Norme Coca 2023 - 2024

Nemulţumiri în rândul medicilor de familie care acuză faptul că din cauza alocării bugetare reduse pentru 2016 şi a fiscalităţii excesive, reţeaua de asistenţă medicală primară va fi grav afectată. Aceştia se plâng şi de erorile constante ale sistemului informatic, care nu fac altceva decât să le îngreuneze activitatea. În plus, ei acuză Guvernul de discriminare, după ce doar salariile angajaţilor din spitalele publice au fost majorate, nu şi ale celor din cabinetele de medicină primară.

Aproape că nu există zi în care sistemul informatic unic integrat să nu dea rateuri. Din această cauză, medicii de familie se văd nevoiţi să rămână peste program pentru a valida serviciile pe care le-au oferit.

Dr. Valentin Pantea, medic primar de medicina familiei: "Dacă nu poţi să validezi un serviciu în sistem sau o trimitere, trebuie să revin ulterior, după ce închei programul să validez ce nu am putut valida în timpul consultaţiei."

Dr. Ştefan Quai, medic specialist de medicina familiei: "În momentul în care se opreşte, atunci ne facem de râs la pacienţi, stăm şi ne uităm la calculator."

Nemulţumiri sunt şi în ceea ce priveşte recentele creşteri salariale care i-au vizat doar pe angajaţii din sistemul de sănătate public, nu şi restul personalului medical.

Dr. Valentin Pantea, medic primar de medicina familiei: "Şi noi suntem medici, medici primari, medici specialişti şi noi muncim. Consider că este o discriminare care nu face cinste nimănui."

Dr. Ştefan Quai, medic specialist de medicina familiei: "Probabil că noi nu suntem medici, dacă pe noi nu ne consideră medici, noi încet, încet devenim nişte scribi."

Chiar şi pacienţii le iau apărarea medicilor de familie: "E foarte important că nu mergem prin alte părţi. S-a auzit la un moment dat că pleacă, că vrea să plece, dar nu, ar fi foarte rău pentru noi."

Într-o scrisoare adresată inclusiv preşedintelui României şi primului ministru, reprezentanţii medicilor de familiei şi-au manifestat îngrijorarea vizavi de proiectul de buget pentru 2016 în care sumele alocate pentru medicina de familie sunt mai mici decât în acest an, situându-se sub 6% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Aceştia cer ca fondurile destinate acestei ramuri să se situeze la nivelul Uniunii Europene, unde reprezintă 12% din bugetul Sănătăţii. 

 

Sursa

Citeste SCRISOAREA

D-le Premier Ciolos,

Ma numesc Valentin Pantea si sunt medic de medicina de familie (MF) in localitatea Bicacel, jud Bihor. Va rog sa-mi permiteti sa va semnalez existenta unor probleme specifice MF cu speranta ca acestea isi vor gasi rezolvarea in timpul mandatului Dvs.

In primul rand as dori sa va informez ca in Romania MF primeste ceva mai mult de 6% din FUNASS, asta desi in UE MF primeste cca 12% din bugetul sanatatii, iar Banca Mondiala recomanda Romaniei inca din 2009 acordarea MF a unui buget minim de 9%. Urmarea acestui procent de 6% este o subfinantare cronica a MF in Romania ceea ce face ca majoritatea cabinetelor de MF doar sa supravietuieasca, in imposibilitatea realizarii unor programe de investitii, asta in ciuda faptului ca MF rezolva cca 3/4 din cazurile prezentate la cabinet, economisind banii acordati sanatatii si permitand realizarea unor proiecte importante in alte sectoare medicale (de altfel acesta este si motivul pt care in UE se pune baza pe MF - rezolvarea cazurilor usoare si medii la nivelul MF, astfel incat doar cazurile grave ajung la celalalte esaloane medicale).

In plus, consider ca acordarea unui procent european pt MF ar permite si in Romania plata medicilor de familie (mf-istilor) la nivelul pregatirii si importantei muncii lor; la ora actuala plata per serviciu este 10 lei/caz rezolvat, cu mult sub nivelul social al importantei muncii mf-istul comparativ cu alte sectoare economice; si va rog sa retineti ca acesti acesti 10 lei reprezinta venitul cabinetului din care mf-istul plateste angajatii, consumabilele si intretinerea cabinetului, iar ceea ce ramane dupa aceste plati reprezinta venitul brut al mf-istului. Mai mult, la ora actuala medicii din spitale si policlinic au primit +25% la salarii, iar bugetul medicilor de familie a scazut cu 0,01%.

Tot o problema financiara este si plata vaccinarilor, doar 10 lei/vaccin efectuat (iarasi, acestia sunt banii cabinetului, nu ai medicului). Asta desi pt a ajunge sa vaccinez un copil este nevoie sa fac catagrafia copiilor vaccinabili, sa ma deplasez la/de la DSP pt a lua vaccinurile, sa anunt in teritoriu parintii sa se prezinte cu copii pt vaccinare, sa consult copiii prezentati, sa efectuez vaccinul (in cazul in care copiii sunt bolnavi vaccinarea se amana pt o data ulterioara) si sa raportez vaccinurilor efectuate atat in RENV cat si la DSP. Asta in conditiile in care orice meserias care se respecta solicita o plata pt manopera cel putin egala cu valoarea materialelor folosite (un vaccin costa intre 30 si 150 lei).

O alta problema ar fi prevederile noului cod fiscal. Conform noul cod fiscal medicii de familie organizati ca PFA (marea majoritatea medicilor de familie au Cabinet Medical Individual) vor plati cu peste 10% mai multi bani la buget decat SRL-urile. Mai mult, in ciuda acestui fapt (sarcina fiscala sporita pe PFA), aceste persoane nu beneficiaza de stagiul complet de cotizare la pensii si nici de vreun concediu medical platit. De aceea cred ca ar fi corect ca aceste probleme sa fie rezolvate, mai ales ca mai sunt si alte categorii profesionale organizate ca PFA, nu doar medicii de familie (arhitectii, contabilii, micii meseriasi, etc.).

Am lasat la final o problema specifica: riscul disparitiei mf-istilor independenti in acelasi mod in care farmacistii independenti au fost absorbiti de lanturile farmaceutice. Includerea cabinetelor de MF in structura policlinicilor va permite "sifonarea" bugetului sanatatii prin mecanismul de "suveica". In tarile UE, pt a preveni acest fenomen este interzisa includerea cabinetelor MF in structura policlinicilor. De aceea consider ca mentinerea CMI-urilor actuale cu cabinete medicale de MF independente este benefica sistemul medical romanesc.

Inchei cu speranta ca informatiile oferite va vor ajuta in realizarea unui sistem medical echitabil si eficient.

Cu deosebit respect,
dr. Pantea

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro