Seful Sanitas viseaza la MOARTEA Aliantei Medicilor ( ! )Previous Article
Cancerul oral depistat de medicii din Timisoara cu un aparat Unic in Europa de Est.Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Nemultumiti de fondurile alocate, medicii de familie au trimis o scrisoare adresata, inclusiv, presedintelui tarii

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Nemultumiti de fondurile alocate, medicii de familie au trimis o scrisoare adresata, inclusiv, presedintelui tarii
Related Articles

Nemulţumiri în rândul medicilor de familie care acuză faptul că din cauza alocării bugetare reduse pentru 2016 şi a fiscalităţii excesive, reţeaua de asistenţă medicală primară va fi grav afectată. Aceştia se plâng şi de erorile constante ale sistemului informatic, care nu fac altceva decât să le îngreuneze activitatea. În plus, ei acuză Guvernul de discriminare, după ce doar salariile angajaţilor din spitalele publice au fost majorate, nu şi ale celor din cabinetele de medicină primară.

Aproape că nu există zi în care sistemul informatic unic integrat să nu dea rateuri. Din această cauză, medicii de familie se văd nevoiţi să rămână peste program pentru a valida serviciile pe care le-au oferit.

Dr. Valentin Pantea, medic primar de medicina familiei: “Dacă nu poţi să validezi un serviciu în sistem sau o trimitere, trebuie să revin ulterior, după ce închei programul să validez ce nu am putut valida în timpul consultaţiei.”

Dr. Ştefan Quai, medic specialist de medicina familiei: “În momentul în care se opreşte, atunci ne facem de râs la pacienţi, stăm şi ne uităm la calculator.”

Nemulţumiri sunt şi în ceea ce priveşte recentele creşteri salariale care i-au vizat doar pe angajaţii din sistemul de sănătate public, nu şi restul personalului medical.

Dr. Valentin Pantea, medic primar de medicina familiei: “Şi noi suntem medici, medici primari, medici specialişti şi noi muncim. Consider că este o discriminare care nu face cinste nimănui.”

Dr. Ştefan Quai, medic specialist de medicina familiei: “Probabil că noi nu suntem medici, dacă pe noi nu ne consideră medici, noi încet, încet devenim nişte scribi.”

Chiar şi pacienţii le iau apărarea medicilor de familie: “E foarte important că nu mergem prin alte părţi. S-a auzit la un moment dat că pleacă, că vrea să plece, dar nu, ar fi foarte rău pentru noi.”

Într-o scrisoare adresată inclusiv preşedintelui României şi primului ministru, reprezentanţii medicilor de familiei şi-au manifestat îngrijorarea vizavi de proiectul de buget pentru 2016 în care sumele alocate pentru medicina de familie sunt mai mici decât în acest an, situându-se sub 6% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Aceştia cer ca fondurile destinate acestei ramuri să se situeze la nivelul Uniunii Europene, unde reprezintă 12% din bugetul Sănătăţii. 

 

Sursa

Citeste SCRISOAREA

D-le Premier Ciolos,

Ma numesc Valentin Pantea si sunt medic de medicina de familie (MF) in localitatea Bicacel, jud Bihor. Va rog sa-mi permiteti sa va semnalez existenta unor probleme specifice MF cu speranta ca acestea isi vor gasi rezolvarea in timpul mandatului Dvs.

In primul rand as dori sa va informez ca in Romania MF primeste ceva mai mult de 6% din FUNASS, asta desi in UE MF primeste cca 12% din bugetul sanatatii, iar Banca Mondiala recomanda Romaniei inca din 2009 acordarea MF a unui buget minim de 9%. Urmarea acestui procent de 6% este o subfinantare cronica a MF in Romania ceea ce face ca majoritatea cabinetelor de MF doar sa supravietuieasca, in imposibilitatea realizarii unor programe de investitii, asta in ciuda faptului ca MF rezolva cca 3/4 din cazurile prezentate la cabinet, economisind banii acordati sanatatii si permitand realizarea unor proiecte importante in alte sectoare medicale (de altfel acesta este si motivul pt care in UE se pune baza pe MF – rezolvarea cazurilor usoare si medii la nivelul MF, astfel incat doar cazurile grave ajung la celalalte esaloane medicale).

In plus, consider ca acordarea unui procent european pt MF ar permite si in Romania plata medicilor de familie (mf-istilor) la nivelul pregatirii si importantei muncii lor; la ora actuala plata per serviciu este 10 lei/caz rezolvat, cu mult sub nivelul social al importantei muncii mf-istul comparativ cu alte sectoare economice; si va rog sa retineti ca acesti acesti 10 lei reprezinta venitul cabinetului din care mf-istul plateste angajatii, consumabilele si intretinerea cabinetului, iar ceea ce ramane dupa aceste plati reprezinta venitul brut al mf-istului. Mai mult, la ora actuala medicii din spitale si policlinic au primit +25% la salarii, iar bugetul medicilor de familie a scazut cu 0,01%.

Tot o problema financiara este si plata vaccinarilor, doar 10 lei/vaccin efectuat (iarasi, acestia sunt banii cabinetului, nu ai medicului). Asta desi pt a ajunge sa vaccinez un copil este nevoie sa fac catagrafia copiilor vaccinabili, sa ma deplasez la/de la DSP pt a lua vaccinurile, sa anunt in teritoriu parintii sa se prezinte cu copii pt vaccinare, sa consult copiii prezentati, sa efectuez vaccinul (in cazul in care copiii sunt bolnavi vaccinarea se amana pt o data ulterioara) si sa raportez vaccinurilor efectuate atat in RENV cat si la DSP. Asta in conditiile in care orice meserias care se respecta solicita o plata pt manopera cel putin egala cu valoarea materialelor folosite (un vaccin costa intre 30 si 150 lei).

O alta problema ar fi prevederile noului cod fiscal. Conform noul cod fiscal medicii de familie organizati ca PFA (marea majoritatea medicilor de familie au Cabinet Medical Individual) vor plati cu peste 10% mai multi bani la buget decat SRL-urile. Mai mult, in ciuda acestui fapt (sarcina fiscala sporita pe PFA), aceste persoane nu beneficiaza de stagiul complet de cotizare la pensii si nici de vreun concediu medical platit. De aceea cred ca ar fi corect ca aceste probleme sa fie rezolvate, mai ales ca mai sunt si alte categorii profesionale organizate ca PFA, nu doar medicii de familie (arhitectii, contabilii, micii meseriasi, etc.).

Am lasat la final o problema specifica: riscul disparitiei mf-istilor independenti in acelasi mod in care farmacistii independenti au fost absorbiti de lanturile farmaceutice. Includerea cabinetelor de MF in structura policlinicilor va permite “sifonarea” bugetului sanatatii prin mecanismul de “suveica”. In tarile UE, pt a preveni acest fenomen este interzisa includerea cabinetelor MF in structura policlinicilor. De aceea consider ca mentinerea CMI-urilor actuale cu cabinete medicale de MF independente este benefica sistemul medical romanesc.

Inchei cu speranta ca informatiile oferite va vor ajuta in realizarea unui sistem medical echitabil si eficient.

Cu deosebit respect,
dr. Pantea

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Plângere la DNA. Ministerul Sănătăţii, acuzat că a achiziţionat un alt vaccin antigripal decât cel care trebuie

Plângere la DNA. Ministerul Sănătăţii, acuzat că a achiziţionat un alt vaccin antigripal decât cel care trebuie   0

read more
Proiect ordin privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2020 -2023

Proiect ordin privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2020 -2023   0

read more
Coșmar pentru o tânără și familia ei. Un diagnostic greșit i-a accelerat boala genetică rară de care suferă

Coșmar pentru o tânără și familia ei. Un diagnostic greșit i-a accelerat boala genetică rară de care suferă   0

read more
Boli ale căror
diagnostice pot fi puse de pe stradă. Semnele acromegaliei, boala
hipersecreţiei de hormon de creştere

Boli ale căror diagnostice pot fi puse de pe stradă. Semnele acromegaliei, boala hipersecreţiei de hormon de creştere   0

read more

COMUNICAT – CNAS continuă demersurile pentru a asigura tratamentul necesar tuturor bolnavilor cu amiotrofie musculară spinală   0

read more
Vinul roşu, benefic pentru organism – Combate obezitatea

Vinul roşu, benefic pentru organism – Combate obezitatea   0

read more
Prof. dr. Cătălin Codreanu: „Cu
un diagnostic precoce şi un tratament adecvat, pacienţii cu boli reumatice pot
rămâne activi“

Prof. dr. Cătălin Codreanu: „Cu un diagnostic precoce şi un tratament adecvat, pacienţii cu boli reumatice pot rămâne activi“   0

read more
Afecțiunea psihică din viața reală de care suferă Joker, ce se manifestă prin râs incontrolabil

Afecțiunea psihică din viața reală de care suferă Joker, ce se manifestă prin râs incontrolabil   0

read more
Cum s-au transformat promisele spitale regionale în spitale pentru nepoții noștri

Cum s-au transformat promisele spitale regionale în spitale pentru nepoții noștri   0

read more
Studiile clinice pot salva vieţi

Studiile clinice pot salva vieţi   0

read more
Un pacient care urma să fie externat, găsit mort în curtea Spitalului Județean Slatina

Un pacient care urma să fie externat, găsit mort în curtea Spitalului Județean Slatina   0

read more
Cum se tușește corect, pentru a răspândi cât mai puține bacterii

Cum se tușește corect, pentru a răspândi cât mai puține bacterii   0

read more
Un deputat USR anunță că va sesiza DNA pentru o achiziție de vaccinuri de către Ministerul Sănătății

Un deputat USR anunță că va sesiza DNA pentru o achiziție de vaccinuri de către Ministerul Sănătății   0

read more
Persoanele care merg mai repede îmbătrânesc mai încet şi sunt mai inteligente

Persoanele care merg mai repede îmbătrânesc mai încet şi sunt mai inteligente   0

read more
Şef la Pneumologie: „Îl auzeam noaptea pe tata cum tuşea, cum se sufoca“

Şef la Pneumologie: „Îl auzeam noaptea pe tata cum tuşea, cum se sufoca“   0

read more
Locul în care puteți verifica gratuit dacă suferiți de depresie

Locul în care puteți verifica gratuit dacă suferiți de depresie   0

read more
Sezonul de gripă a început mai devreme în România. Posibilă pandemie la nivel mondial

Sezonul de gripă a început mai devreme în România. Posibilă pandemie la nivel mondial   0

read more
Alina Culcea, vicepreşedinte Asociaţiei
Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente:

„Un pacient din patru e tratat în totalitate de
industria farma“

Alina Culcea, vicepreşedinte Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente: „Un pacient din patru e tratat în totalitate de industria farma“   0

read more
Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu: o anomalie genetică considerată rară, descoperită la un număr mare de persoane sănătoase

Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu: o anomalie genetică considerată rară, descoperită la un număr mare de persoane sănătoase   0

read more

Ministerul Sănătății anunță că a găsit soluții pentru cele 128 de medicamente cărora le expiră prețurile la începutul lui noiembrie   0

read more
Beneficiile polenului – Ajută la insomnie

Beneficiile polenului – Ajută la insomnie   0

read more
5 poziţii sexuale recomandate în timpul sarcinii

5 poziţii sexuale recomandate în timpul sarcinii   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.