazul unei intervenții chirurgicale. Studiu   0

read more
Infarctul se poate manifesta diferit la femei. Iată simptomele care nu trebuie neglijate!

Infarctul se poate manifesta diferit la femei. Iată simptomele care nu trebuie neglijate!   0

read more
Protezele de șold, genunchi sau umăr – șansa la o viață fără durere pentru pacienții diagnosticați cu artroză avansată

Protezele de șold, genunchi sau umăr – șansa la o viață fără durere pentru pacienții diagnosticați cu artroză avansată   0

read more
Cum a afectat pandemia de Covid-19 tratarea bolilor cronice în spitale. Studiu OMS

Cum a afectat pandemia de Covid-19 tratarea bolilor cronice în spitale. Studiu OMS   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.