Norme Coca 2023 - 2024

Ministrul demisionar al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că este regretabil pentru cetăţeni în primul rând faptul că reformele societăţii româneşti au fost "blocate pentru motive politice" şi nu au putut produce efectele aşteptate de cetăţeni.

"De aceea, la începutul mandatului, m-am angajat că anul 2013 va fi anul reformei din punctul de vedere al legislaţiei şi că vor fi elaborate toate marile proiecte de reformă: pachetul de bază de servicii medicale, noua listă de medicamente, proiectele pilot privind statutul spitalelor şi creşterea veniturilor medicilor şi echipelor medicale, malpraxisul, strategia naţională de sănătate, reorganizarea Ministerului Sănătăţii şi a structurilor sale de specialitate în sensul creşterii eficienţei, o nouă politică în domeniul medicamentului", a spus demnitarul.

Potrivit acestuia, în prezent toate proiectele au fost finalizate de către Ministerul Sănătăţii şi se află în diferite stadii în procesul de aprobare, unele sunt în perioadă de transparenţă decizională, altele se află la avizare în vederea aprobării.

"Din acest punct de vedere, cred că am reuşit să dau mesajul public şi semnalul că reforma sănătăţii este posibilă şi că eu, ca ministru, şi PNL avem voinţa politică de a face această reformă. Bazele ei legislative au fost puse, de acum înainte doar cine nu vrea să facă reformă, n-o face. Vă reamintesc că, înainte de adoptarea OUG 2/ 2014, primul-ministru a comunicat că mi-a fost încredinţat şi mandat politic pentru reforma sănătăţii. Pot să spun astăzi că la discuţia din USL a participat şi domnul ministru Bănicioiu, ceea ce înseamnă că va prelua acest mandat şi-l va duce mai departe. Sper să se întâmple aşa!", a spus Nicolăescu.

Nicolăescu a spus că sunt şi lucruri pe care nu le-a reuşit.

"Mi-aş fi dorit să putem finaliza reforma mai repede, iar efectele ei să fie resimţite mai repede. Mi-aş fi dorit să avem mai repede noua listă de medicamente. De asemenea, mi-aş fi dorit o schimbare mai profundă de mentalitate în sistemul sanitar şi un management mai eficient", a spus liberalul.

Acesta a enumerat câteva dintre actele normative iniţiate, aflate în diverse stadii de avizare: OUG 2/2014 de modificare a Legii 95 care prevede aplicarea directivelor europene privind serviciile transfrontaliere, transplantul de organe şi ţesuturi sau cea privind farmacovigilenţa, revizuirea legislaţiei referitoare la pachetele de servicii medicale pentru persoanele asigurate şi neasigurate, la un pachet de servicii medicale privind programele naţionale de sănătate şi stabilirea coordonării unitare de MS, finanţarea prin MS şi CNAS.

Nicolăescu a mai vorbit despre introducerea reţelei spitaliceşti şi de ambulatoriu pentru universităţile de medicină şi farmacie, a posibilităţii ca CPU să intre în coordonarea unor UPU şi acordarea de competenţe de medicină de urgenţă medicilor de familie prin intermediul sistemului naţional de urgenţă, mai ales în mediul rural şi mic urban, a unui capitol referitor la asistenţa medicală ambulatorie de specialitate urmare şi prevederilor din programul de guvernare, crearea cadrului prin care autorităţile publice locale să poată finanţa cheltuieli de administrare şi funcţionare, inclusiv cheltuieli de personal.

La capitolul realizări, Nicolăescu a mai adăugat dezvoltarea chirurgiei cardiace pediatrice la Spitalul de Copii Marie Curie, reînfiinţarea Institutului Inimii de la Târgu-Mureş cu personalitate juridică şi oferirea sprijinului financiar pentru ca acesta să poată relua transplantul de inimă, revigorarea activităţii Institutului Cantacuzino prin punerea în funcţiune a liniei de vaccin antigripal şi obţinerea licenţei de producţie în condiţiile respectării regulilor de bună practică de producţie (GMP).

"Am redeschis anul trecut 10 spitale din cele 62 închise de Guvernul Boc, pe alte 10 le-am transformat în centre multifuncţionale, iar restul urmează să se transforme în acord cu prevederile legale şi cu strategia naţională de sănătate", a spus Nicolăescu.

El a spus că a realizat întărirea rolului UNIFARM - pentru rezolvarea crizelor de medicamente, cum a fost cea a citostaticelor.

"Am interzis exporturile paralele pentru medicamentele oncologice deficitare, care au fost monitorizate permanent de MS şi, începând de anul acesta, am interzis exportul de medicamente pentru moleculele noi care vor intra în noua listă de medicamente compensate", a spus demnitarul, adăugând printre măsurile luate susţinerea Antibiotice Iaşi, activitatea de transplant.

Nicolăescu a afirmat că se va întoarce la Parlament, fiind deputat din partea PNL, şi că va putea să dea mai multă atenţie studenţilor săi.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro